Sport
USPOMENE NAVIJAČA: IVICA POLIH - ITA

Gradski vrt je moja ljubav za sva vremena
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Vezani članci

USPOMENE NAVIJAČA: GRGUR VASILJ - GRGA

Moj sin Antun ne može dočekati subotu

USPOMENE NAVIJAČA: DOMAGOJ KOVAČIĆ - DODO

Zbog Šukerovih golova znali su boljeti bubrezi

Često se priča o igračkim legendama NK Osijek, ali postoje i one druge - navijačke. Ako netko zaslužuje taj epitet, onda je to sigurno Ivica Polih - Ita.



Već 57 godina pohodi utakmice bijelo-plavih. Svjedočio je starom i novom Gradskom vrtu, a sada ga čekaju nova iskustva koja će skupljati na Pampasu. U NK Osijek i Gradski vrt zaljubio se još u adolescentskim godinama.

- Prvi put sam u Gradski vrt kročio kao 12-godišnjak. Jednostavno sam došao, a stariji su me navijači tada uveli na stadion bez ulaznice. Bila je to čista ljubav na prvi pogled, od tog trenutka do danas NK Osijek, a i Gradski vrt moje su ljubavi za sva vremena - prisjetio se Ita svojih početaka pa dodao:

- Ljubav koju imam prema klubu je neobjašnjiva. Kad sam se trebao vjenčati, svojoj današnjoj supruzi Brigiti rekao sam: Traži od mene što god hoćeš, ali nedjeljom nisam tvoj. Tada sam na utakmicama NK Osijek i točka. I danas svima to prepričava.

Svjedočio je već jednom prelasku na bolji stadion. Kada se Osijek 1977., nakon 21 godine čekanja, vratio u prvoligaško društvo, značilo je to i kraj starog Gradskog vrta.

- Bili smo jako sretni što ćemo dobiti novi stadion. Na starom Gradskom vrtu na istoku se nikada nije stajalo. Redovito sam odlazio gledati kako napreduje gradnja novog stadiona, a čim se pojavila mogućnost, odmah sam sjeo na nove tribine. Nisam mogao vjerovati da ćemo imati novi stadion. Prema današnjim je kriterijima Gradski vrt zastario, ali njegov šarm nikada neće nestati.

Iz tako bogate navijačke karijere Ita je bez razmišljanja izdvojio trenutke koje će najviše pamtiti.

- Kvalifikacije za ulazak u Prvu jugoslovensku koje je Osijek igrao i nije bio uspješan. Ostat će mi zauvijek u pamćenju velika nada, pa tuga zbog neuspjeha. Naravno, iznad svega je 1977. godina, kada smo konačno uspjeli. Tada više nije bilo tih prokletih kvalifikacija, ali opet je bilo uzbudljivo. Sjećam se utakmice protiv Jednistva iz Brčkog u Gradskom vrtu, kada su na poluvremenu vodili sa 2:0. Opet je mirisalo na neuspjeh, ali onda su Lukačević, Grnja i društvo ubacili u petu brzinu i u drugom poluvremenu zabili četiri pogotka. Bilo je drukčije vrijeme. Družili smo se s igračima na korzu, oni su doista bili ljubimci grada.

Sada će biti svjedok novog preseljenja. Gradski vrt, bar kada je riječ o NK Osijek, odlazi u povijest.

- Puno će se toga promijeniti s odlaskom na Pampas. Navijačka kultura treba biti drukčija na novom stadionu. No napokon ćemo imati sve ono što nam je u Gradskom vrtu nedostajalo. Mjesto za osvježenje, pristojni sanitarni čvorovi. Krov? On mi nikada nije bio problem. Ako kisnu igrači, možemo i mi navijači. Pampas je sjajno zdanje, a kada se zaželim Gradskog vrta, doći ću pogledati utakmicu ŽNK Osijek - zaključio je Ivica Polih - Ita.

Dalibor Keler
Najčitanije iz rubrike