Regija
DVA RAZREDA OPĆE I JEDAN PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI

Gimnazija Županja planira upisati 60 učenika
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Učenici Gimnazije ovih će dana obilaziti osmaše u županjskoj Posavini i predstaviti im svoju školu, a organizirat će i projektne dane

ŽUPANJA

U prvi razred u novoj školskoj godini Gimnazija Županja planira upisati po 20 učenika u dva razredna odjela opće i u jedan odjel prirodoslovno-matematičke gimnazije. Brojka od 60 učenika, smatra ravnatelj, prof. Ivica Živković, realna je, s obzirom na broj osmaša u županjskoj Posavini i upisne kvote u druge dvije srednje škole u Županji.
Učenici se za Gimnaziju odlučuju zbog kvalitete obrazovnih programa i visoke razine znanja koju ondje dobivaju, kao odličnu podlogu za nastavak visokoškolskog obrazovanja.
„Ove smo godine odlučili ići u osnovne škole na način da Gimnaziju predstavljaju učenici, jer želimo da o našoj školi govore isključivo oni koji je pohađaju, a ne ravnatelj ili nastavnici“, poručuje. A pripremaju i projektne dane, gdje će osmašima približiti sva događanja koja su bila u Gimnaziji u prošloj školskoj godini, predstaviti sve ono što su napravili, vezano uz sudjelovanje u različitim projektima i na raznim natjecanjima, osobito državnim, gdje redovito postižu zapažene rezultate. Osmaši će biti njihovi gosti i moći će se uključiti u radionice, kvizove, sudjelovati u predstavama, sportskim sadržajima…

NISU CILJ SAMO ODLIKAŠI

„Nije nam cilj upisati samo odlikaše nego i druge učenike koji imaju ambiciju studirati, da kod nas kroz četiri godine školovanja spoznaju i budu bar donekle sigurni što su njihovi afiniteti i u kojem području su dobri. Želimo im kroz naše modele izbornih, dodatnih i dopunskih nastava omogućiti da to izbruse i da upišu željeni studij“, naglašava prof. Živković. I upravo iz tog razloga osmašima žele prezentirati Gimnaziju kao školu koja je, ponosno je ustvrdio, svojim maturantima lani omogućila da ih čak 94 posto upiše svoj prvi izbor studija, a to im i jeste prioritet.  I ove godinu imaju jako puno prijava na top-fakultete u Hrvatskoj – FER, medicinu, stomatologiju, farmaciju… A na prvim rang listama svi su županjski gimnazijalci u kvotama, dakle već su i prije polaganja ispita državne mature saznali da su u rangu, i za upis će im, napominje ravnatelj, biti dovoljno da polože maturu približno onom ocjenom koju su imali u Gimnaziji.
„Naši su rezultati tu poprilično jasni i prošle godine nismo imali nekoga tko je, recimo, pao matematiku na državnoj maturi. Što se tiče izbornih predmeta tu nam raste prosjek, pogotovo kada govorimo o fizici koja je postala određeni filter za maturante koji žele studirati neki od navedenih fakulteta. Tu je pogotovo aktualan FERIT. Ove godine imamo i učenike koji će se izravno upisati jer su ispunili uvjete i čini mi se da idemo u dobrom smjeru“, zaključuje.

JEDNOSMJENSKI RAD

Gimnazija je prije dvije godine prešla u jednosmjenski rad, čemu su godinama težili, u cilju dodatnog poboljšanja nastavnog procesa i podizanja standarda obrazovanja na još višu razinu.  Osigurani su i dodatni prostorni kapaciteti. Time su im se otvorile i nove mogućnosti - održavanje kabinetske nastave, dodatne i dopunske nastave, izvannastavnih aktivnosti, pojačana izborna nastava, a sve u namjeri da županjski gimnazijalci budu konkurentni i s učenicima ponajboljih gimnazija u državi. Svima su otvorena  vrata za što kvalitetniji rad, koji nije isključivo fokusiran na redoviti nastavni sadržaj, nego i na dodatni, da nastavnik učeniku, ovisno o iskazanim željama za upis pojedinog studija, može reći koje predmete mora pojačati i omogućiti mu dodatne sate.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli