Regija
PROJEKTNA PROCJENA 285.350 EURA

Energetska i druga obnova zgrade suda izgrađene 1959.
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Općinski sud dobiva i novu stolariju, inventar, rasvjetu, dizalo i ličenje
ĐAKOVO



Među 15-ak sudova u RH kojima su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena sredstva za energetsku obnovu jest i Općinski sud u Đakovu, čija je zgrada sagrađena još 1959. godine.



Nakon što su s ulične i dvorišne strane zgrade osvanule skele, Đakovčani komentiraju "Napokon!" jer jedan tako frekventan, važan prostor doslovce je vapio ne samo za energetskom nego i drugom obnovom – za novom fasadom, stolarijom, ličenjem, novim inventarom. Predsjednica Općinskog suda u Đakovu Melita Geošić kaže kako je projekt za to izrađen još 2018., samo se čekalo da ga Fond uvrsti.

Rad teče nesmetano


- Za nekoliko mjeseci u to će ući i zgrada naše Stalne službe u Našicama - dodaje Geošić.

Rok za završetak je do kraja godine, a u postupku javne nabave najpovoljnijom je za izvođenje radova ocijenjena ponuda đakovačkog Tehnocolora.

Projektna procjena aktualne obnove iznosi 2.150.000 kuna, tj. nešto više od 285.350 eura, a nevezano za to naručen je i novi namještaj. Ova obnova uključuje, dakako, i novu stolariju.

Predsjednica Geošić kaže kako slijedi i ličenje unutrašnjosti, spuštanje stropova, novi namještaj, rasvjeta, obnova dijela radijatora.

- Na ulazu u zgradu bit će ugrađeno dizalo i rampa za osobe s invaliditetom - dodaje Geošić.

Predviđeno je i razdvajanje grijanja, koje je dosad zgrada Općinskog suda imala sa zgradom Hrvatske pošte. Razdvajanjem, svaka zgrada imat će svoj sat.

Svi radovi, treba naglasiti, ne ometaju rad Suda, rad sa strankama i drugo.

Prostrana jednokatnica oduvijek je, od službenog puštanja u rad u rujnu 1959., zgrada suda, dok je u jednom, manjem dijelu, Općinsko državno odvjetništvo, odnosno Građansko-upravni odjel ODO-a. Zgrada ima i podrum, koji se koristi za arhivu. Još prije obnovljeno je krovište.

Zajedno sa Stalnom službom u Našicama, Općinski sud u Đakovu ima 82 zaposlenih – 34 u Đakovu, 15 njih je u bivšem Prekršajnom sudu, a sada Prekršajnom odjelu, dok je u Našicama oko 30 zaposlenih.

Iste vizure


Pri pogledu na crno-bijele fotografije u nekadašnjem Đakovačkom listu iz vremena stavljanja zgrade u funkciju zaključak je da se vizura zdanja do danas nije bitno promijenila. Kako je tada izvijestio Đakovački list, zgrada Kotarskog suda otvorena je 26. rujna 1959., a stajala je 24 milijuna dinara.

"Svečanost je počela u holu zgrade novoizgrađenog Kotarskog suda kraćim govorom predsjednika suda Milana Jurića koji je u par riječi pozdravio goste i iznio istorijat borbe za novu zgradu suda, zahvalivši svima onima koji su bilo čime pridonijeli da izgadnja što prije započne i dovrši", pisao je tada Đakovački list, kao i to da je potom priređena manja zakuska u hotelu "Palace".

- Naznake su da će Grad Đakovo, zajedno s Ministarstvom pravosuđa, sufinancirati obnovu prostora iza zgrade Općinskog suda tako da tu bude izgrađeno parkiralište - najavljuje predsjednica Melita Geošić. Taj zapušteni, sumorni prostor u samom središtu grada, koji služi za parkiranje (vozila zaposlenika Suda) i smještaj kontejnera za otpad, naime, doslovce vapi za uređenjem i asfaltom.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike