Kultura
PANONSKI FESTIVAL KNJIGE

Od Nike Kranjčara preko Dubravke Ugrešić do Harryja Pottera
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
Pomno osmišljeni program mami publiku, koja svakodnevno puni sportsku dvoranu Gradski vrt

Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenja, goste od književnog i društvenog značenja. Pomno osmišljeni program učinio je svoje i svakodnevni je mamac za publiku, koja, na zadovoljstvo brojnih izlagača, puni sportsku dvoranu Gradski vrt. Uz nakladnike, oduševljenje Festivalom, vrećicama punim knjiga, pokazuju i sami posjetitelji, a ako je suditi po do sada viđenom, Panonski festival knjige čeka svijetla budućnost.



Isto se može reći i za prvijenac Jelene Miholjević, koju ćemo, čini se, u budućnosti, uz glumačke angažmane, gledati i kao promotoricu njezine zbirke poezije. Drugi dan sajma uz šarmantnu su glumicu obilježila i dva markantna mladića. O šarmu Nike Kranjčara i Marka Gregora ovaj put nećemo, ali svakako želimo spomenuti kako i jedan i drugi s istinskim žarom govore o knjigama koje su promovirali. Niko Kranjčar emotivno je govorio o odrastanju s poznatim Cicom Kranjčarom, o osjećajima i privilegijama kakve je takav život donosio. Marko Gregor, s druge strane, emocije pokazuje govoreći o potrazi za samim sobom uklapajući u cijelu priču mjesta koja sam autor intimno smatra svojim zavičajima.

Treći dan Panonskog festivala obilovao je programima za djecu i mlade. Istina je doduše da su programi namijenjeni djeci i mladima tijekom cijelog Festivala vrijedni, no dosadašnja praksa kazuje nam kako se na sam spomen Harryja Pottera traži mjesto više. Zbog toga je Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizirala dvije tematske radionice posvećene poznatom čarobnjaku. Najmlađi su posjetitelji cijelog dana uživali i uz Crvenkapicu i Zvonara crkve Notre Dame, družili se s Galebom Markom i učili kako ilustrirati, a oni malo stariji saznali su više o financijskoj pismenosti za mlade, ali i kako upisati željeni fakultet.

Programski odbor i za taj je dan osmislio sadržajan program za odraslu publiku. Na glavnoj je pozornici održano predstavljanje knjige Martine Vidaić, "Stjenice". Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstruiranju urušene kuće vlastite obitelji, ispod čuje se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja "Stjenice" među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana. "U ime majke" zbirka je poezije Vande Petanjek, koja je predstavila svoje stihove na glavnoj pozornici. Snaga je te zbirke u lakoći čitanja i neizbježnosti pitanja "što bi bilo da...". Hommage Dubravki Ugrešić panel-razgovorom odali su Helena Sablić Tomić i Kristina Peternai Andrić uz moderiranje Saše Drinića. Treći dan festivala programski je zatvorilo predstavljanje knjige "Novi kraj" Đurđice Čilić. Pisan jednostavnim, slikovitim jezikom u nostalgičnom, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovu trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i posljednjeg početka.

Sve navedene naslove, ali i brojne druge, možete po promotivnim cijenama nabaviti na Panonskom festivalu knjige. Započnite vikend novim naslovima na svojim policama. T.K.
SUBOTA I NEDJELJA
Subota, 27.5., donosi: u 12 h izložbu Hrvoja Marka Peruzovića; u 16 h panel Rat u Ukrajini - Važnost solidarnosti; u 17.30 Zoran Žmirić: “Hotel Wartburg”; u 18.30 Vladimir Arsenijević: “Duhovi” i u 19.30 Filozofija vina: Tribina o Beli Hamvasu. Nedjelja, 28.5., donosi: u 11 h Bruno Šimleša: “(P)ostati zdrav - Kako da srce i um postanu tvornica lijekova”; u 12 h Krisztina Tóth: “Panterin sjaj”; u 14 h Časopisi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata - Godišnjak za znanstvena istraživanja, Nova riječ i 7. Matoševi dan; u 16 h Diana Šetka: Arsen, sjećanja & pjesnička skupina “Na krajičku jezika”. Oba dana najmlađe očekuje bogat Dječji kutak. Detalji na https://pfk.hr/programi/.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike