Novosti
DESETLJEĆE U EU-U

Prilika za veći utjecaj
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Zapadni Balkan prilika je Hrvatskoj za jačanje utjecaja i vidljivosti u Europskoj uniji, suglasili su se sudionici konferencije "10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji". Konferenciju je organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, pod pokroviteljstvom predsjednika RH i u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Eurozastupnik iz redova socijaldemokrata Tonino Picula rekao je na panelu, govoreći o hrvatskim mogućnostima kao članice EU-a, da će se puni kapacitet hrvatskog članstva moći iskoristiti "tek onda kad na svakom centimetru naših vanjskih granica budemo graničili sa zemljama članicama EU-a". Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, tri hrvatska susjeda, u čekaonici su za Europsku uniju. Picula je rekao da "koncentracija (Hrvatske) na te zemlje mora biti izuzetna". No poručio je da se hrvatska vanjska politika "ne može iscrpljivati samo na BiH", nego da se hrvatske vlasti moraju više fokusirati na cjelokupni zapadni Balkan.

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ulazak šest država zapadnog Balkana u EU vidi kao konsolidaciju europskog teritorija i smatra da je Unija ratom u Ukrajini "gurnuta u ulogu geopolitičkog i sigurnosnog igrača", nakon što se dugo smatrala, i u svojim i tuđim očima, primarno ekonomskim projektom. Hrvatska, zbog svoje geografske pozicije, na zapadnom Balkanu "ima priliku u europskim razmjerima odigrati ulogu koja nam daje vidljivost, utjecaj i važnost", smatra Pusić. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose slaže se da "BiH ne treba biti jedina vanjskopolitička tema Hrvatske". "Zapadni Balkan treba se udružiti s Ukrajinom jer jedino Ukrajina mijenja dinamiku proširenja EU-a", rekla je Šabić.

Sudionici panela suglasili su se da se članstvo Hrvatske u EU-u ne treba promatrati samo kroz ostvarivanje nacionalnih interesa ili povlačenje financijskih sredstava, nego njegovati vrijednosti na kojima je i zaživio projekt EU-a. H
Možda ste propustili...