Ekonomija
IZAZOVI POSLOVANJA

Na članove obitelji prenosi se tek 30 posto poduzeća
Objavljeno 25. svibnja, 2023.
U Hrvatskoj je 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali planirati prijenos poslovanja - zapošljavaju ukupno 179.000 radnika

Svake godine u Europskoj uniji (EU) oko 450.000 poduzeća prolazi proces prijenosa poslovanja, čime je obuhvaćeno oko dva milijuna zaposlenih. Procesu prijenosa poslovanja ne pristupa se na adekvatan način u gotovo 150.000 poduzeća, zbog čega se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta godišnje na razini EU-a.



Izazov prijenosa poslovanja dodatno je naglašen u Hrvatskoj zbog velikog vala poduzeća koja su osnovana 1990-ih godina, a čiji se vlasnici povlače u mirovinu. Prema iskustvima razvijenijih zemalja s dužom tradicijom poduzetništva, tek 30 % poduzeća u tom procesu prenosi se na članove obitelji, 40 % poduzeća odlazi na prodaju, a 30 % u likvidaciju.

Rečeno je to, između ostaloga, na Konferenciji o obiteljskim poduzećima i prijenosu poslovanja koju je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Udruga Mreža BOND i Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).

Konferenciju je otvorio Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuvši: "Mi u HAMAG-BICRO-u kontinuirano pomažemo i podupiremo poduzetnike te za njih kreiramo one usluge koje su im zbilja potrebne. Impozantan broj sudionika na ovoj konferenciji svjedoči o važnosti ove teme za hrvatsko gospodarstvo. Zato ćemo uskoro i kreirati platformu na kojoj će se moći dobiti sve informacije o prodaji i kupnji poduzeća te prijenosu poslovanja".

Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore izjavio je: "Unatoč čitavom nizu izazova, drago mi je što mogu reći da je broj obrtnika u odnosu na prošlu godinu porastao za 7 % te danas imamo 105.000 obrtnika koji osiguravaju oko 210.000 radnih mjesta. Iako su obrtnici jedna od najvitalnijih grana našeg gospodarstva, sigurno je da su nam subvencije zbog povećanja cijene plina mnogo pomogle u prevladavanju poteškoća. Nadam se da ćemo i dalje zajedničkim snagama štititi i razvijati hrvatsko gospodarstvo".

Prof.dr.sc. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, u okviru uvodnog obraćanja istaknula je: "Prijenos poslovanja važna je faza u razvoju malih i srednjih poduzeća. Uz obiteljsku tranziciju, moguće izlazne strategije vlasnika poduzeća su prodaja poduzeća, prijenos upravljanja na profesionalnog menadžera i likvidacija. Važno je na vrijeme početi planirati prijenos poslovanja kako bi se odabrala najbolja opcija za vlasnika, njegovu ili njezinu obitelj i poduzeće".

"Glavni izvor poteškoća zbog kojih poduzeća odlaze u likvidaciju je pretjerana emotivna povezanost poduzetnika s poduzećem i nemogućnost objektivnog sagledavanja interesa i kompetentnosti članova obitelji za preuzimanje upravljačke uloge u poduzeću".

Rezultati istraživanja koje je proveo CEPOR ukazuju da je u Hrvatskoj 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali započeti planirati proces prijenosa poslovanja s oko 179.000 zaposlenih u tim poduzećima te više od 5300 poduzeća koja predstavljaju rizičnu skupinu, čime se dovodi u pitanje oko 57.000 radnih mjesta. Bez obzira na to planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan.

Zdenka Rupčić
Prijenos poslovanja je složen i dugotrajan
Bez obzira na to planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenike ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan te traži odgovarajuću podršku. Inače, ova je konferencija održana u okviru projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) – Faza 2” - BOND 2, čiji je cilj pridonijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Mirela Alpeza

direktorica CEPOR-a

Važno je na vrijeme početi planirati prijenos poslovanja kako bi se odabrala najbolja opcija za vlasnika, njegovu ili njezinu obitelj i poduzeće

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike