Novosti
NOVA POREZNA PRAVILA

Plenković: Reforma donosi veće plaće
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da će građani, zahvaljujući poreznoj reformi, imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima. Rekao je kako oporba komentira, iako još nije predstavljen ukupni paket porezne reforme, koja je u utorak predstavljena koalicijskim partnerima, a u srijedu će biti javnosti. "Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe zabrinjavajuća je. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali neće, jer nemamo na kraju kontrolu cijena", rekao je Plenković u Gospiću. "Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima sto posto prihoda više", naveo je. Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije. Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, "posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo".

Ministar financija Marko Primorac rekao je da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav, a lokalnim vlastima dat će priliku za smanjenje poreznog tereta i povećanje plaća građana. "Smatram kako je mnogo bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje", rekao je Primorac na konferenciji Američke gospodarske komore (AmCham) "Održivi porezni sustav - politika, praksa i perspektive". Ponovio je da Vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i dati im mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak u zadanim okvirima, koje će propisati središnja država. Istaknuo je da to neće biti bez ograničenja i da će ti rasponi biti održivi. "Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima", rekao je. Smatra da će njome biti povećana konkurentnost gospodarstva.

AmCham pozdravlja porezne izmjene i smatra da je to dobra prilika za Hrvatsku i njezino gospodarstvo, rekla je predsjednica AmChama Andrea Doko Jelušić. "AmCham i u ovom krugu porezne reforme očekuje daljnje rasterećenje plaća koje će dovesti do veće kupovne moći građana u uvjetima inflacije. Međutim, porezna politika trebala bi i dalje biti usmjerena na porezno rasterećenje poslovanja", rekla je Doko Jelušić. H
Ministar financija: Najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav