TvObzor
NETFLIXOVA NOVA SERIJA

Kraljica Charlotte: Nova priča iz Bridgerton sage prikazuje ženu “iza krune”
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Baka kraljice Victorije, rođena kao princeza Charlotte od Mecklenburg-Strelitza na sjeveroistoku Njemačke, već je dugo predmet rasprave zbog toga što je njezino rasno podrijetlo i danas nepoznato. Povjesničar Mario de Valdes y Cocom vjeruje kako je Charlotte bila prva tamnoputa od članova britanske kraljevske obitelji, jer je njezin predak bio Afonso III., portugalski monarh iz 13. stoljeća koji je imao dijete sa sjevernoafričkom ljubavnicom Madraganom. Drugi su, pak, akademici preispitivali autentičnost te geneologije, no scenarista serijala “Bridgerton” Chrisa Van Dusena upravo je Charlottina rasna pripadnost inspirirala da stvori ovu seriju. A mogao je i pustiti mašti na volju, jer se kraljica Charlotte ne pojavljuje u romanima o obitelji Bridgerton autorice Julie Quinn.



Kraljica Charlotte stigla je u London kao 17-godišnjakinja i jedva je govorila engleski. Udala se za kralja Georgea III. samo šest sati nakon što su se upoznali 8. rujna 1761. Tako i počinje ova sjajna i napeta serija, koja neće razočarati fanove “Bridgertona” svojim emotivno angažiranim sadržajem, sjajnom karakterizacijom, predivnim kostimima i scenografijom, ali i vrućim scenama, kojih ne nedostaje. Naravno, tu je neizostavna glazba, odnosno hitovi s modernih top-lista koje su odsvirali klasični glazbenici. Budući da je kraljica obožavala glazbu i za svojeg učitelji glazbe angažirala Johanna Christiana Bacha, sina slavnog Johanna Sebastiana, a za nju je svirao i Mozart kao dijete, u seriji ima i vrhunske klasične glazbe. Imala je 15 djece i obožavala je pse pomerance, što je sve prikazano i u seriji, uz male preinake.

Prikaz kraljice Charlotte kao angažirane posrednice koja je spajala ljubavne parove na balovima činjenično je točan. Zapravo je kralj George III. origanizirao prvi bal debitantica 1780. u čast kraljičina rođendana, a taj je bal potom održavan u Buckinghamskoj palači sve do 1950-ih, kad ga je kraljica Elizabeta II. ukinula. Naravno, i da ne znate ništa o pravoj kraljici, možete uživati u ovoj sjajnoj seriji koja prikazuje tko je zapravo bila žena “iza krune”.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike