TvObzor
MINISERIJA SNIMLJENA PREMA ROMANIMA NANCY MITFORD

Ljubav u hladnom podneblju
Objavljeno 26. svibnja, 2023.

Priča o djevojkama ujedno je prilika za opis i analizu britanskog visokog društva između dva svjetska rata. Malo je tadašnjih engleskih aristokratskih obitelji bilo tako ozloglašeno kao sestre Mitford. Nancy je među njima bila jedina literarno nadarena i stekla je golemu popularnost romanima “The Pursuit of Love” (1945.) i “Love in a Cold Climate” (1949.), oba temeljena na životu njezinih prijatelja i obitelji. Poznati su i njezini romani “The Blessing” (1951.) i “Don’t Tell Alfred” (1960.).



Prvi dio serije “Ljubav u hladnom podneblju” prikazuje se u subotu, 27. svibnja, na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u 17.40.

Serija, snimljena prema romanima Nancy Mitford “The Pursuit of Love” i “Love in a Cold Climate”, govori o tri mlade aristokratkinje - Fanny, Polly i Lindi - koje su šokirale i oduševljavale britansko društvo između dva rata svojim otvorenim vjerovanjem u savršenu ljubav. Djevojke ne prezaju ni pred čim da bi je pronašle i zadržale te pritom doživljavaju razočaranja, bol, ali i sreću i potpuno zadovoljstvo.

1. dio: Godina je 1935. Fanny i Linda imaju 18 godina i uskoro će zakoračiti u društvo. Fanny je napuštena kći slavne bjegunke, dame iz visokog društva koja je ostavljala muškarca za muškarcem. Linda je najstarija kći lorda Alconleigha koji slovi kao ekstremno ekscentričan. Život u Alconleighu s ujakom Matthewom i tetom Sadie mješavina je ludnice i zatvora jer djevojke iz kuće ne smiju ići ni u školu. Linda jedva čeka priliku da napusti gnijezdo. Djevojke željno iščekuju svoj prvi veliki bal. Linda se ondje brzo i fatalno zaljubi u bankara Tonyja Kroesiga i prkosi roditeljskom gnjevu i savjetu svog prijatelja, lorda Merlina, da se uda za njega. Stara obitelj Alconleigh prisiljena je ući u svijet bankara Kroesiga i više ništa neće biti isto. U međuvremenu Fanny obnavlja prijateljstvo s Polly Hampton, jednom od najljepših djevojaka u Engleskoj. Polly je živjela u Indiji sa svojim roditeljima, lordom i ledi Montdore.

Sada, kad su se vratili kući, ledi Montdore želi se riješiti brige o Polly i dobro je udati. Ako se čak i Linda Radlett može udati za bankara, mora postojati netko za tako lijepu djevojku kao što je Polly. Organiziraju večere i plesove, ali na očaj svoje majke i ujaka Boya Dougdalea Polly ne želi ni jednog podobnog ženika. Kako desetljeće odmiče, a Englesku zahvaća drama koja se odvija u Španjolskoj, Linda požali svoj brzopleti brak...

U BBC-jevoj miniseriji originalnog naziva “Love in a Cold Climate” glavne uloge tumače Rosamund Pike (Fanny), Elisabeth Dermot Walsh (Linda), Megan Dodds (Polly), Alan Bates, Celia Imrie, John Wood, Sheila Gish, Anthony Andrews, John Standing, Daniel Evans i Frances Barber. Scenaristica je Deborah Moggach, a redatelj Tom Hooper. D.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike