Crna kronika
PRONAĐEN INTERNETSKI LOPOV

Kupovao namještaj, prodavača ostavio bez 10 tisuća eura
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Žrtva iz Zagreba poslala je prevarantu iz Nove Gradiške CVV/CCV kod, pa je ostala bez eura

Unatoč svakodnevnim upozorenjima policiji se i dalje javljaju žrtve internetskih prevaranata. U gotovo svim slučajevima žrtve su same, zbog slabe ili nikakve informatičke pismenosti, ali i zbog brzopletosti, pridonijele krađi. Internetski prevaranti često se kriju iza lažnih profila na društvenim mrežama, no ponekad ih kriminalistička istraga ipak uhvati, kao mladića s novogradiškog područja koji je žrtvu iz Zagreba "olakšao" za desetak tisuća eura.



Kako izvještava Policijska uprava brodsko-posavska, u srijedu su novogradiški policajci dovršili kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela računalna prijevara. Provedenim istraživanjem utvrđeno je da je 71-godišnjak (s područja Zagreba) preko interneta objavio prodaju namještaja. Na oglas mu se javio 27-godišnjak s novogradiškog područja, koji je pristao na kupnju, te je predložio prodavatelju da mu preko interneta plati namještaj, poslavši mu poveznicu u koju je oštećenik unio podatke s bankovne kartice. Nesvjestan, Zagrepčanin je u link upisao i ono što se nikako ne smije, a riječ je o CVV/CCV kodu, koji je inače potreban kod svih internetskih plaćanja, kada platna kartica nije fizički dostupna i kada nije moguće zahtijevati PIN platne kartice. Put do novca s tim je kodom 27-godišnjaku bio olakšan, a 71-godišnjak je, u šoku, primijetio da mu na računu nedostaje oko 10.000 eura. Žrtvi nije preostalo ništa drugo nego da pozove policiju.

Pokrenuta je istraga, koja je uključivala komunikaciju s bankama i praćenje traga novca. Policajci su transakcije detaljno proučili nakon čega su došli do 27-godišnjaka s novogradiškog područja. Nad njim je provedena kriminalistička obrada, nakon koje su inspektori protiv 27-godišnjaka dostavili posebno izvješće kao dopunu kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog kaznenog djela računalna prijevara.

Za sada nije poznato što se zbilo s novcem ukradinim s računa 71-godišnjaka, je li na računu 27-godišnjaka ili ga je pak potrošio kupnjom različitih stvari. Ako policijske kaznene prijave nađu plodno tlo u Općinskom državnom odvjetništvu Slavonski Brod, vrlo je vjerojatno da će predmet prilikom podizanja optužnice biti predan nadležnom sudu. U slučaju dokazane krivnje 27-godišnjaku prijeti zatvorska kazna, ali i vraćanje, do zadnjeg centa, novca koji je skinuo s računa 71-godišnjaka iz Zagreba.

Milan Bugarić
LATVIJAC PREVARIO ČOVJEKA IZ TRPINJE
Prije desetak dana sličan slučaj imali su i inspektori iz Druge policijske postaje Osijek. Oni su krenuli u istraživanje prijevare nakon što im se u siječnju obratio 35-godišnjak iz Trpinje koji je nepoznatoj osobi uplatio 700 eura za fotoaparat oglašen na Njuškalu, a koji nije dobio. Nakon toga poslan mu je link “za povrat novca”, u koji je unio sve potrebne podatke, a počinitelj mu je s računa skinuo još 700 eura. Slijedila je višemjesečna istraga, koja je rezultirala nalaskom lopova, 20-godišnjeg Latvijca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike