Osijek
NI KRIVOM NI DUŽNOM

Isti mu dan skinuli i vratili plinomjer - i naplatili 70 €
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Rekli su mi da je brojilo skinuto jer je vlasnica preminula. Kako su saznali?

Osječanin Antun Nemet prošloga se tjedna neugodno iznenadio kada je nakon povratka s posla vidio da mu na zidu stana u Pejačevićevoj ulici nedostaje plinsko brojilo. Plinomjeru ni traga, a ventil za distribuciju plina do stana uredno je bio blokiran. Tek kada je vidio obavijest HEP-Plina Osijek, ovlaštenog distributera plina, bilo mu je malo lakše, no i to je trajalo vrlo kratko, zapravo, dok nije pročitao da se radi o "prisilnoj obustavi prirodnog plina".



Računi plaćeni


- Kako, zašto, vrtio sam u glavi gledajući u obavijest. Znao sam da za prisilnu obustavu nije bilo nikakvog povoda jer redovito plaćamo račune za potrošeni plin, a drugih razloga nisam vidio - kazuje nam Nemet dočaravajući nam svoje iznenađenje tim scenarijem.

Prvo što je potom učinio bilo je da nazove Službu za odnose s kupcima Sektora za opskrbu HEP-Plina u Osijeku, od kojih je zatražio objašnjenje takvog postupka njihovih zaposlenika.

- Počeli su mi objašnjavati spominjući neke zahtjeve za promjenu vlasništva, no nisam ništa razumio i, onako ljutit, najavio sam svoj dolazak kako bih u direktnom razgovoru mogao doznati što se dogodilo i kako se može riješiti taj problem - priča nam i nakon svega ogorčeni Osječanin.

U sjedištu osječkog HEP-Plina, u Hadrijanovoj, došao je do službenice zadužene za kupce i objasnio što se dogodilo tražeći odgovore.

- Rekli su mi da je brojilo skinuto jer je vlasnica preminula. Istina, vlasnica stana u kojemu živi naša obitelj bila je punica, ženina majka, koja je preminula prije godinu dana i koja je oporukom stan ostavila svojoj kćeri, odnosno mojoj supruzi. No mene je zanimalo otkuda im ta informacija i kakve to ima veze ako se računi plaćaju redovito. Osim toga, pitao sam zbog čega me nisu obavijestili prije nego što su skinuli brojilo. Na to mi je djelatnica rekla kako su mi poslali obavijest, na što sam joj kratko odgovorio da to nisam dobio i da vjerojatno ne govori istinu - prepričao je Nemet razgovor vođen u Službi za odnose s kupcima.

Prisjetio se da je prije mjesec ili dva njegova supruga nekoliko puta zvala besplatni telefon Službe za odnose s kupcima HEP-Plina Osijek kako bi doznala što joj je potrebno učiniti da brojilo i račune za plin prebaci na svoje ime, kao vlasnica stana.

- Požalila nam se kako su svaki put rekli da trenutno nemaju vremena i da će poslati obavijest kada budu mogli. Obavijest, međutim, nije došla, a brojilo su skinuli bez našeg znanja. Pozvao sam se i na Članak 216 Kaznenog zakona, koji kaže da "tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina". Znao sam da od toga nema nikakve svrhe i pitao sam što trebam učiniti da mi vrate brojilo - prisjeća se Nemet, koji priznaje da je bio jako ljutit dok su tekli ti "pregovori".

Uvjet je bio da ispuni obrazac o preprijavi potrošača uz predočenje vlasničkog lista i oporuke. Imao je, kaže, kod sebe te dokumente i istoga je trenutka to i napravio. Rečeno mu je kako će ponovni priključak morati platiti 36,50 eura i da će mu nakon montaže stići još jedan račun na isti iznos koji će također morati platiti.

- Uplatio sam taj iznos iako sam bio ljut kao ris. Zatražio sam da mi se istog trena vrati brojilo, na što su mi oni kazali da ne mogu to učiniti dok ne dobiju nalog te da će to napraviti u roku od 48 sati. Onda sam tek poludio, bio je četvrtak i znao sam da to znači kako plina i tople vode u stanu neću imati do, najmanje, ponedjeljka. Nisam želio na to pristati, pa sam im rekao da imaju 48 minuta da ugrade brojilo i inzistirao na tome da to učine odmah, kako su ga skinuli, tako i da ga vrate. Bio sam jako ljutit i valjda su to shvatili nakon što sam ponovno zamolio da odmah naprave nalog za ugradnju brojila - ispričao je svoje neugodno iskustvo Nemet.

"Dugovanje podmireno"


No kap koja je prelila čašu i zbog čega je ovo iskustvo odlučio javno objaviti u Glasu Slavonije dogodila se nakon što su mu vratili brojilo i plinski priključak. Naime, tada su mu uručili potvrdu da je dug podmiren i da je priključak uspostavljen.

- Koji dug, nisam bio dužan ni centa, nego su mi brojilo skinuli bez ikakvog razloga, a mene je to koštalo više od 70 eura. Rade što hoće jer to mogu - riječi su kojima je Nemet zaključio ovu priču.

Na naš upit upućen u središnjicu HEP-a iz Ureda za odnose s javnošću odgovorili su kako je u navedenom slučaju HEP-Plin postupio sukladno s Općim uvjetima opskrbe plinom, kojima se definira obveza obustave isporuke plina u slučaju smrti korisnika.

- Nažalost, budući da je zahtjev za preimenovanje vlasništva nad naslijeđenom nekretninom kupca pokrenut nakon što je isporuka plina već bila obustavljena, kupac je dužan podmiriti sve nastale troškove i to sukladno Cjeniku nestandardnih usluga operatora distribucijskog sustava, HEP-Plina - stoji u odgovoru HEP-ova Ureda.

U tom priopćenju iz HEP-a, međutim, nedostaju konkretni odgovori na mnoga pitanja koja je naš sugrađanin postavljao djelatnicima dok je tražio da mu vrate brojilo. Prvo, otkuda im informacija da je vlasnica preminula, odnosno znači li to kako, da se kojim slučajem supruga našeg sugovornika nije interesirala telefonom o zamjeni vlasništva nad brojilom, da bi i dandanas računi dolazili na ime bivše vlasnice, njezine majke, i da bi Nemetovi izbjegli ovo za njih nimalo ugodno iskustvo. Druga stvar koja je nelogična jest pitanje upozorenja o obustavi priključka za koju u HEP-Plinu kažu da su ga poslali, a naš sugovornik pak tvrdi da ga nije dobio. Ako su doista poslali tu obavijest, zbog čega mu nisu predočili neku potvrdu (iz pošte ili neki interni zapis) o njezinu slanju uz datum i vrijeme dostave. I treće je pitanje, više konstatacija, zar nije bilo jednostavnije nazvati korisnika i dati mu 48 sati da odradi preprijavu vlasništva prije nego što se pristupi drastičnom postupku obustave plina i zatvaranju instalacije. Ovako doista ispada da je HEP-Plinu bio jedini cilj uzeti nešto više od 70 eura korisniku i sebi priskrbiti posao.

Ne čini se baš hvalevrijednom poslovna praksa za jednu tako veliku državnu kompaniju s golemim monopolom.

Tomislav Prusina
ULOŽITE PRIGOVOR I TRAŽITE POVRAT
S ovim slučajem upoznali smo i Tanju Popović Filipović, voditeljicu Centra za edukaciju i informiranje potrošača, koja smatra da je u odnosima između korisnika i distributera došlo do “šuma u komunikaciji”.

- HEP-Plin nije to smio odraditi na ovaj način, svakako su se morali javiti korisnicima usluge i upozoriti ih što planiraju učiniti. Predlažem korisniku da uloži prigovor jer HEP ima Povjerenstvo za prigovor potrošača, u koje su uključeni i predstavnici udruga potrošača. Neka ne odustaju, nego neka ulože prigovor i traže da im se novac koji su uplatili vrati - poručila je Popović Filipović.

OPOMENE S KAZNAMA STIŽU BRŽE OD RAČUNA
Uz ovaj slučaj, u nekoliko su se navrata Glasu obraćali korisnici plina koji nisu na vrijeme dobivali račune za potrošeni plin, no zato su im opomene s kaznama stizale brzo i redovito.

- Prije dobijem opomenu nego račun - kazao nam je sugrađanin koji je želio ostati anoniman, dodavši kako se išao žaliti Službi za odnose s potrošačima, gdje su mu rekli da je dao pogrešnu adresu.

­- Gospođo, na toj adresi živim duže od 20 godina. Nisam ja dao pogrešnu adresu, nego ste vi adresu pogrešno napisali - prepričao nam je dijalog s djelatnicom HEP-Plina naš sugrađanin.

Iz HEP-ova Ureda za odnose s javnošću u vezi s dostavom računa kažu kako HEP-Plin poziva kupce da “u slučaju netočne adrese dostave ili drugih matičnih podataka podnesu zahtjev za ažuriranjem podataka, osobnim dolaskom u prostore HEP-Plina ili putem elektroničke pošte kontakt.hepplin@hep.hr. Za sve informacije dostupan je i besplatni telefon 0800 8813”.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike