Regija
650 GODINA SVETIŠTA ŠUMANOVCI

Dvije promocije i premijera pjesme
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Izvođači župnikove pjesme "Majka Šumanovačka" su Jacques Houdek, Pero Galić i Stanko Šarić
GUNJA - U povodu obilježavanja respektabilnog jubileja – 650 godina svetišta Šumanovci, za ponedjeljak, 29. svibnja, predviđen je bogat i vrlo zanimljiv program u Društvenom domu u Gunji, s početkom u 19 sati. Bit će promovirana monografija "650 godina svetišta Šumanovci", autora Drage Iličića. Posjetitelji će potom uživati u premijeri pjesme i spota "Majka Šumanovačka" koju izvode odlični Jacques Houdek, Pero Galić i Stanko Šarić. Autor teksta je vlč. Ivan Živić, gunjanski župnik i upravitelj svetišta, a glazbe Slavko Nedić. Pjesma je snimljena u Rokoko studiju u Strizivojni, a spot u Šumanovcima. Iste će večeri u Gunji biti promovirana i zbirka pjesama i svjedočanstava o Gospi Šumanovačkoj, čiji je autor Ilija Mišković.

Vlč. Živić poziva sve ljude dobre volje da dođu i da zajedno uživaju u ovom jedinstvenom događaju kao najboljem uvodu u središnju proslavu velike obljetnice. Svetište Gospe Šumanovačke, smješteno na tromeđi Gunja - Drenovci - Đurići, najstarije je na području Vukovarsko-srijemske županije i drugo po starosti marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. U novome će ruhu dočekati brojne vjernike, goste i uzvanike koji će se 17. lipnja u 11 sati okupiti na procesiji i svečanoj svetoj misi. Svi će oni nazočiti jednom od najvećih i najznačajnijih događaja u Cvelferiji i na dostojanstven način obilježiti ovu respektabilnu obljetnicu. Vlč. Živić je 2019., podsjećamo, uz potporu Nadbiskupije, okolnih općina te brojnih vjernika i donatora, ambiciozno krenuo u temeljitu obnovu svetišta, koje je bilo u jako lošem stanju. Cijeli je projekt nazvao "Novo ruho Šumanovaca", s ciljem da svetište postane mjesto stalnog okupljanja i nadahnuća vjernika. A sudeći prema viđenome, u svome je naumu i uspio.

Obnova je donijela mnogo toga novoga, ali je istovremeno sačuvan mir i potpuni identitet svetišta.

Marija Lešić Omerović
NADBISKUPIJSKI SUSRET
Ususret velikoj obljetnici, u svetištu Šumanovci će se u subotu, 10. lipnja održati Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom. Poziv je upućen osobama s poteškoćama u razvoju i članovima njihovih obitelji, ustanovama i školama, udrugama i zajednicama koje okupljaju osobe s invaliditetom i svim župama. Geslo ovogodišnjeg susreta je "Majko dobre nade, moli za nas".

Najčitanije iz rubrike