Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Rebalansom proračun
veći gotovo 7,8 mil. €
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Župan Anušić smatra da pitanje komaraca treba riješiti izmjenom zakona i donošenjem trajnog modela rješavanja tog problema

O komarcima se očito priča samo kada su oni aktualni, ostatak godine ili onih godina kada ih nema, kao lani, kao da nema volje da se o toj temi debatira, odnosno da se radi na učinkovitoj zaštiti na razini cijele županije. Zaključio je to župan Ivan Anušić s govornice Županijske skupštine na u četvrtak održanoj 21. sjednici.



Najviše o komarcima


Za aktualnog sata dio se vijećnika zanimao za to što je s borbom protiv komaraca po pojedinim općinama, postupaju li svi prema preporukama institucija o mjerama suzbijanja, neki su od vijećnika i za javno prozivanje onih općina i njihovih načelnika koji "ništa ne rade o tom pitanju".Župan je podsjetio kako je nekoliko puta pokušao organizirati novi model kojim bi se osiguralo rješavanje tog problema, kompletna infrastruktura te djelovanje na znanstvenoj i stručnoj podlozi.

- Međutim, morao samo odustati jer nisam dobio suglasnost određenih načelnika i gradonačelnika, koji nisu bili zainteresirani za to iako je suzbijanje komaraca njihova zakonska obveza - rekao je župan.

No ima onih koji su se udružili, župan podsjeća na dogovor Grada Osijeka i općina Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut, čiju borbu Županija iz svog proračuna podupire s 200 tisuća kuna. Taj je oblik zajedničke borbe urodio plodom, te im je od Vlade, rebalansom državnog proračun, dodijeljeno još 600 tisuća eura. No župan ima i novu inicijativu.

- Predlažem da preko saborskih zastupnika iz IV. izborne jedinice ponovno pokrenemo inicijativu za izmjene zakona i donošenje trajnog modela kojim se rješava problem komaraca - predložio je Anušić.

Regija sporta


Izvijestio je vijećnike, na njihov upit, o novim izbornim jedinicama, te demantirao glasine kako je dio županije s ovim preustrojem prešao u drugu izbornu jedinicu.

Financijski najvrjednija točka dnevnog reda bila je ona o rebalansu proračuna.

- Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaju dodatno financiranje da bi se realizirali. Govorimo prije svega o Gospodarskom centru OBŽ-a i njegovim aktivnostima, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca, kao i natječajima za izgradnju sportske infrastrukture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiranjem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarstava spremamo za izgradnju sportske infrastrukture - rekao je župan Ivan Anušić.

Jedna od odluka bila je i ona kojom se sa Županije upravljanje novim Regionalnim distribucijskim centrom za voće i povrće prenosi na istoimeno trgovačko društvo.

Dario Kuštro
NOVO KRILO DOMA ZA UMIROVLJeNIKE
Na sjednicama Skupštine česta su tema domovi za umirovljenike. Ovaj put stižu pohvale za završetak projekta proširenja kapaciteta u domu u Belom Manastiru. Župan je podsjetio kako Županija kao partner sudjeluje u prijavi na natječaju za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe u Našicama, a onda donio i novu vijest - poručio je da je postignut dogovor kojim bi Grad Osijek iz vlastitih sredstava izgradio novo krilo Doma umirovljenika na Drinskoj, a potom ga predao na upravljanje Županiji.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike