Kultura
OTVOREN PRVI PANONSKI FESTIVAL KNJIGE U OSIJEKU

Obuljen Koržinek: Ovo je provedba nacionalne strategije poticanja čitanja
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
Prvi osječki festival posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te velikanima

Pod nazivom "Čitaj, Lega čitaj", u osječkoj dvorani Gradski vrt u srijedu je otvoren prvi Panonski festival knjige u Osijeku na kojemu će do 28. svibnja više od 40 nakladnika posjetiteljima predstaviti nova izdanja domaćih autora. Na 1900 četvornih metara, uz promocije knjiga i velike popuste, čak do 70 posto, posjetitelji će moći uživati i u bogatom festivalskom programu koji uključuje promocije, susrete i razgovore s književnicima, radionice za djecu i mlade te panele na aktualne teme.



Zanimljiv program


Riječ je o prvom takvom festivalu u Osijeku posvećenom književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima, a čiji je organizator Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je otvarajući Festival da je on na tragu svega onoga što se čini za promicanje čitanja.


- Ovo je i provedba naše nacionalne strategije poticanja čitanja, provedba naše politike poticanja knjige i nakladništva. U našem mandatu otvorili smo više od 20 novih knjižara u Hrvatskoj, sufinancirali njihovo otvaranje uz brojne nove knjižnice, ili obnovljene knjižnice uz brojne programe poticanja čitanja. Drago mi je da su autori i profesionalci iz područja čitanja iz Osijeka zapravo sudjelovali u osmišljavanju programa. Program je iznimno zanimljiv i, evo, ja se zajedno sa svima veselim da će sljedećih nekoliko dana u Osijeku knjiga i čitanje biti u središtu pozornosti - poručila je i posebno izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u Hrvatskoj zaustavljen trend pada čitanja.


- To je bilo najvažnije, zaustaviti taj negativni trend. Krenuli smo prema pozitivnim trendovima, imamo stabilne i vrlo dobre podatke o učlanjenju i čitanju u knjižnicama, a rastu i podaci o prodaji, kao i podaci o čitanju - naglasila je Obuljen Koržinek te najavila da od ove godine starta novi nacionalni projekt "Rođeni za čitanje", koji obuhvaća bebe od šest mjeseci do polaska u školu.

- Apsolutno svaku pukotinu u koju možemo ući, zakoračiti i otvoriti prostor za knjigu i čitanje mi koristimo i nadam se i vjerujem da ćemo u takvoj klimi polako preokrenuti ove trendove. To je jako važno, jer čitanje je ono što, posebice u mlađoj dobi, čini našu djecu posebnima, kasnije ne samo i u intelektualnom nego i u drugim sektorima njegova razvoja - zaključila je ministrica.


Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK, podsjetio je da je nakladništvo preživjelo priču o e-knjizi kao invaziji te iznio rezultate istraživanja koje ceh radi svake godine, a koji kažu da je 40 posto svih ispitanih pročitalo bar jednu knjigu.

- Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle i dobijemo kvalitetnije društvo. Bitna je baza i oduprijeti se površnosti. Čita se mnogo, ali pitanje je kako se čita, pa će u tom duhu netko predstaviti ideju, netko zabavu, ali bitno je čitati - smatra Kozina, dodajući da je, prema nekim sociološkim istraživanjima, pozornost djece pala na nekih osam sekundi, što drži zastrašujućim. Prema njegovim riječima stanje u nakladništvu je bolje nego što je bilo, knjiga u svom printanom obliku je preživjela i sada moramo biti malo samokritični i vidjeti što od tih knjiga koje se izdaju vrijedi, jer ne treba vjerovati da sve što se izda da je i dobro.

Potpredsjednik HGK-a Dragan Kovačević organiziranje osječkog Festivala knjige ocijenio je posljednjom kockicom koja je nedostajala u ovom regionalnom mozaiku ovakvih manifestacija.

- Smatramo da festival s jedne strane reklamira nakladništvo kao poduzetništvo, a s druge strane vrši promociju kulture čitanja. Niz događanja u ovih pet dana bit će poticaj mladima, djeci i studentima da im knjiga i čitanje postanu i navika i potreba - poručio je Kovačević, koji je do sada izdao šest stručnih knjiga, a u pripremi je i sedma za koju mu ipak zbog brojnih obveza, kako kaže, nedostaje vremena.

Novi značaj


U uredničkom dijelu Festivala sudjelovali su Ivana Šojat, Adam Walko i Ana Marić Laušin.

- Meni se ostvario san da u Osijek dolaze veliki i važni pisci. Kako se festival bude razvijao, tako će dolaziti sve veći i sve važniji pisci, jer za njih ipak treba mnogo više vremena da ih se pozove. Vidim da su Osječani fenomenalno reagirali i da su željni ovoga - kazala je Šojat, autorica festivalskog programa.


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić najavio je podizanje kulture u Osijeku na jednu višu razinu.

- Upravo Panonski festival knjige jedna je od stvari koja tome i daje novi značaj. Kada je ministrica prije godinu dana došla s inicijativom o pokretanju ovoga festivala, odmah smo prihvatili pokroviteljstvo jer smatram da je to izuzetno važno za Osijek. Planiramo obnovu Hrvatskog Narodnog Kazališta, Osječko ljeto kulture izlazi iz naših lokalnih okvira i prerasta u regionalne okvire, a i ove će godine svi programi na Osječkom ljetu kulture biti apsolutno besplatni za sve - naglasio je Radić te otkrio da se s ministricom Obuljen Koržinek razgovaralo o projektu Gradske i sveučilišne knjižnice koji je započet i prije nego što je on postao gradonačelnik, a bilo je predviđeno da se se on ostvari u Campusu.

- Ako u neko bliže vrijeme to ne bude bilo moguće, Grad Osijek svakako će razmatrati neku novu opciju gradnje Gradske knjižnice jer grad Osijek to zaslužuje - najavio je Radić.

I osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da je gradu Osijeku i Slavoniji trebao jedan ovakav festival knjige. Izrazio je nadu da će nakon ovoga prvog uslijediti i drugi, treći..., i da će to postati tradicionalna manifestacija koja će vrlo brzo privući ljubitelje knjige iz cijele Hrvatske, ali i čitatelje izvan naših granica.

Tomislav Prusina
OSJEČKI NAKLADNIK PROF&GRAF
Među 40 domaćih nakladnika svoja izdanja publici predstavila je i tek godinu dana mlada osječka nakladnička kuća Prof&Graf, vlasnice Saše Jakšić.


- Upravo smo proslavili svoj prvi rođendan, a u tih godinu dana tiskali smo 35 izdanja. Radimo isključivo s domaćim autorima i ne radimo prijevode stranih. Imamo razne žanrove, od poezije, zbirke erotskih priča, povijesne romanse, humoristične priče te nešto više ljubavnih i erotskih romana - pojasnila je Jakšić, napominjući kako se sada u Osijeku najviše traže ljubavni romani s dozom erotike.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike