Osijek
DAN SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Samostalno, u tri godine, tri nova fakulteta
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
U jesen kreće prva generacija Studija farmacije, a za sljedeću je u planu Studij logopedije

U prigodi Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (Dies academicus) održana je svečana sjednica Senata na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. Tom je prilikom prof. dr. sc. Dragan Primorac promoviran u počasnog doktora Sveučlišta u Osijeku.



- Svečanu sjednicu organizirali smo u povodu 48. akademske godine od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 316. godina visokog školstva u Osijeku i 33 godine otkako osječko Sveučilišta nosi ime biskupa Josipa Jurja Strossmayera - rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku.

Istaknuo je kako su u posljednje tri godine utemeljena tri fakulteta. To su Kineziološki fakultet, koji je veoma dobro prihvaćen i za njega vlada velik interes budućih studenata, a dobio je izvrsne akreditacije; potom Fakultet primijenjene matematike i informatike (jako dobro prihvaćen u IT sektoru), dok je treći Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, čije je Veleučilište izrazilo želju doći pod okrilje osječkog Ssveučilišta.

- Kroz navedena smo tri fakulteta ojačali kadrovski, a utemeljili smo ih isključivo na vlastitim snagama, pri čemu nismo ni dodatno opteretiti proračun RH. Sveučilište trenutno ima 16.202 studenta te 2234 djelatnika, a planiramo i dalje otvarati nove fakultete i studijske grupe. Upisali smo prvu godinu Studija edukacijske rehabilitacije, na jesen kreće prva generacija Studija farmacije, a sljedeće godine planiramo pokretanje Studija logopedije. Riječ je o studijima koji obrazuje kadar kojeg nema na tržištu rada. Utemeljili smo pet studija na engleskom jeziku te studij medicine na njemačkom jeziku - rekao je rektor.

Apostrofirao je veliku znanstveno-istraživačku djelatnost - 488 projekata, na međunarodnoj i nacionalnoj razini, i 206 stručnih projekata, a riječ je o suradnji s gospodarstvom i jedicama lokalne samouprave. Vrijednost tih projekata prelazi tri milijuna eura.

- Sve to utječe na ranking osječkog Sveučilišta pa je i on bolji na svjetskim ljestvicama. Nastojimo budućim studentima pružiti što širu lepezu studijskih programa, pogotovo deficitarnih, kako bismo ih zadržali na istoku Hrvatske. Suradnja s gospodarstvom je više nego dobra, a razvijanjem FERIT-a nastojat ćemo pokriti nedodatak stručnjaka u IT sektoru. Kontinuirano osluškujemo što traži gospodarstvo - zaključio je rektor Guberac.

Vesna Latinović
Strateški projekt Sveučilišnog kampusa
Strateški projekt Sveučilišnog kampusa ide dalje, a širi se i studentski smještaj. “Prošle smo godine otvorili novi studentski dom s 800 kreveta, vrijedan 196 milijuna kuna, što je bitno za studentski standard, jer za 100 eura imaju smještaj na razini hotela s 4 zvjezdice. Ukupno imamo 1550 mjesta za studente u studentskim domovima, no još bi ih trebalo”, rekao je rektor Guberac.

U kampusu je na redu izgradnja zgrade FERIT-a, radi se paralelno na arheološkim istraživanjima i pripremi za izgradnju zgrade Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Pravnog fakulteta, dok Filozofski i Ekonomski fakultet za sada ostaju na svojim lokacijama.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike