Svijet
WAGNER POČEO POVLAČENJE IZ BAHMUTA

Rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Ministri obrane Rusije i Bjelorusije potpisali su dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, objavila je ruska agencija TASS. Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o uporabi, citiraju ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.Rusija i Bjelorusija, bliske saveznice glede sukoba u Ukrajini, dogovorile su ranije ove godine da će se dio ruskog taktičkog nuklearnog arsenala rasporediti i u Bjelorusiji. Ruski su mediji izvijestili kako je Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Bjelorusije.

Istovremeno, ruska plaćenička skupina Wagner počela je povlačiti svoje snage iz ukrajinskog grada Bahmuta i položaje predavati regularnim ruskim trupama, rekao je njezin osnivač Evgenij Prigožin u videu. "Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od 25. svibnja u 5 ujutro, do 1. lipnja, većina jedinica će se rasporediti u pozadinske kampove. Predajemo naše položaje vojsci", rekao je odjeven u ratnu opremu. U tom videu Prigožin, koji je više puta javno kritizirao visoke ruske vojne dužnosnike, rekao je da će njegove snage biti spremne vratiti se u Bahmut ako regularna vojska ne bude mogla kontrolirati situaciju.

Sjedinjene Američke Države priopćile su kako će prodati Ukrajini napredne raketne sustave zemlja-zrak u vrijednosti od 285 milijuna dolara kako bi osnažile ukrajinsku protuzračnu obranu u pružanju otpora ruskoj agresiji. "Ukrajina čim prije treba ojačati svoje mogućnosti obrane od ruskih raketnih i zračnih udara", navodi Američka agencija za vojnu suradnju (DSCA). State Department je odobrio prodaju o kojoj je obaviješten američki Kongres koji još treba dati svoj pristanak.

Protuzračna obrana pokazala se presudnom u odgovoru na baražnu paljbu ruskih raketa. Prodaju sustava NASAMS prati slanje milijarda dolara vojne pomoći SAD-a Ukrajini od početka ruske ofenzive. H/I.B.
Možda ste propustili...

PONOVO IZABRAN ZA ČELNIKA STRANKE

Dodik najavio kraj BiH kroz "mirni razlaz"

BANKE DISKRIMINIRAJU STARIJE GRAĐANE

Nijemci odbijaju kredite starijima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRI DISKOTEKE U MURCIJI NA JUGOISTOKU ŠPANJOLSKE

Izgorjeli klubovi bez dozvole za rad

2

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

Konaković: Nema rastavljanja BiH

3

BANKE DISKRIMINIRAJU STARIJE GRAĐANE

Nijemci odbijaju kredite starijima