TvObzor
EDO MAAJKA

Nikad nije bilo ovoliko interesa za hip-hop, izvođača i publike
Objavljeno 26. svibnja, 2023.
Ovaj sada Porin mi je drag jer sam ga dobio s 44 godine u vremenu i glazbenom smjeru u kojem trendovi jedu sve što je starije od 30 godina

Neovisno o preferiranom žanru, Edo Maajka mnogima je omiljeno ime domaće glazbene scene. Reper, tekstopisac, glazbeni producent, dobitnik nagrada Crni mačak, Zlatna Koogla, Davorin, Porin, Rock&Off i drugih iza sebe ima sedam uspješnih studijskih izdanja, posljednji “Moćno”, čiju produkciju potpisuje Matko Šašek a.k.a. Koolade, objavio je lani, a hitovi iz njegove radionice nižu se jedan za drugim - i tako već godinama. Godine 2003. bio je dobitnik Porina za novog izvođača, a točno dva desetljeća poslije osvojio je titulu za najbolji album hip-hop glazbe. “Moćno”, kojim se Edo vratio beatovima i klupskom zvuku, nastao je u vrijeme pandemije, koja je cijeli svijet preokrenla naglavačke, u vrijeme izolacija, sivila i tjeskobe svuda oko nas i u nama. U nastavku pročitajte razgovor s popularnim 44-godišnjim reperom.



Je li te iznenadilo osvajanje ovogodišnjeg Porina za najbolji hip-hop album u konkurenciji s Hiljsonom i Tram 11?



- Pomalo jest, mislio sam da će ga zbog jako uspješne godine možda dobiti Hilje. Prošle godine izbacio je svoj soloprvijenac, YEM je pogurao puno novih izvođača, a on je, čini mi se, bio najuspješniji protekle godine.

Tvoj peti Porin stigao je 20 godina nakon prvog. Što je ta nagrada tada značila za tvoju karijeru, a što ti znači danas?



- Nakon prvog Porina moj album prvijenac došao je do još većeg broja ljudi. Imali smo super kampanju “Kupite CD od Ede”, a nakon tog Porina skočio je i broj nastupa. Značilo mi je kao novom izvođaču, vjetar u leđa, bio sam te godine nominiran i za album godine, što je za rap-album, ujedno i prvijenac, bilo nevjerojatno. Ovaj sada Porin mi je drag jer sam ga dobio s 44 godine u vremenu i glazbenom smjeru u kojem trendovi jedu sve što je starije od 30 godina. Produkcijski “Moćno” ne zaostaje, a i tekstualno sam uspio napraviti dosta svjež materijal nakon 20 plus godina u diskografiji.

Plusevi i minusi


Jesi li zadovoljan kako je album “Moćno” zaživio kod publike? Koje se pjesme nameću kao koncertni favoriti?



- Jesam. Pjesme “Svaki čovjek”, “Moćno”, “I Like To Dance” i “Dobar vajb” su jako dobro prihvaćene. Gotovo cijeli album repam na koncertima.

Na dodjeli Porina nosio si majicu s likom Jadranke Stojaković, čiju si pjesmu spomenuo u “Svakom čovjeku” s novog albuma. Na koji je način ona utjecala na tebe?



- Na dosta načina. Za Jadranku Stojaković znao sam odavno, ali sam dublje ušao u njezinu glazbu kad sam se počeo baviti sempliranjem i pažljivije kopao po domaćoj glazbi. Imala je nevjerojatan glas, pisala je, svirala, bila zaokružena izvođačica, jedna od regionalno najvećih. Konačno smo se upoznali jednom u Zagrebu i nakon toga bili u kontaktu niz godina. Jako draga žena, puna razumijevanja i ljubavi za sve.

Kako ti se čini regionalna scena u ovome trenutku, kako tu stoji hip-hop? Ima li nekih recentnijih izvođača/bendova da su ti zapeli za uho?



- Hip-hop je mainstream, kako u svijetu tako i kod nas. Svako malo izleti neki novi izvođač, novi album, nije lako više sve pratiti. Festivali imaju sve više hip-hop izvođača, a ni hip-hop festivali također više nisu rijetkost. Nikad nije bilo ovoliko interesa za hip-hop, izvođača i publike.

Kako vidiš aktualne (žanrovske) zabrane koncerata po Hrvatskoj?



- Glupost!

Koliko često odeš u Brčko i Tel Aviv? Koji su bili plusevi i minusi života u Izraelu? U kojem se od gradova koji su obilježili tvoj život najbolje osjećaš?



- U Zagrebu, tu sam najduže, tu živim i tu mi je najugodnije. Odem do Brčkog nekoliko puta godišnje, a u Tel Aviv idem dosta rijetko, bio sam nedavno nakon četiri godine. Svaki grad ima svoje pluseve i minuse, i svaki od tih gradova mi je drag.

Zabrinjavaju li te politička previranja u Europi i svijetu?



- Naravno da me zabrinjavaju, mislim da nitko nije imun na takve stvari.

Upijanje znanja


Kako uspijevaš balansirati između karijere i obiteljskog života? Što bi rekao za sebe, kakav si otac?



- Ovo je posao koji nije toliko teško balansirati s obiteljskim životom ako dobro barataš planiranjem. Klizno je radno vrijeme, tako da sve zajedno prilično dobro funkcionira. Sad imam i prostoriju za studio, u kojoj neke stvari mogu sam i u miru raditi, a nekad se taj proces preseli u dnevni boravak.

Jednom si izjavio da si počeo pisati knjigu u vrijeme lockdowna. O čemu je riječ?



- To su zapisi o nekim događajima iz mladosti. Moram se tome sada malo ozbiljnije posvetiti, napraviti selekciju tekstova i doraditi ih. Mislim da je ljeto pravo vrijeme za tako nešto.

Uz to, koji su ti glazbeni i neglazbeni planovi i želje za predstojeće razdoblje?



- Učim dosta tehnikalija o zvuku na MPA akademiji glazbene produkcije. To me jako zanima, pa sve slobodno vrijeme provodim u MPA-u, slušam i gledam majstore te upijam znanje glazbenog inženjeringa. Planiram se tomu definitivno posvetiti idućih nekoliko godina. Planiram s Kooladeom ponovo zasjesti i pokušati složiti novi album te ponovo okupiti bend i složiti nove aranžmane nekih novih pjesama s albuma “Moćno”. Također odsvirati što više koncerata ovog ljeta, to je to!
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike