Regija
POZITIVNI TRENDOVI U OPĆINI BOŠNJACI

Funkcionalno se spojili, ukinuli prirez i nemaju nezaposlenih mještana
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Počelo je i opremanje gospodarske zone, prostire se na ukupno 45 hektara, do kraja godine bit će završeno oko osam hektara
BOŠNJACI - Počeli su radovi na infrastrukturnom opremanju gospodarske zone u Bošnjacima, na izlazu iz sela prema Posavskim Podgajcima. Posao je povjeren vinkovačkoj tvrtki Sokol i do kraja godine, prema najavama načelnika Andrije Juzbašića, trebala bi biti završena prva faza, a zemljište ponuđeno zainteresiranim kupcima. Stavljanjem zone u funkciju Općina želi dodatno potaknuti gospodarski razvoj na svome području, riješiti prostorne probleme poduzetnika i poticati na ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. A raznim će olakšicama u Bošnjake nastojati privući poduzetnike i omogućiti im povoljnije poslovanje u zoni. Iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema za infrastrukturno opremanje zone Bošnjacima su odobrena tri milijuna kuna, a Općina će osigurati i pripadajući dio vlastitih sredstava.

Geotermalna voda


- Ishodili smo lokacijsku dozvolu za svih 45 hektara na koliko se zona prostire te građevinsku za 22,5 hektara. Izgradnju komunalne infrastrukture na toj smo površini podijelili u tri faze, a preostalih 22,5 hektara rješavat ćemo u četiri faze. Ići ćemo postupno i ovisno o iskazanom interesu i potrebama graditi i popunjavati zonu, jer nije nam cilj da ona zjapi prazna i zarasta u korov, nego da bude u funkciji - zaključuje Juzbašić.

Prvom je fazom infrastrukturnog opremanja obuhvaćeno nešto manje od osam hektara. Kao prednosti zone načelnik ističe dobar geostrateški i prometni položaj te prirodne resurse na tome području. Bošnjaci imaju i geotermalnu vodu, kojom, napominje, tvrtka Ruris već godinama grije četiri hektara staklenika. U konačnici bi, dodaje, ona mogla grijati i okolne ulice, a možda i cijelo selo, ovisno o zalihama i temperaturi, koji se tek trebaju istražiti. Interes potencijalnih ulagača postoji, ponajviše lokalnih, koji u zoni vide priliku za osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta i proširenje djelatnosti. Načelnik se boji da će zapravo najveći problem u funkcioniranju zone biti pronaći radnike i osigurati potreban kadar.

Tvrtke, obrti


Za razliku od brojnih lokalnih jedinica koje muku muče s visokom nezaposlenošću i odlaskom mladih ljudi u potrazi na poslom, situacija u vezi s tim u Bošnjacima je dobra.

- Praktički više i nemamo nezaposlenih, vidim i po prijavama za javne radove. Ne sjećam se kada mi je netko od mještana došao i upitao me: "Načelniče, ima li gdje kakvog posla?" - kaže Juzbašić. Navodi da lokalna tvrtka Ruris zapošljava oko 50 Bošnjačana, tvornica tjestenine Ragusa 24, farma muznih krava i tvrtka Cezareja po 20-ak mještana… Tu su, dodaje, i PZ Napredak i drugi poslodavci, a znatan broj mještana zaposlen je i u državnim službama, u zdravstvu, školstvu, policiji... Samo u Hrvatskim šumama radi 50-ak radnika iz Bošnjaka. Juzbašić priznaje da im je blizina Županje pomogla jer brojni su mještani tamo zaposleni. U SDF-u Žetelice radi njih 50-ak, dosta ih je i u Sladorani, Tvinu, u županijskim službama, a neki su posao pronašli i u županjskom Komunalcu i Čistoći.

- Otvaraju nam se i razni deficitarni obrti. U selu su, primjerice, trenutačno četiri limara i svi imaju posla. Otvoren je i vodoinstalaterski obrt, građevinski… Tu su i naši brojni OPG-ovi, a Bošnjaci su poznati i po proizvođačima suhomesnatih proizvoda, ne smijem zaboraviti ni ugostiteljstvo, bavljenje turizmom… - kaže načelnik.

Marija Lešić Omerović
TURISTIČKA ZAJEDNICA, DJEČJI VRTIĆ, KOMUNALIJE
U Općini Bošnjaci još su prije nekoliko godina prepoznali prednosti funkcionalnog spajanja, to su učinili s Otokom, Županjom i Vinkovcima, suradnjom na raznim područjima. Riječ je o zajedničkom obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga lokalnih jedinica preko zajedničkog službenika, zajedničkog upravnog odjela ili službe, zajedničkog trgovačkog društva ili zajedničke ustanove. Vlada je ljetos donijela odluku o kriterijima za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno odnosno stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave.

PREDUHITRILI VLADU
U Općini su svojim odlukama preduhitrili Vladu RH. Još su prije nekoliko godina ukinuli prirez, a daleko su poodmakli i kada je riječ o funkcionalnom spajanju s drugim lokalnim jedinicama, koje država sada maksimalno zagovara i financijski potiče.

Od poreza na dohodak Općina godišnje uprihodi 2,5 milijuna i taj iznos, kaže načelnik, konstantno raste

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike