Regija
ODRŽANA ATRAKTIVNA I ZAHTJEVNA VJEŽBA “BELIŠĆE 2023.”

Operativne su snage CZ-a OBŽ spremne odgovoriti na svaku eventualnu ugrozu
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
BELIŠĆE - U organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održana je pokazna vježba operativnih snaga u sustavu civilne zaštite OBŽ-a pod nazivom “Belišće 2023.”. Provedena je na Mostu 107. brigade HV-a te uz most na desnoj obali Drave u Belišću, a u nju je izravno bilo uključeno 50 osoba te 8 interventnih vozila.

Zahtjevna i atraktivna vježba počela je simulacijom prometne nezgode, lančanog sudara automobila na mostu. Pritom se i zapalio jedan automobil, bilo je više ozlijeđenih osoba, a tu je bilo i kamion koji prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba je stoga uključila mnoge aktivnosti vatrogasaca iz DVD-a Valpovo i DVD-a Belišće, kao i Vatrogasne zajednice OBŽ-a, od gašenja vatre do rezanja školjke vozila, policija je poduzimala niz aktivnosti radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS-a došao je plovilom do mosta, a njegovi članovi su se uz uporabu užadi penjali na most s kojega su potom spuštali dvije ozlijeđene osobe u plovilo. Uz obalu ozlijeđene prihvaćaju ekipe hitne medicinske pomoći, koje su intervenirale i u požaru na mostu. Članovi Crvenog križa odradili su svoj dio obveza, kao i Društvo podvodnih aktivnosti Slavonija. Kako je “u to vrijeme” i poplava, djelatnici Hrvatskih voda ojačavali su nasip vrećama s pijeskom, a svoje zadaće obavljali su i članovi radioklubova Osijek i Belišće. Sveprisutni su bili pripadnici civilne zaštite, a sve aktivnosti koordinirali su članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća.

- Vježbe su važne jer pokazuju spremnost i koordiniranost naših službi u rješavanju najtežih i najsloženijih problema - rekao je župan Ivan Anušić.

- Spremnost operativnih snaga civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji odlična je. Mi 365 dana u godini kontinuirano održavamo i stožere CZ-a, u stalnoj smo komunikaciji i koordinaciji - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mato Lukić.

Zadovoljstvo vježbom iskazali su i načelnik Stožera CZ-a Belišća Domagoj Varžić, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ-a Zoran Pakšec, pročelnik HGSS-a Stanice Osijek Krešimir Burazin, zamjenik direktora VGO-a za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić te ravnatelj Društva crvenog križa OBŽ-a Goran Latković. D.S.R.
U vježbi na Mostu 107. brigade HV-a te na obali Drave bilo je uključeno 50 osoba i 8 interventnih vozila

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike