Osijek

Završen projekt dogradnje i opremanja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

U Regionalnom centru kompetentnosti Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, sinonimu za kvalitetu, inovacije i vrhunske stručnjake, uspješno je završen projekt RCK ELPROS Infrastruktura - Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja vrijednosti gotovo četiri milijuna eura koji je financiran nepovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.



O važnosti infrastrukture u obrazovnom sustavu govori nam manjak prostora za provedbu praktične nastave, s čime se brojne škole i ustanove susreću. Tako je projekt nadogradnje i opremanja Elektrotehničke i prometne škole Osijek imao za cilj stvaranje dodatnog, poticajnog okruženja za učenje, pružajući učenicima i nastavnicima suvremene resurse i tehnologiju, koja podržava njihov napredak i razvoj.

U sklopu projekta dovršena je dogradnja škole s novim objektom od prizemlja i tri etaže uz postojeću zgradu ukupne brutopovršine 2366 m2. U objektu se nalazi: 13 praktikuma/laboratorija, pet kabineta za nastavnike i projektni tim, sedam soba za smještaj, dnevni prostor uz smještaj, dvije modularne konferencijske dvorane.

U zgradi se nalaze prostorije usmjerene prema automatizaciji i mehatronici: laboratoriji za obnovljive izvore energije, pneumatiku i hidrauliku, automatiku i robotiku te pogonsku tehniku.

Poticajno okruženje za učenje


Prvi kat namijenjen je za sve one koji će razvijati praktične vještine u radionicama za radioničke vježbe i praktičnu nastavu, u servisu za popravak malih uređaja, u prostoru za poticanje inovativnosti kod učenike - prostoru za stvaranje ili maker spaceu. Učenici su dobili novi prostor u kojem mogu razviti ideje i projekte koji bi mogli poboljšati život u okruženju, ali i šire, razvijati inovacije ili izrađivati završne radove.


Prostorije na drugom katu omogućit će učenicima stjecanje znanja i vještina u području informacijskih tehnologija, razvijanju novih programskih rješenja, izradi web-stranica, izradi računalnih mreža te svladavanju tehničke pismenosti uz vještine tehničkog crtanja. U doticaju s novim tehnologijama učenici će moći zakoračiti u svijet proširene i virtualne stvarnosti, stvaranja videosnimaka i audiosnimaka koje će zatim moći upotrijebiti u informatičkom svijetu.

Na trećem katu nalazi se konferencijska dvorana koja će se koristi u radu škole, ali i biti mogućnost povezivanja škole s okruženjem u kojem će svatko biti dobrodošao pripremiti i održati vlastitu konferenciju.

”Škola kao Regionalni centar kompetentnosti otvara vrata redovitim učenicima cijele Slavonije i Baranje i šire, ali prije svega i svima onima koji žele razvijati svoja znanja i vještine na suvremenoj opremi i u suvremenim uvjetima. Želimo se povezati s tvrtkama u okruženju, otvoriti se mogućnostima ERASMUS projekata i svima pružiti nova iskustva u području elektrotehnike i računalstva”, ističe ravnatelj Antun Kovačić.

Izazovna provedba projekta



Izazovi do kojih je došlo tijekom provedbe projekta bili su vrlo zahtjevni i kompleksni. “Sam proces izvođenja radova odvijao se u jeku pandemije koronavirusa, susretali smo se s neizvjesnošću vezanom uz dostupnost radne snage, poremećaja na tržištu građevnih materijala, povećanja cijena. No ono što je izuzetno važno i na što smo najponosniji je da smo među 25 škola u Hrvatskoj koje su imenovane regionalnim centrom kompetentnosti, RCK ELPROS među najuspješnijim je infrastrukturnim projektima, a tome svjedoči i realizacija kompletnog projekta u zadanom roku, kao i maksimalna iskorištenost odobrenih EU sredstava”, rekla nam je Rebeka Raff, viša savjetnica iz JU ŽRA OBŽ-a.

Zbog navedenih izazova projekt je zahtijevao vrhunske vještine u području upravljanja projektima. “Provedba ovog kompleksnog projekta pridonijela je razvoju vještina koje će nam koristiti u budućim prijavama i provedbama razvojnih projekata na području OBŽ-a, s obzirom na dostupna financijska sredstva do 2030. godine. Jedan kvalitetan projektni menadžer može realizirati velik broj projekata, a projekt RCK ELPROS bio je savršena prilika da se osoba dodatno usavrši u području upravljanja projektnim ciklusom. Konačno, to i je naš osnovni posao – svi smo svjesni dostupnih EU sredstava, ali to malo znači ako nemamo dovoljan broj kvalitetnih projektnih menadžera, koji kroz kvalitetnu prijavu, a još važnije provedbu tih projekata mogu opravdati ta sredstva”, zaključuje Marko Mišanović, viši savjetnik iz JU ŽRA OBŽ-a.

Za više informacija o projektu posjetite web-stranicu https://rck.elpros.net/

Antun Kovačić

ravnatelj

Škola kao Regionalni centar kompetentnosti otvara vrata redovitim učenicima cijele Slavonije i Baranje i šire, ali prije svega i svima onima koji žele razvijati svoja znanja i vještine na suvremenoj opremi i u suvremenim uvjetima.

Najčitanije iz rubrike