Zdravlje
PROJEKT #SAVEYOURSKIN

Dermatolozi dolaze u Vukovar, prijavite se na besplatni pregled madeža
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

U većem dijelu Slavonije radi tek jedan dermatolog na većem području, što je nedovoljno za potrebe županije koja spada među najtoplije u Hrvatskoj. Dolaskom toplog vremena temperature u Slavoniji znatno se podižu, a ljetne temperature prelaze i 40°C. Upravo je jako sunce jedan od najčešćih uzroka pojave raka kože, a ako se otkrije dovoljno rano, može biti izlječiv.


S ciljem da građani besplatno i bez uputnice obave pregled madeža prije vrućih ljetnih dana, ali i da dobiju stručne savjete liječnika, dermokozmetički brend La Roche-Posay u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom i Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora pokrenuo je projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega će 4. lipnja posjetiti Vukovar i građanima na Trgu Republike Hrvatske od 9 do 20 sati omogućiti besplatni pregled madeža i savjetovanje. Za preglede se potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca na službenoj stranici.


„Prema Registru za rak Republike Hrvatske incidencija melanoma u Hrvatskoj je u stalnom porastu. U posljednjih 20 godina bilježimo prosječan godišnji porast oboljelih od melanoma za 3,5%. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.)“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju i vodeća stručnjakinja za pitanje raka kože u Hrvatskoj.


„Jedan od ciljeva našeg brenda La Roche-Posay je podizanje razine svijesti javnosti o važnosti pravilne zaštite kože od sunca i rane prevencije raka kože. Stoga smo prošle godine s partnerima pokrenuli ovaj projekt u Hrvatskoj te obavili 811 pregleda madeža, od kojih se njih 25 pokazalo suspektnim na melanom. Veselimo se da projekt nastavljamo i ove godine te nam je cilj pregledati još veći broj građana, posebice u onim sredinama gdje građani nemaju pristup dermatolozima“, izjavila je Svjetlana Arh, Medical direktorica L'Oreal Dermatological Beauty divizije kompanije L'Oreal.


Ove godine, osim u Vukovar, u sklopu projekta #SaveYourSkin dermatolozi će doći u Zagreb, Pazin, Gospić i Imotski.


La Roche-Posay je dermokozmetički brend za njegu kože broj jedan u svijetu*, koji preporučuju vodeći dermatolozi. Uz pomoć svojih inovativnih proizvoda brend La Roche-Posay godinama predano radi na osvještavanju o važnosti prevencije raka kože. Inicijativa #SaveYourSkin koju je pokrenuo La Roche-Posay uključuje edukaciju građana, redovne besplatne preglede madeža, redovitu i učinkovitu zaštitu od sunca pomoću krema sa zaštitnim faktorima te stručne savjete dermatologa. Dugogodišnjim nastojanjem da promjeni percepciju i navike društva u zaštiti zdravlja kože, La Roche-Posay pomaže smanjenju poražavajućih statistika vezanih uz rak kože te dodatno ukazuje na potrebu brige o zdravlju kože i potiče što veći broj ljudi na redovite preglede i samopreglede kože. Više informacija o javnozdravstvenom projektu #SaveYourSkin potražite na internetskim stranicama brenda La Roche-Posay.

 

* Studija provedena na dermokozmetičkom tržištu od strane AplusA i drugih partnera između siječnja 2022. i svibnja 2022. među dermatolozima u 32 zemlje koje predstavljaju više od 80% svjetskog BDP-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa