Ekonomija
U NEKIM DRŽAVAMA PRIZNATA KAO VODEĆI SVJETSKI BREND

Mangulica bi trebala zauzeti svoju zasluženu poziciju i u domaćem stočarskom sektoru
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

Udruga uzgajivača mangulica RH u dvorcu Janković u Suhopolju održala je 1. okrugli stol s posebnim osvrtom na ovu cijenjenu pasminu svinja. Predsjednik Udruge Tomislav Bišćan iz Pčelića za tu je prigodu pozvao i načelnika Sektora za stočarsku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede RH Matu Čačića, Dragana Solića, načelnika Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, te članove akademske zajednice, profesora Dubravka Škorputa s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i profesora Vladimira Margetu s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS), ujedno i autora priručnika "Mangulica". Okruglom stolu, uz uzgajivače svinja i druge zainteresirane poljoprivrednike, nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije (VPŽ) Bojan Mijok, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjednica Udruge uzgajivača svinja VPŽ-a Mirjana Bilović.



– Činjenica je da se o pasmini mangulica u Hrvatskoj još uvijek premalo zna, u usporedbi s nekim drugim državama, gdje je ova pasmina priznata kao vodeći svjetski brend. Ovaj okrugli stol, kao i priručnik koji smo nedavno izdali, ima namjeru upoznati širu javnost s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetnom pasminom svinje te kako je uzgajati i na kraju plasirati na tržište. Suočeni smo s činjenicom da zbog trenutačno malog broja uzgajivača, kao i malog broja svinja ne možemo konkurirati ni na domaćem ni na stranom tržištu, ali svjedoci smo i toga da ipak sve veći broj ljudi usvaja znanje o ovoj pasmini, a samim time i raste interes za uzgoj. Za sada polako, ali nadam se da će se nakon serije predavanja koje namjeravamo održavati po cijeloj Hrvatskoj, broj zainteresiranih stočara povećati i da će mangulica zauzeti svoje zasluženo mjesto u domaćem stočarskom sektoru – rekao je tom prigodom predsjednik Udruge Tomislav Bišćan. Na okruglom stolu istaknuto je da je registar pasmine mangulica utemeljen u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, ustrojen 2016. godine te da je uzgoj ove pasmine okarakteriziran kao onaj s velikim značenjem u hrvatskom svinjogojstvu. Naglašeno je kako je nužno očuvanje preostalog dijela populacije i svrstavanje pasmine u popis zaštićenih pasmina domaćih životinja u RH. Pročelnik Bojan Mijok napomenuo je da Virovitičko-podravska županija ima istančani senzibilitet za sve poljoprivredne grane, pa tako i stočarstvo, te tim povodom pozvao sve zainteresirane da se jave na Javne pozive i natječaje za poljoprivrednike koje VPŽ objavljuje svake godine.

– Jedan od tih javnih natječaja bit će usmjeren upravo i na kupnju krmača, ali također i na preradu mesa. U tome će moći sudjelovati svi oni uzgajivači koji imaju svoje uzgojne kapacitete i koji će s pomoću dobivenih sredstava moći kupovati potrebnu opremu za preradu mesa. U to su uračunani i prihvatljivi troškovi za tehničku dokumentaciju te adaptaciju i rekonstrukciju postrojenja. Osim toga u okviru potpore programa poljoprivredi koje se odnosi na stočarstvo, svi naši svinjogojci mogu dobiti iznos od 1500 eura za potrebu kupnje svinja, kao i potporu za osjemenjivanje – naglasio je između ostalog Bojan Mijok.

Sve nazočne tom prigodom pozdravio je i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal, a u vrijeme održavanja okruglog stola organizirana je i radionica za najmlađe na kojoj su mogli kroz kreativnu igru naučiti nešto više o mangulici. Osim ovog okruglog stola, u Mjesnom domu virovitičkog prigradskog naselja Taborište održana je izvještajna godišnja skupština Svinjogojske udruge Virovitičko-podravske županije na kojoj je predsjednica udruge Mirjana Bilović podnijela izvješće o radu udruge te predložila plan rada za sljedeće razdoblje. Pritom je izdvojila težište rada udruge s naglaskom na edukaciju svinjogojaca kao nužan faktor ravnopravnog sudjelovanja na EU tržištu.

– Naša udruga broji 35 članova iz cijele naše županije, ali pretežno iz slavonskog dijela, koji pojedinačno postižu dobre rezultate, no da bi bili što uspješniji, valja biti korak ispred. Stoga nam je ove godine u planu posjetiti svinjogojske farme u Slovačkoj, podijeliti iskustva sa slovačkim svinjogojcima i ponešto naučiti – rekla je Mirjana Bilović, koja se osvrnula i na probleme koji muče ovu granu stočarstva, a to je premali broj matičnih stada svinja.

V.Grgurić
Prilika za omasovljenje matičnih stada
Predstavnici agrotvrtki usuglasili su se s činjenicom da je evidentan premali broj krmača, a usporedno s tim i tovljenika, no također je evidentno i to da se cijena prasetine povećava iz dana u dan, a to bi svakako bila prilika, ali i razlog za omasovljenje matičnih stada svinja u Hrvatskoj. Ovaj skup posjetio je i predsjednik Udruge uzgajivača svinja Damir Jagić, koji je naglasio važnost što veće suradnje uzgajivača svinja, odnosno članova udruga uzgajivača iz Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Varaždinske županije, potom Udruge uzgajivača svinja Križevci, Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar i Udruge uzgajivača svinja Međimurje, koje su u sastavu Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike