Regija
MINISTRICA POLJOPRIVREDE MARIJA VUČKOVIĆ NA RADNOM SASTANKU U OPĆINI ČAČINCI

Poljoprivrednici pozvani
da za trajnije štete
podnesu posebne prijave
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
ČAČINCI/BUKVIK - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je radni sastanak u Čačincima kako bi se upoznala s golemim štetama koje je sredinom svibnja istočnom dijelu županije nanijelo veliko nevrijeme.

- Štete su velike, a kolike će one zapravo biti pričekat ćemo završetak prvih unosa i prvu procjenu. Nakon toga će slijediti i službeni upisi u registar, a ono što smo danas dogovorili jest da će načelnici dati sve od sebe kako bi se upisi u registar šteta obavili u kraćem roku nego što je predviđen zakonom, jer je to osnovni preduvjet da možemo raditi isplate poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede već je pripremilo prvi nacrt potpore, koji smo kratko na ovom sastanku i prezentirali i koji ćemo ovih dana pustiti u savjetovanje s javnošću zbog mogućnosti izmjena ili dopuna. Ministarstvo zajedno s Vladom već osigurava potrebna sredstva za takav program, koji će sada biti okviran – rekla je ministrica Vučković te posebno pozvala sve poljoprivrednike koji imaju trajnije štete osim na prinosu i na višegodišnjem potencijalu poljoprivrednih gospodarstava na posebnu prijavu.

- Poljoprivrednici s takvim problemima mogu te štete prijaviti na mjeru Obnova poljoprivrednog potencijala, koja se financira iz naših programa, i sada je to već novi nacionalni strateški plan. Mi, naravno, sufinanciramo i mjeru osiguranja i ono što smo zajednički zaključili jest da ćemo intervenirati na sljedećem sastanku Vijeća ministara da, uz redovite mjere na obnovi, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa svim dionicima u sustavu, pristupi prijedlogu izrade nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu. Moram reći i to da su inicijalna sredstva za program nadoknade šteta oko 3 milijuna eura – rekla je ministrica.

Župan Igor Andrović naglasio je kako je elementarna nepogoda proglašena u 12 od 16 JLS-a, koliko ih je u županiji, a načelnik Čačinaca Alen Jurenac istaknuo kako je Općina dosad zaprimila više od 100 prijava za štete koje su, kako je zaključio, velike i višegodišnje. Ministrica Vučković obišla je stradali nasad lješnjaka obitelji Jurlina u Bukviku te stradale ratarske kulture Ivana Kolačka u istom mjestu. V.G.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike