Osijek
MONTESSORI GLOBAL EDUCATION AWARDS 2023

Čak četiri priznanja stigla
u Hrvatsku, osječkoj udruzi
Breza za inovativni razvoj
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

Organizacija Montessori Global Education proglasila je dobitnike u sklopu svojih godišnjih nagrada Montessori Global Education Awards koje dodjeljuje pojedincima i organizacijama za promicanje izvrsnosti u obrazovanju s ciljem postizanja društvenih promjena.



Inspirativne su prijave pristigle iz svih krajeva svijeta. Najviše su priznanja primile upravo organizacije koje djeluju u Hrvatskoj, a nagradu Impact and Change dobilo je zagrebačko Tajno šumsko društvo. Ono je nagrađeno za poticanje rasta i razvoja djece predškolske i školske dobi kroz brojne aktivnosti kojima istražuju prirodu, a provode ih još od 2001. godine.



Uz nagrađeno Tajno šumsko društvo, posebna priznanja za inovativni razvoj stigla su u Zakladu Solidarna, udrugu Breza te u Osnovnu školu Iver.



Osječka Breza organizacija je koja djeluje s primarnim ciljem integracije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Priznanje je Brezi stiglo za festival "Zemlja bez granica" kroz koji niz godina potiču djecu na kreativno izražavanje i uključivanje u umjetnost.



"Zemlja bez granica projekt je na koji smo posebno ponosni jer gotovo 20 godina raste s nama. Festival se temelji na Montessori pedagogiji na motu: pomozi mi da to učinim sam. Festival kroz svoje programe i aktivnosti usmjerava djecu da samostalno rješavaju različite zadatke, potiče ih da budu zadovoljni te da rade s drugom djecom i da se kroz taj zajednički rad međusobno poštuju u svojoj različitosti. U Zemlji bez granica svako dijete je jedinstveno i posebno i ono može proživjeti svoju kreativnost i stvaralaštvo. Do sada smo u Festival uključili 23 zemlje iz Europe i svijeta, 279 umjetnika, 523 edukatora, 903 volontera i 16.000 djece i mladih. Iznimno nam je drago da je ovaj projekt prepoznat od organizacije Montessori Global Education", istaknula je ovom prigodom Suzana Vargović, predsjednica udruge Breza.Uz kontinuirano širenje djelovanja organizacije Montessori Global Education, čiji je dio i otvaranje europskog ureda upravo u Zagrebu, velika količina prijavljenih organizacija iz Hrvatske rezultat je i sposobnosti i volje organizacija i pojedinaca u Hrvatskoj koji su u svom radu prigrlili inovativne načine edukacije.



"Broj prijavljenih i nagrađenih organizacija u Hrvatskoj te sadržaji projekata pokazatelji su da brojne udruge, škole i pojedinci promiču Montessori principe a da toga uopće nisu svjesni, radeći srcem, a ne prema vodičima i smjernicama", zaključila je Leonor Diaz Alcantara, glavna izvršna direktorica organizacije Montessori Global Education.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike