Osijek
NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA 77 UČENIKA III. GIMNAZIJE

Marljive i svestrane, zovu ih legendama i inspiracijom
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Viktor Katić nije superodlikaš, ali izborio je četiri državna. Fiziku je pozlatio

Treća gimnazija Osijek i ove je godine pripremila tradicionalni domjenak za svoje učenike koji su ostvarili zapažene rezultate na državnim natjecanjima iz znanja i sporta. Ukupno je 77 učenika ove škole sudjelovalo na državnim natjecanjima, što iz sporta, što iz znanja, na kojima su izborili plasmane od 1. do 14. mjesta. Taj prvi bio je učenik trećeg razreda Viktor Katić, državni prvak iz fizike, koji je također sudjelovao i na natjecanjima iz matematike, informatike i logike, na kojima je ostvario četvrto, osmo, odnosno 10. mjesto.



- Vikor je čudo, to je učenik koji u našoj školi nije odlikaš, iako je vrlo blizu toga, no matematika, informatika, fizika i logika područja su u kojima briljira. Pokazao je odličan rezultat, a kako je učenik trećeg razreda, ima vremena da iduće godine bude još bolji. Od ostalih učenika izdvojio bih učenika prvog razreda Benjamina Bojana Vojkovića, koji je sudjelovao na tri natjecanja, pokazavši da njegovo vrijeme tek dolazi - rekao nam je ravnatelj III. gimnazije, prof. Dražen Jakopović, koji je učenicima dodijelio priznanja, a nakon toga ih pozvao na prigodni domjenak i druženje u lijepom ambijentu dvorišta škole, koje će, kako nam je otkrio ravnatelj, uskoro dobiti i neke nove sadržaje za razonodu koji će učenicima biti na raspolaganju.

- Ovi uspjesi naših učenika jako su nam važni, mi imamo samo znanje i upravo se znanjem dičimo, a ovo je prilika da im kao škola zahvalimo te ih nagradimo i potaknemo da nastave dobro raditi. Trude se, žele, rade..., oni su naša budućnost - pohvalio je svoje učenike ravnatelj.

Najuspješniji među njima, ovogodišnji laureat iz fizike, otkrio na je kako se za neka natjecanja pripremao više, a za neka manje te što planira nakon završetka gimnazijskog školovanja.

- Iskreno, nisam očekivao da ću proći na državna natjecanja iz sva četiri predmeta, i sebe sam pomalo iznenadio. Za sva sam se natjecanja pripremao na nastavi, gdje su mi nastavnici umjesto redovnih zadataka dali da vježbam program za natjecanja. Potrebno je mnogo vježbe, no nije teško kada nešto voliš. Matematika me najviše zanima, planiram to i studirati, primjenjujem je na neki način i na sve druge predmete u kojima sam se natjecao - otkrio nam je ovaj daroviti učenik, kojemu je mentorica za natjecanje iz fizike bila prof. Jasenka Detling.

- Viktor je zaista sjajan, u prvom je razredu bio peti, u drugom drugi, a evo sada i prvi, no ja se zapravo nisam iznenadila, kada smo išli na natjecanje očekivala sam da će biti u vrhu, jer vidim koliko zna i može. Ima izuzetne matematičke vještine, uostalom, bio je četvrti na državnom natjecanju iz matematike. Praktički je prošao sve četiri godine fizike unaprijed, takve sposobnosti, gledajući sve svoje bivše učenike, nisam još vidjela. Jako brzo apsorbira nove sadržaje, ima jasnoću u glavi, smirenost i izuzetne socijalne vještine. Na natjecanjima vrlo lako stupa u kontakt s drugima, svi ga vole, gdje god smo bili od druge djece čula sam samo kako je Viktor legenda i inspiracija - nizala je komplimente na račun svog učenika prof. Detling.

Benjamin Bojan Vojković, učenik prvog razreda, sudjelovao je na županijskim natjecanjima, gdje je ostvario prva mjesta iz kemije i matematike, drugo iz fizike te treće iz biologije, a potom na državnim natjecanjima sedmo mjesto iz fizike, 10. iz kemije i 21. iz matematike. Benjamin nam je rekao kako je za ta natjecanja naporno radio, pripremavši se od početka prošlog ljeta.

- Potrebno je mnogo truda, ali i malo sreće. Zahtjevno je, no na kraju se isplati. Zabavno je putovati, sve u svemu odlično iskustvo - rekao nam je Benjamin, koji je za svoje profesorice i mentorice, Dominiku Čulo-Vuković (fizika), Kristinu Kristek (kemija) i Dunju Ćosić (matematika) imao samo riječi hvale.

- Jako su angažirane, to mi je super, imao sam sreće što se toga tiče. Sve me potiču da još više radim, kada god nešto treba slobodan sam obratiti im se i uvijek dobijem odgovor - istaknuo je Benjamin.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike