Novosti
UHS: DOBILI SMO ONO ŠTO SMO TRAŽILI

Nakon dvotjednog bijelog štrajka, stigao dogovor o plaćama sudaca
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Udruga hrvatskih sudaca (UHS) je nakon dvotjednog bijelog štrajka, pokrenutog zbog nesuglasica s Ministarstvom pravosuđa i uprave oko povećanja plaća, s predstavnicima tog ministarstva postigla dogovor. Pregovarači iz redova sudaca poručili su nakon sastanka da su dobili ono što su tražili, ali o konkretnim brojkama nisu govorili. Predsjednik UHS-a Damir Kontrec kazao je za HRT da su se materijalna prava koja je Ministarstvo ponudilo sada pretvorila u osnovicu. ‘‘Ta osnovica će biti kasnije u drugoj fazi osnova za indeksaciju plaća, za uvođenje platnih razreda na prvom i drugom stupnju, za ostala materijalna prava, pogotovo vezano uz dugotrajna bolovanja sudaca i slično‘‘, rekao je Kontrec. Predsjednik UHS-a je dodao da na tome od 31. svibnja počinje raditi radna skupina u kojoj sudačka udruga ima svoje predstavnike.

Upravni odbor UHS-a u utorak je izvijestio da je dobio zaključke o pregovaračkim pozicijama za sastanak koji je održan u srijedu, prvi nakon bijelog štrajka. UHS je u priopćenju od utorka naveo i da je odlučio o pokretanju inicijative za izmjenu Zakona o Državnom sudbenom vijeću u pravcu izjednačavanja uvjeta za imenovanje sudaca županijskih sudaca s uvjetima za imenovanje sudaca Visokog prekršajnog suda, Visokog upravnog suda i Visokog trgovačkog suda. UHS je dao podršku službenicima i namještenicima u sudovima i djelatnicima pravosudne policije u njihovim zahtjevima za poboljšanje materijalnog položaja. H
REFORMU ŽELE U TRI KORAKA
UHS je ranije isticao da predlaže reformu u tri koraka, od kojih je prvi hitno izjednačavanje najnižih plaća prvostupanjskog suca početnika s najvišom netoplaćom sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene zakona koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava. U Ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.

Možda ste propustili...

ZAKON O IZBORNIM JEDINICAMA

Oporbi odbijeni svi amandmani

GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA U HRVATSKOM SABORU

Hrvoj Šipek: Predugo radim a da bih potpadala pod bilo čiji utjecaj

ZARAZA VIRUSOM SARS-CoV-2

Više zaraženih, sedam umrlih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA PROMJENE

U klimi ekstrema pripremite se za sve više superoluja

2

MIJENJAT ĆE SE I LISTE ČEKANJA ZA DOM

Centri za starije u 18 županija

3

PROCJENA DIGITALNOG NAPRETKA ČLANICA UNIJE

Optičke mreže dopiru do samo 56 posto kućanstava u Europskoj uniji