Novosti
STABILIZACIJA NA TRŽIŠTU

Značajnijeg rasta cijena hrane više ne bi trebalo biti, globalno i u Hrvatskoj
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Pandemija i energetska kriza te klimatske promjene izazivaju nestabilnosti na tržištu i posljedično rast cijena, no zadnjih mjeseci dolazi do polagane stabilizacije cijena hrane i globalno i u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi u organizaciji Poslovnog dnevnika.



Kako je navela neovisna stručnjakinja za poljoprivredu Zvjezdana Blažić, zadnja tri mjeseca svjedočimo usporenom rastu cijena, cijene nekih kategorija proizvoda stagniraju, a kada se promatra na mjesečnoj razini, povremeno dolazi i do pada cijena. "Na cijene utječu još uvijek nesigurna vremena i klimatske promjene, no ove godine možemo vidjeti da nije bilo enormnih ekstrema, tako da se kod glavnih poljoprivrednih proizvoda ne očekuju veliki poremećaji, pa ne bi trebalo doći do značajnijeg rasta, već do stabiliziranja cijena", istaknula je Blažić.

Član Uprave ENNA Fruit Tomislav Đurić kazao je kako vremenske nepogode dovode do velikih nestabilnosti i nemogućnosti predviđanja, no ono što je ključno je da se smanjuje urod. Pod takvim pritiskom, kako je naveo, cijene proizvoda koje su sada u osjetljivoj fazi, poput jagoda, otišle su uvis. Đurić ističe kako je poljoprivrednicima teško išta prognozirati, jer je "svaki dan borba na polju". Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević kazao je kako se nalazimo u razdoblju koje do sada nismo nikada zabilježili - imamo kumulativni učinak krize - od pandemije preko rata u Ukrajini, energetske krize do klimatskih izazova kroz elementarne nepogode. Hrvatska, kako je rekao, ima i problem kontinuirane uvozne ovisnosti, a problem je i deficit u proizvodnji određenih proizvoda poput mesa, mlijeka, voća i povrća. "Problem je i nedovoljna samodostatnost jer onemogućava da u određenim situacijama pokušamo amortizirati snažne cjenovne udare", istaknuo je te dodao kako se u idućem razdoblju očekuje stabilizaciju cijena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je Hrvatska gotovo u potpunosti primijenila Zeleni plan EU-a u nacionalnu regulativu, a sada je u tijeku njegova primjena u praksi. Navela je kako je na tragu ekoloških europskih zahtjeva uvedeno više dodatnih modela poticaja poljoprivrede kroz tzv. ekološke sheme, koje će biti izdašne, ali i strože po pitanju ostvarivanja ciljeva. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike