Novosti
PRIMJENA INDEKSNE KLAUZULE

Telekomi planiraju dizati cijene, ministar poručuje da pričekaju
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
”Bio je dogovor da se nikakvo poskupljenje neće dogoditi”, podsjeća ministar Butković

Telekomi u Hrvatskoj ove su godine zbog inflacije prvi put uveli indeksnu klauzulu koja ne smije biti veća od prosječne godišnje stope inflacije u 2022., pa će tako A1 Hrvatska od 1. srpnja primijeniti tu klauzulu, od 8,5 posto, za povećanje mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija, kažu za Hinu u četvrtak iz A1."Zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini", ističu na Hinin upit iz A1, napominjući da je usklađivanje cijena za 8,5 posto manje od službene stope inflacije, koja je, prema Državnom zavodu za statistiku, za 2022. iznosila 10,8 posto. Tu promjenu A1 je, kao i druga dva vodeća telekoma u Hrvatskoj, korisnicima najavio početkom godine, nakon što je dobio stručno mišljenje, tj. odobrenje tržišnog regulatora HAKOM-a. A1 će korisnicima SMS-ovima i na druge načine poslati obavijest o promjeni i datumu početka primjene klauzule. Time se za 8,5 posto povećava mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija i privatnim i poslovnim korisnicima za mobilne i fiksne usluge, pri čemu iz A1 objašnjavaju da se klauzula ne primjenjuje na ostale stavke računa, koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, poput potrošnje minuta, poruka ili interneta, ICT usluga, jednokratnih naknada i rata za uređaje. Te naknade ostaju neizmijenjene, a korisnici nastavljaju ostvarivati i popuste koje imaju sukladno s ugovorenim uvjetima. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici A1 primit će u kolovozu, a sada zbog te primjene i ako im ne odgovara neće moći raskinuti ugovor s operatorom bez naknade, što su mogli u prva dva mjeseca godine, kada su izmijenjeni Opći uvjeti poslovanja i korisnici o tome obaviješteni. Na pitanje o cijenama, iz A1 Hrvatska kažu da u 2023. nisu podizali cijene usluga, koje su u sektoru komunikacija posljednjih godinu dana (ožujak 2022. - ožujak 2023.), prema DZS-u, porasle za jedan posto, dok su u svim drugim sektorima znatno rasle. Indeks potrošačkih cijena u tom je razdoblju rastao za 11,9 posto, pri čemu su najveći rast, od 17,4 i 16,9 posto, zabilježili sektori prehrane i bezalkoholnih pića te restorani i hoteli, a cijene energenata (troškovi struje, vode, plina) rasli su za 14,7 posto, prijevoza za 11,6 posto itd. "Indeksnu klauzulu u telekomunikacijskoj industriji u Europi duži niz godina primjenjuju brojni telekomi, primjerice, u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Belgiji, Irskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji i dr. Uobičajena je u ugovornim odnosima i u nekim drugim industrijama, a u uvjetima visoke inflacije u posljednjih godinu dana postala je sve prisutnija i na domaćem tržištu", zaključuju iz A1.

Odluka o dizanju cijena telekomunikacijskih usluga nije dobra, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i i infrastrukture Oleg Butković. "Ne znam što se sada tu događa. Moram pozvati tog jednog teleoperatora na razgovor, da vidimo, nije bilo o tome riječi", rekao je Butković.

I telekomi Hrvatski telekom (HT) i Telemach Hrvatska početkom godine uveli su u uvjete poslovanja indeksnu klauzulu i najavili njezinu primjenu, no za sada još bez određenog datuma početka primjene. Iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, na upit Hine planiraju li uskoro primjenu te klauzule, odgovaraju da još uvijek nisu donijeli odluku o primjeni indeksacije. “Indeksaciju je moguće provesti do kraja godine, a u slučaju donošenja takve odluke o tome ćemo pravovremeno, najmanje 30 dana prije eventualne primjene, obavijestiti korisnike”, poručili su u četvrtak iz HT-a. Na isto pitanje iz Telemacha Hrvatska odgovorili su da pomno prate sva kretanja na tržištu i analiziraju situaciju. “Unatoč inflatornim uvjetima nastojimo korisnicima pružati visokokvalitetne usluge uz optimalnu vrijednost za novac. Sve odluke o potencijalnoj promjeni cijena bazirat ćemo na cjelokupnoj analizi i procjeni kretanja tržišta te s ciljem da zadovolje potrebe korisnika”, naglašavaju iz Telemacha. U slučaju eventualnih promjena cijena pravodobno će, poručuju, informirati korisnike. Inače, telekomi o tim promjenama moraju obavijestiti korisnike najmanje 30 dana prije početka primjene.

Dijana Pavlović
Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture

Ministar Butković podsjetio je da su telekomi na temelju odluke HAKOM-a krajem prošle godine dali zahtjev za usklađivanje cijena, odnosno uvođenje indeksne klauzule, no to, prema njegovoj ocjeni, nije bilo prihvatljivo “u trenutku vala poskupljenja nakon uvođenja eura”. “Sve smo ih zvali i bio je dogovor da se nikakvo poskupljenje neće dogoditi”, kaže Butković.

Možda ste propustili...

ČETIRI VOZILA U SUDARU, MEĐU NJIMA I ŽUPAN DEKANIĆ

Policija: Župan bio pod utjecajem alkohola

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

ISTRAŽIVANJE

Industrijsko pivo vraća potrošače