Osijek
QUADRILLA NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Uz poruku ljubavi zaplesalo 1435 maturanata
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Za milenijsku fotografiju Šime Strikomana formirali su poruku, koja je ove godine glasila “#Love”, gdje je umjesto slova “o” bilo srce

Nakon što je osječka konkatedrala svetih Petra i Pavla u petak otkucala podnevni sat, stihovima maturantske i studentske himne "Gaudeamus igitur" započeo je na Trgu Ante Starčevića 17. ispraćaj maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije.



Odmah potom uslijedio je tradicionalni francuski dvorski ples quadrilla, praćen poznatom Straussovom skladbom iz operete "Šišmiš", koju su, u isto vrijeme kada i osječki maturanti, u središtima svojih gradova zaplesali i maturanti iz Našica, Valpova, Đakova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca.


Osječki maturanti u odličnom su raspoloženju, odjeveni u bijele i plave majice, otplesali četiri standardna stilizirana plesa i jedan slobodni uz pop-hit, pri čemu su ih zdušno bodrili roditelji, bake, djedovi i oduševljeni građani koji nisu htjeli propustiti ovaj festival mladosti i veselja, prisjećajući se, vjerujemo, vlastitog završetka srednjoškolskog obrazovanja. Uoči središnjeg događaja, kako se bližilo podne, već iz okolnih ulica mogao se načuti žamor veselih maturanata, koji su "naoružani" puškama na vodu, odjeveni u majice raznih boja i domišljatih poruka osvježavali jedni druge, a sve pod budnim okom djelatnika Crvenog križa, policije i Hitne pomoći, koji, srećom, nisu imali posla.

- Bilo je sjajno, nikada ne bih rekao da ću biti u stanju otplesati ovakav ples, no uz nekoliko proba koje smo imali, ali i današnju koordinaciju s balkona na trgu, mislim da smo bili na visini zadatka kao i generacije prije nas. Sada "šibamo" do katakombi, gdje ćemo se propisno zabaviti - rekao nam je Ivan, jedan od maturanata osječke I. gimnazije.


Prije početka quadrille maturantima su se s balkona zgrade Osječko-baranjske županije obratili zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i dožupan Josip Miletić. Uz čestitke i poruku "pamet u glavu", Crnković im je poručila neka paze jedni na druge, ne samo danas nego uvijek i zauvijek, a dožupan Miletić poručio im je neka svoj životni put nastave u Osijeku i neka svoj grad uvijek nose u srcu.

Nakon plesa maturanti su se rasporedili kako bi svojim tijelima za potrebe milenijske fotografije Šime Strikomana formirali tradicionalnu poruku. Ove godine ona je glasila "#Love", gdje je umjesto slova "o" bilo srce. Kako je nekoliko dana ranije pojasnila pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Miranda Glavaš-Kul, ta je poruka odabrana u kontekstu izazovnih vremena u kojima živimo.


- Tu smo riječ odabrali kako bismo poslali poruku ljubavi prema sebi, svojoj domovini, županiji, prema svome gradu, obitelji, prijateljima i svijetu u današnje vrijeme koje je vrlo izazovno - rekla je Glavaš Kul.

Čim je Strikoman dao znak da je fotografija uspjela, maturanti su se pozdravili s članovima obitelji i prijateljima te krenuli svojim putem, a taj put u petak je vodio samo na jedno mjesto - lijevu obalu Drave, kod katakombi, gdje je Grad Osijek za njih organizirao zabavu uz glazbeni program.

Osječko-baranjska županija za 17. ispraćaj svojih 2324 maturanata, od kojih 1435 u Osijeku, ove je godine izdvojila 33.000 eura.

Ivan Alilović

IVAN ANUŠIĆ, ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

 

Motiv za nove životne pobjede

 

Drage maturantice i maturanti, čestitam vam na svim vašim dosadašnjim rezultatima tijekom školovanja i zahvaljujem na tome što ste s ponosom i u najboljem svjetlu svojim uspjesima predstavljali Osječko-baranjsku županiju. Iz naših škola u budući život ponesite sva stečena znanja i vještine i lijepe uspomene i neka vam oni budu motiv za nove životne pobjede. Dio vas nastavit će školovanje na fakultetima, a dio će vrlo brzo potražiti zaposlenje. Želim vam da u svakom slučaju budete vrijedni, pametni i odgovorni kao što ste bili i do sada. Osječko-baranjska županija pratit će vas i ubuduće, stipendijama za studente, potporama za zapošljavanje i nizom drugih mjera, svjesni toga da ste upravo vi budućnost naše Županije.

 

 

IVAN RADIĆ, GRADONAČELNIK OSIJEKA

 

Grad će vam biti partner

 

Drage osječke maturantice i maturanti, čestitam vam na uspješno završenom srednjoškolskom obrazovanju! Neovisno o tome jeste li pohađali strukovnu školu ili namjeravate studirati, Grad Osijek bit će vaš partner koji podupire poduzetne i stipendira izvrsne. Radujemo se svim vašim uspjesima koji će naš Osijek učiniti ljepšim i boljim mjestom za život.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike