Magazin
U SJAJU HOLLYWOODA: TAYLOR JENKINS REID

Romantika s okusom soli
Objavljeno 27. svibnja, 2023.
AMERIČKA SPISATELJICA U SVOJIM ROMANIMA DEMONSTRIRA GOLEM KNJIŽEVNI TALENT...

Prije svega, pišem o ženama i zanimaju me žene, ali na žene jako utječu odluke muškaraca. No za svoje odluke muškarci prečesto ne snose odgovornost. Ima mnogo muškaraca u našoj kulturi koji neprestano čine prilično velike pogreške, ali im to ne šteti. Iza tih muškaraca stoje žene koje se nose s posljedicama postupaka takvih muškaraca - kaže u intervjuu za AP Taylor Jenkins Reid, koja posljednjih godinu-dvije proživljava vlastitu holivudsku priču o uspjehu. Razlog su njezine knjige, romani koji su ne samo američki nego i svjetski bestseleri, a golem uspjeh doživljava i TV serijal na Amazon Prime Videu rađen prema megahitu Daisy Jones and the Six.



Ovom prigodom predstavljamo tri vrsna izdanja Taylor Jenkins Reid, romane objavljene kod nas u nakladi Vorto Palabra.

l LJUBAV(I) MOG ŽIVOTA (ONE TRUE LOVES): U svojim dvadesetima Emma Blair udaje se za ljubav iz srednje škole i srodnu dušu, Jesseja Lernera. Njih dvoje izgradit će život prema vlastitim mjerilima, u dalekom Los Angelesu, izvan dometa očekivanja svojih roditelja i ograničenja rodnog grada u hladnom Massachusettsu. S karijerama novinarke i snimatelja, Emma i Jesse putuju svijetom i žive punim plućima. No na njihovu prvu godišnjicu braka Jesse pogiba u nesreći helikoptera na snimateljskom zadatku iznad Tihog oceana. Zajedno s ostalim članovima tima nestaje u dubinama nemilosrdnog mora. U rasulu zbog njegove smrti, Emma ubrzo daje otkaz na poslu i vraća se u roditeljski dom u pokušaju da iznova izgradi život. Godinama poslije, sada u svojim tridesetima, ona susreće starog prijatelja Sama i ponovno se zaljubljuje. Kad se njih dvoje zaruči, čini se da je Emi pružena nova prilika za sreću..., sve dok se odjednom ne pojavi Jesse. Godinama nakon što je nestao i proglašen mrtvim, Jesse je pronađen u moru nedaleko od pustog otočića usred oceana - i sada se vraća kući, odlučan nastaviti život s voljenom Emmom. Našavši se iznenada u ljubavnom trojcu sa suprugom i zaručnikom, Emma mora shvatiti tko je ona i što želi. Ali tko je ljubav njezina života? Može li žena jednako voljeti dva muškarca...? Ovu nesvakidašnju ljubavno-životnu priču, savršen predložak za budući film, na hrvatski je prevela Selma Muftić Pustički.

l MALIBU GORI (MALIBU RISING): Malibu, kolovoz 1983. Djeca legendarnog pjevača Micka Rive tradicionalno obilježavaju kraj ljeta - ludom zabavom koja je društveni događaj sezone. Svi žele biti u društvu poznatih Riva - Nine, talentirane surferice i supermodela, braće Jaya i Huda, prvaka u surfanju i poznatog fotografa, i njihove obožavane sestrice Kit, koja tek treba otkriti što će postati. Jedina osoba koja se ne raduje zabavi godine je Nina, koja nikada nije voljela biti u središtu pozornosti, a koju je njezin suprug, profesionalni tenisač, upravo javno napustio. Možda ni Hudu nije do tuluma jer ima neriješenog posla s bratom, a to bi ih moglo koštati odnosa. Jay, s druge strane, broji minute do sumraka, kada će se pojaviti djevojka o kojoj ne može prestati razmišljati. A Kit ima nekoliko tajni koje skriva od svih - uključujući i gosta kojeg je pozvala ne upozorivši braću i sestru. Do ponoći će se zabava potpuno oteti kontroli, a do jutra će raskošna vila izgorjeti. No prije toga na slavnoj će zabavi alkohol teći u potocima, glazba će treštati do zore, slavne osobe spoticat će se jedna o drugu, a sve ljubavi i tajne koje su oblikovale generacije ove obitelji isplivat će na površinu...

l DAISY JONES I ŠESTORKA (DAISY JONES AND THE SIX): Očaravajući roman o vrtoglavom uspjehu legendarnog rock-sastava iz 1970-ih i njegovoj prekrasnoj pjevačici te misteriju iza njihova zloglasnog raspada. Svi znaju za Daisy Jones i Šestorku, no nitko ne zna za razloge koji su doveli do njihova razlaza na apsolutnom vrhuncu njihove popularnosti... Do sada. Daisy je djevojka koja krajem 1960-ih stiže u Los Angeles, kradom ulazi u klubove na Sunset Stripu, spava s rock-zvijezdama, i sanja o karijeri pjevačice u klubu Whisky a Go Go, u kojem su svoj uspon počeli neki od najvećih sastava. Iako ni seks ni droge nisu za bacanje, ono što joj pruža najveće zadovoljstvo jest rock ‘n‘ roll. Već u dobi od dvadeset godina njezin će glas početi prepoznavati, a njezin će izgled ljude tjerati na nezamislive stvari. Ljudi će prepoznavati i Šestorku, sastav koji predvodi Billy Dunne. Uoči njihove prve turneje njegova će djevojka Camila otkriti da čeka dijete. S pritiskom iznenadne slave i očinstva Billyju će stvari izmaknuti kontroli. Billyju i Daisy putevi će se susresti kada njihov producent poveže kockice i shvati da je najbrži put do nevjerojatnog uspjeha spojiti to dvoje talentiranih glazbenika. Ono što će slijediti postat će legendom.

Nastajanje te legende opisano je u ovom nezaboravnom romanu, napisanom kao usmena predaja o jednom od najvećih sastava sedamdesetih. Taylor Jenkins Reid, koju naši čitatelji već poznaju kao autoricu romana Sedam muževa Evelyn Hugo, fantastično opisuje eru u kojoj je glazba mijenjala svijet. Vorto Palabra ponosno predstavlja Daisy Jones i Šestorku u prijevodu Selme Muftić Pustički.

Darko Jerković
O autorici...
Taylor Jenkins Reid američka je spisateljica, hrvatskim čitateljima najpoznatija po romanima “Sedam muževa Evelyn Hugo” i “Daisy Jones i Šestorka”. Reid je karijeru započela u filmskoj produkciji. Nakon studija zaposlila se kao asistentica na kastingu i sljedeće tri godine zadržala se u toj industriji. Još od srednje škole honorarno se bavila pisanjem, pa je tako nekoliko godina poslije dobila i ugovor za prvi roman Forever interrupted (2013). Otada je napisala više romana, a najnoviji je Carrie Soto is Back (2022).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike