Mozaik
"KRALJICA ROCKA"

Svijet se oprašta od Tine Turner
Objavljeno 25. svibnja, 2023.

ZAGREB - Pjevačica Tina Turner, "kraljica rocka", umrla je "mirno" u srijedu u 84. godini nakon duge bolesti, priopćio je njezin agent.

Američka zvijezda, koja je stekla i švicarsko državljanstvo, umrla je u svom domu blizu Zuericha, dodaje se u priopćenju poslanom AFP-u.

Tijekom karijere koju je počela 1950-ih u Sjedinjenim Državama osvojila je osam Grammyja, američkih glazbenih nagrada.

"Svojom glazbom i neiscrpnom životnom snagom Tina Turner je oduševljavala milijune obožavatelja i nadahnjivala mlađe naraštaje glazbenika", ističe se u priopćenju.

U razgovoru za Guardian u travnju rekla je da se ne boji starosti te da se nada da će ju svi pamtiti kao "kraljicu rocka".

Ta joj se želja ispunila jer se taj naziv pojavljuje u mnogim komentarima u povodu njezine smrti.

Magic Johnson, jedan od najboljih košarkaša u povijesti, rekao je da ga je rastužila vijest o smrti "legendarne kraljice rocka".

"Gledao sam je mnogo puta (na koncertima), njezini su nastupi bili daleko najbolji od svih na kojima sam bio", napisao je u objavi na Twitteru.

Mick Jagger, pjevač Rolling Stonesa, odao je priznanje svojoj "predivnoj prijateljici". Bila je "toliko nadarena" umjetnica, a ujedno "srdačna, zabavna i velikodušna", rekao je. I gitarist sastava Ronnie Wood rekao je da je tužan zbog odlaska "kraljice rocka i soula", "drage prijateljice naše obitelji".

"Riječi poput legendarna, ikona, diva i superzvijezda nerijetko se koriste bez stvarnog razloga, ali na Tinu Turner se itekako mogu primijeniti", rekla je Mariah Carey, istaknuvši njezin talent na pozornici i "pionirsku" ulogu.

Druga pjevačka zvijezda Gloria Gaynor, podsjetila je da je Tina "utrla put tolikom broju žena u rock glazbi, crnim i bijelim".

Pjevačica Ciara rekla je da je "nebo dobilo anđela". "Hvala ti što si nas uvijek nadahnjivala", napisala je na Twitteru.

Vijest je ganula i sam vrh američke države. Bijela kuća je odmah u priopćenju pozdravila "ikonu" oplakujući "golem gubitak".

Oglasila se čak i NASA. "Glazbena legenda Tina Turner blistala je na pozornici i u srcima milijuna" obožavatelja, rekla je američka svemirska agencija.

Mnogi su u svojim izrazima sućuti isticali njezin čvrst značaj i hrabrost u braku s nasilnim Ikeom Turnerom.

"Za mene će uvijek biti ona koja je uspjela preživjeti i nadahnuće za mnoge žene", rekla je Mariah Carey.

Glumica Angela Bassett koja je glumila pjevačicu u biografskom filmu "Tina" (1993.), upitala se: "Kako reći zbogom ženi koja je svoju bol i rane pretvorila u snagu i iskoristila ih kako bi mijenjala svijet?"

"Hrabrim iznošenjem svoje priče (...) Tina Turner je pokazala svima koji žive u strahu kako treba izgledati lijepa budućnost ispunjena ljubavlju, suosjećanjem i slobodom", dodala je glumica nominirana za Oscara za tu ulogu.

Nakon teškog razdoblja, Tina Turner je doživjela vrhunac karijere u 1980-im, kada je objavila album "Private Dancer".

Menadžer Tine Turner kroz 30 godina Roger Davies rekao je u izjavi da je "Tina bila jedinstvena i nevjerojatna sila prirode sa svojom snagom, nevjerojatnom energijom i golemim talentom".

"Od prvog dana kad sam je upoznao 1980., potpuno je vjerovala u sebe kad je malo tko u to vrijeme vjerovao... Jako će mi nedostajati", dodao je.

Počast Tini Turner odali su i supermodel Naomi Campbell, pjevačice Kelly Rowland, i Debbie Harry iz grupe Blondie.

Glumica Viola Davis hvalila je glazbenu divu kao "naš prvi simbol izvrsnosti i neobuzdanog posjedovanja seksualnosti!"

U priopćenju njezina agenta navodi se da će se "privatni pogreb održati u krugu obitelji i najbližih prijatelja".

 (Hina)

Najčitanije iz rubrike