Regija
BP GROUP OBILJEŽAVA 25. GODIŠNJICU

U pročišćavanju otpadnih voda i zraka među liderima
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Tvrtka ulaže značajne napore u razvoj svih svojih zaposlenika, a traže i nove

Svečanom proslavom u restoranu Iris u sklopu SRC-a Bazeni u Kneževim Vinogradima obilježena je 25. godišnjica tvrtke BP Group (nekadašnja Bor-plastika) te završetak investicije u izgradnju novih zgrada.



- Sjećam se svega, kao da je jučer bilo. Krenuli smo s proizvodnjom spremnika za vino u obnovljenoj, prethodno devastiranoj automehaničarskoj radionici moga pokojnog oca. Bio sam gladan uspjeha i htio sam dokazati samom sebi, svojoj obitelji i roditeljima, prijateljima i cijeloj zajednici da taj uspjeh mogu i ostvariti, da se ne trebamo bojati novog i nepoznatog, u inat onima koji nisu imali vjere u mene te motiviran željom da se odužim onima koji su mi bili podrška - istaknuo je direktor tvrtke, Atila Borbaš.

Ključna 2003.


Spomenuo je i ključne trenutke u razvoju tvrtke, izdvojivši 2003. godinu, kada su dogradili manji proizvodni pogon s uredima i razvili vlastiti proizvodni program iz područja pročišćavanja otpadnih voda. Šest godina poslije proširili su se izvan granica Lijepe Naše i otvorili sestrinsku tvrtku Bor-plastika Eko Novi Sad.

- Proširivanjem asortimana širio se i naš udio na tržištu te smo 2010. godine u Industrijskoj zoni u Kneževim Vinogradima na 1,5 ha površine izgradili i opremili novu proizvodno-upravnu zgradu. Iduće godine otvorena je tvrtka u Tuzli, a 2015. godine sestrinske tvrtke u Podgorici i Pečuhu. Ime Bor-plastika 2016. godine osvanulo je i u dalekom Novom Zelandu - prisjetio se Borbaš, dodajući kako je prošle godine promijenjeno ime tvrtke u BP GROUP d. o. o. Otvaranje novog kompleksa zgrada nazvao je novom stranicom povijesti tvrtke koja traje već više od četvrt stoljeća, a u koju su utkani rad, odricanje, edukacija, napredovanje i zajedništvo. Nazočne radnike i brojne poslovne partnere pozdravili su potom načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić i predsjednik Gospodarskog vijeća ŽK Osijek Zoran Kovačević, nakon čega su zaposlenicima uručene zahvalnice.

U BP GROUP trenutačno radi 70-ak djelatnika i zasigurno su među liderima u području pročišćavanja otpadnih voda, kako oborinskih i komunalnih tako i industrijskih, i zraka. Zaokret u poslovanju, nakon čega im je navedeno postalo uža specijalnost, napravljen je 2003. godine, kada su se počeli bazirati na tehnologiji zaštite okoliša, projektiranju, tehnologiji i proizvodnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iste godine izgrađen je proizvodno-poslovni objekt površine oko 400 četvornih metara. Šest godina kasnije tvrtka je akvizirala u Industrijskoj zoni Kneževi Vinogradi približno 1,5 hektara zemljišta, na kojem je izgrađena nova proizvodno-poslovna hala, prostornih gabarita od približno 1000 m2. U novi ciklus investicija grupacija je krenula 2021. godine. Riječ je o izgradnji triju hala proizvodno-poslovne namjene: proizvodna zgrada (1200 m2), skladište (600 m2) i upravna zgrada (750 m2). Investicija je dovršena ove godine. Novi pogoni te novi, visokotehnološki strojevi dobavljeni iz Njemačke osiguravaju veće kapacitete te zadovoljavanje potreba zahtjevnijih europskih tržišta.

Proizvodni program


Osnovna djelatnost tvrtke u početnim godinama postojanja bila je proizvodnja spremnika za razne namjene od termoplastike. Nakon zaokreta u poslovanju, okreću se uređajima i tehnologijama za pročišćavanje sanitarno-fekalnih i oborinskih otpadnih voda (tipski, biološki uređaji, separatori ulja i masti). Uvjeti za daljnju optimizaciju postojećih uređaja, kao i za razvoj vlastite tehnologije i brenda, stvoreni su 2009., kada je izgrađen novi proizvodni pogon. Stalnim ulaganjima u ljudske resurse, tehnologije, uređaje i opremu tvrtka je došla do pozicije jednog od regionalnih lidera u području zaštite okoliša, s velikim naglaskom na pročišćavanju industrijskih otpadnih voda (otpadne vode koje nastaju u proizvodnim procesima i proizvodnim pogonima). U proteklih nekoliko godina značajniji naglasak stavljen je i na tehnologiju obrade i pročišćavanja zraka. Važno je istaknuti kako su svi njihovi uređaji atestirani prema relevantnim EU normama.

Proizvodni program BP GROUP d. o. o. dijeli se na dva segmenta: zaštitu okoliša i industriju. U zaštiti okoliša grupacija djeluje projektiranjem i proizvodnjom uređaja i tehnologija za pročišćavanje otpadnih voda i zraka. Pročišćavanje otpadnih voda dijeli se na standardne (tipske) uređaje i projekte, pa proizvode standardne uređaje poput separatora lakih tekućina, i tipske biološke uređaje (aerobni, anaerobni, SBR, MBR, MBBR, FBR). Uz standardne uređaje, core business grupacija predstavlja pročišćavanje industrijskih otpadnih voda (mehanički predtretman, fizikalno-kemijski tretman, DAF, biološki tretman…).

Bave se i tretmanom zraka u industrijskim pogonima. Riječ je o nekoliko segmenata, kao što su aktivni i pasivni filteri, kemijska ispuna, bioispuna i aktivni ugljeni. Uz navedeno, u suradnji s jednom švicarskom tvrtkom razvijaju tehnologiju fotokatalitičkog pročišćavanja zraka. Naglašavaju kako, dodatno, za tretman zraka razvijaju tehnologiju te imaju vlastiti segment horizontalnih i vertikalnih skrubera.

U industrijskom sektoru poznati su još po segmentu proizvodnje galvanizacijskih kada i spremnika za kemikalije (za to područje specijalno su certificirani po prestižnom WHG certifikatu). Nadalje, u suradnji s njemačkom tvrtkom ATOTECH razvili su uređaj za skidanje boja s aluminija i čelika, koji se uspješno primjenjuje u tuzemnim tvrtkama poput GRAD EXPORT-a i LIMEX-a.

Šire tržište


Razlog promjene naziva tvrtke Bor-plastika u BP Group jest činjenica da su razvojem tvrtke i djelovanjem na širem regionalnom tržištu postali grupacija. Cilj im je kontinuiranim razvojem i ulaganjima u vlastite proizvodne resurse, tehnologiju, certifikate i, najvažnije, ljudske resurse osigurati dugoročan rast i razvoj grupacije, pozicioniranje na širem regionalnom tržištu te na nekim zapadnim, zahtjevnijim tržištima, kao što su Njemačka, Švicarska ili Slovenija. Također, plan je širiti se i na udaljenija tržišta, primjerice Saudijsku Arabiju, Alžir, UAE, Island… Redoviti su sudionici internacionalnih sajmova (npr. IFAT), na kojima prezentiraju svoje tehnologije, kao i sajmova inovacija.

- Svjesni smo kako tvrtku, grupaciju, čine njezini zaposlenici, stoga ulažemo značajne napore u napredak i razvoj svakog od njih. Sufinanciramo doktorske i master studije, razne edukacije i certificiranja. Pozivamo sve zainteresirane osobe koje bi se pridružile našem uspješnom kolektivu (radnici u proizvodnji, majstori, elektirčari/elektrotehničari, inženjeri elektrotehnike i strojarstva, tehnolozi, svi ostali motivirani zaposlenici neovisno o stručnoj spremi), da nam se jave putem mail adrese career@bp-group.hr. Svim zaposlenima možemo ponuditi stalan radni odnos, iznadprosječna, konkurentna primanja, te razne benefite i edukacije, kao i kvalitetan work - life balans - poručuju iz BP Groupa.

Ivica Getto
Atila Borbaš

vlasnik tvrtke

Htio sam dokazati samom sebi, obitelji, prijateljima i cijeloj zajednici da uspjeh mogu i ostvariti, da se ne trebamo bojati novog i nepoznatog, u inat onima koji nisu imali vjeru u mene te motiviran željom da se odužim onima koji su mi bili podrška.

Velik broj aktivnih projekata u regiji
Trenutačno grupacija na regionalnoj razini ima velik broj aktivnih projekata, od kojih izdvajaju: STRABAG - biofilteri (30.000 m3/h kapacitet), ESOTECH - 5 projekata u RH, pročišćavanje zraka tehnologijom skrubera, GIKIL - tretman otpadne vode iz koksare, Lukavac, BiH, SMURFIT KAPPA AVALA ADA (Beograd, Srbija) - tretman otpadne vode iz tvornice kartonaže, PACIFIK Kft, Mađarska - prerada voća i povrća, SMURFIT KAPPA HELLAS (Solun, Grčka) - tretman otpadne vode iz tvornice kartonaže, FRUTEX sh.p.k. (Suharek, Kosovo) - tretman otpadne vode iz tvornice energetskih pića, Mljekara Lazine (Crna Gora) - tretman otpadne vode i LPO ADA (Srbija) - tretman otpadne vode i mulja. Grupacija, uz matičnu, ima tvrtke u svome vlasništvu u Srbiji (Novi Sad), BiH (Tuzla), Mađarskoj (Pecs), Crnoj Gori (Podgorica) i Albaniji (Tirana). Preko poslovnih partnera i predstavnika prisutni su na Novom Zelandu, u Grčkoj i Saudijskoj Arabiji.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike