Sport
BIJELO-PLAVI SE U TIŠINI SPREMAJU ZA RIJEKU

Pobjeda kao pečat za oproštaj s Gradskim vrtom koji će se pamtiti
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Osijek treba pobjedu protiv Rijeke jer bi tako ostao treći, a i na najljepši mogući način oprostio bi se od Gradskog vrta

Vezani članci

USPOMENE NAVIJAČA: GRGUR VASILJ - GRGA

Moj sin Antun ne može dočekati subotu

USPOMENE NAVIJAČA: DOMAGOJ KOVAČIĆ - DODO

Zbog Šukerovih golova znali su boljeti bubrezi

USPOMENE NAVIJAČA: IVICA POLIH - ITA

Gradski vrt je moja ljubav za sva vremena

Uoči završetka nogometne sezone u gradu na Dravi atmosfera raste iz dana u dan. Međutim, razlog nije taj što nogometaše Osijeka čeka jedna od "povijesnih" utakmica s rezultatske strane, nego će se povijest u subotu ispisati iz drugog razloga.



Posljednje kolo 32. izdanja HNL-a ujedno će označiti i oproštaj nogometaša Osijeka s njihovim dugogodišnjim domom - Gradskim vrtom. U novu sezonu NK Osijek će krenuti na novom stadionu - Opus areni, koja ih već spremna čeka na Pampasu. No, prije službenog preseljenja ostalo je bijelo-plavima za odraditi neke "sitnice" kao što je, recimo, pobjeda nad Rijekom.

Obećanje


U sezoni koja je na izmaku osječka momčad nerijetko je vozila "kaldrmom". Svega je tu bilo, kao da je cijela klupska povijest tijekom boravka u Gradskom vrtu morala stati baš u ovu sezonu. Usponi, padovi, teška razočarenja, poput ispadanja od Kizilžara, pa nove nade nakon serije pobjeda sredinom jeseni, pa opet "ronjenje" u prvim mjesecima 2023. godine, da bi se na koncu tih nevjerojatnih amplituda ipak sve završilo prema planu. Osijek je osigurao sedmi uzastopni izlazak na europsku scenu kolo prije kraja, ali to ne znači kako je time zaključio svoje rezultatske ambicije. Subotnji susret protiv Rijeke Osječani će dočekati na trećem mjestu na kojem su proveli dobar dio aktualne sezone, a na njemu će željeti i ostati. Zapravo, za to će im biti dovoljan i jedan bod, ali on neće biti dovoljan za konačno zadovoljstvo, vjerujemo, desetak tisuća ljudi koji će nazočiti susretu s Rijekom. Od Gradskog vrta, ali i cijele ove lude sezone bilo bi se idealno oprostiti - pobjedom. Uostalom, trener bijelo-plavih Stjepan Tomas i sam je u inauguracijskom govoru, kada imenovan šefom struke, naglasio:

- Cilj mi je Osijek uvesti u Europu s trećeg mjesta.

Evo nas mjesec dana nakon što je Tomas stao za kormilo s pola ispunjenog obećanja. Realizirao je onu važniju polovinu, a to je plasman u Europu. Njega, a nadamo se i momčad neće samo to zadovoljiti već će težiti zadržavanju treće pozicije.

Motivi


Možda je kompletno okruženje u kojem se momčad priprema za taj susret pomalo čudno. Vlada napetost, ali ona nije izravno vezana uz rezultat, nego uz taj rastanak s Gradskim vrtom. Zapravo, pripreme za utakmicu s Rijekom nekako teku u laganoj hladovini, jer show je uzela priča oko stadiona. I nije to uopće loše. Na koncu ona bi trebala kreirati jednu od najboljih atmosfera u kojoj je Osijek igrao u HNL-u u ovom tisućljeću.

- Sve što će se događati u subotu na stadionu treba nam biti samo dodatni poticaj. Skinuli smo si neizvjesnost oko plasmana u Europu, pa ćemo protiv Rijeke imati priliku uživati u posebnim okolnostima koje će pratiti susret protiv Rijeke, s obzirom na oproštaj od igranja u Gradskom vrtu. Atmosfera će biti poticajna, a u takvim okolnostima, vjerujem, nećemo podbaciti jer takve stvari iz igrača izvlače maksimum - rekao je Vedran Jugović, jedan od senatora osječke svlačionice.

Naravno, ni u bunilu ne treba očekivati kako će Rijeka u Gradski vrt doći podignutih ruku zato što će to biti poseban dan za sve pristalice osječkog kluba. Željet će Riječani pokvariti slavlje zato što i oni mogu biti treći, što bi bila također velika priča, s obzirom na to iz kakvog su položaja (razmišljali su kako što prije pobjeći od dna tablice, nap.a.) krenuli u nastavak sezone. Osijek u tri susreta koja su odigrana u aktualnom prvenstvu još nije poražen od Rijeke. Jesenas na Rujevici bijelo-plavi su slavili uvjerljivo, a dva susreta odigrana u ovoj kalendarskoj godini završila su bez pobjednika (1:1). U ovom trenutku Osijek je možda i u boljem stanju jer Rijeka tri kola nije pobijedila.

No, opet utakmica ima epitet derbija, a kada je tako onda se briše. Osijek bi morao imati jače motive za pobjedu, a taj detalj nerijetko može biti presudan.

Dalibor Keler
BEZ ŽAPERA I LEOVCA?
Što se tiče zdravstvene situacije u momčadi Osijeka ona se nije promijenila u odnosu na susret prošlog kola protiv Šibenika. Probleme s ozljedama i dalje imaju kapetan Mihael Žaper i iskusni Marin Leovac, pa je njihov nastup u posljednjem ovosezonskom susretu pod velikim upitnikom. Ostali su zdravi i spremni za utakmicu, a posebno veseli to što se iz letargije u prošlom kolu trgnuo Kristijan Lovrić. Osijeku je tako nedostajao njegov napadački doprinos, ali ovo nije utakmica u kojoj treba pričati o pojedincima. Opet će ključ uspjeha biti u agresivnosti, disciplini i kolektivnom duhu.

KOME ĆE KOHORTA DATI NAGRADU?
Uoči susreta s Rijekom najboljeg igrača sezone iz redova Osijeka izabrat će Kohorta. Kriteriji navijačkog izbora igrača sezone nisu uvijek samo vezani za pruženo na terenu, nego im je važna i pripadnost klubu. Bit će zanimljivo saznati u čije će ruke ove godine otići ta nagrada.

Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike