Kultura
GALERIJA SVJETLOSTI

Prvi Festival jednominutne priče u Gradskoj knjižnici Požega
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Na Galeriji svjetlosti u Gradskoj knjižnici Požega održan je prvi Festival jednominutne priče u Hrvatskoj, na kojem se požeškoj publici predstavilo pet autora iz literarnog natječaja "Jednominutna priča 2023.". Riječ je o autorima čije su priče bile među 15 najbolje ocijenjenih prema izboru Prosudbenog povjerenstva.

Na samom početku Festivala publika je saznala kako se rodila ideja za ovaj jedinstveni natječaj i koji su bili njegovi uvjeti, što uopće podrazumijeva jednominutna priča i kakve su bile reakcije sudionika. Voditeljica je otkrila i da se na natječaj ukupno prijavilo 214 autora s 401 pričom, stoga zadatak Prosudbenog povjerenstva nije bio nimalo bio lak. Naposljetku su odabrani autori iz cijele Hrvatske, poznati i manje poznati, a neki od njih gostovali su i na samom Festivalu.

Nakon uvodne riječi o natječaju slijedilo je interpretativno čitanje 15 najuspješnijih priča, redoslijedom dodijeljenih bodova. Osim prvonagrađene priče "Osamsto pedeset znakova koji život znače" naše nagrađivane književnice Ivane Bodrožić koju je pročitala sama autorica, svoje su priče pročitali Denis Vidović, Marija Čokrlić, Tamara Bakran i Aleksandar Gucunski, a ostale nagrađene pročitale su članice Prosudbenog povjerenstva i ravnateljica Gradske knjižnice Požega.

Festival jednominutne priče upotpunile su glazbene točke učenika Glazbene škole Požega, Karla Tkalčeca, tenora uz klavirsku pratnju Andreja Šepera, te Patricka Tomljanovića na klaviru. Na kraju je uslijedila svečana dodjela nagrada, pri čemu su autori s publikom podijelili svoje iskustvo sudjelovanja u natječaju. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike