Osijek
TRAČNICAMA DO MORA

Vlakom prema jugu i ovoga ljeta, 14 sati od Osijeka do Splita
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
HŽ: Vlakovi će voziti od 1. srpnja do 3. rujna. Prijevozne i rezervacijske karte bit će uskoro u prodaji

Osječani i ostali Slavonci i ovog će ljeta, u srpnju i kolovozu, ponovo moći vlakom izravno do Splita. Štoviše, izravni polasci, osim iz Osijeka, bit će i iz Vukovara i Vinkovaca. Iz Vinkovaca se moglo i prošle godine, no njihovi su vagoni bili u Zagrebu prikapčani na osječki vlak. Ove godine, najavljuju iz HŽ-a, bit će dva zasebna vlaka, odnosno četiri sezonske linije.



Tek mali podsjetnik na prošlo ljeto. Nakon više od 30 godina ponovno su izravno željezničkom linijom bile povezane Slavonija i Dalmacija. Valja priznati kako je to velikim dijelom bio rezultat uspostavljene suradnje Osječko-baranjske županije i HŽ-Putničkog prijevoza, uz podršku resornog Ministarstva prometa. Počela je, naime, rekonstrukcija osječkog Željezničkog kolodvora, pa je bilo logičnio da se nešto poradi i na "povratku" putnika. Jasno je bilo kako će to ljeto odrediti i sudbinu ovoga, no kako je odmah nakon prošlogodišnje najave postojalo zanimanje da se ova liniju proširi i drugim "usputnim stanicama", bilo je jasno kako će se ove godine situacija promijeniti nabolje.

- Od 1. srpnja do 3. rujna vozit će četiri sezonska vlaka koja će povezivati Slavoniju i kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom. Prijevozne i rezervacijske karte bit će uskoro u prodaji na blagajnama - izvijestili su nas iz HŽ-a.

Dakle, vlak iz Osijeka kretat će u 19.45. Kao i prošle godine stajat će se u Bjelovaru (pola sata prije ponoći) i Zagrebu (1.09), a dolazak u Split je u 9.13. U povratku iz Splita se kreće u 22.18, te nakon Zagreba (6.46) i Bjelovara (8.12) u Osijeku se kompozicija zaustavlja koju minutu nakon podneva.

Nova linija je ona s polascima iz Vukovara i Vinkovaca. Polazak iz Vukovara je u 16.49, odnosno iz Vinkovaca u 17.27. Ova linija prometuje preko Siska i nastavno Zagreba, a u Split se stiže u jutarnjim satima, koju minutu prije 7 sati.

Iz HŽ-a vezano uz ovu liniju skreću pozornost na sljedeće - u slučaju da projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci – Vukovar bude završen do 1. srpnja, vlak će voziti direktno iz Vukovara, a u slučaju da projekt ne bude okončan, putnici iz Vukovara ostvarivat će vezu u kolodvoru Vinkovci. Povratno, polazak iz Splita je u 21 sat, a u Vinkovcima su u 10.30, pola sata kasnije u Vukovaru.

Obje će linije, dakle, i osječka i vukovarsko-vinkovačka, u svojoj kompoziciji imati vagone za sjedenje, vagone s ležajima i vagone za spavanje. Vinkovačka će linija biti nešto komotnija, jer u njezinu će sastavu biti i vagon-restoran. I još jedna informacija vezana uz obje linije - putnici u Šibenik i iz Šibenika presjedat će na kolodvoru Perković.

Pokušali smo naposljetku doznati koliko je u brojkama ova slavonsko-dalmatinska linija bila korištena, no iz HŽ-a ponudili su nam samo ukupnu brojku.

- Tijekom prošle turističke sezone prevezeno je oko 90.000 putnika u unutarnjem i 180.000 u međunarodnom prijevozu, odnosno ukupno oko 270.000 putnika - odgovaraju iz središnjeg ureda HŽ Putničkog prijevoza.

Dario Kuštro
ČETIRI SEZONSKE LINIJE
 
* 1840 Vukovar (16.49) - Vinkovci (17.27) - Sisak (21.10) - Zagreb GK (22.30) - Split (6.56)

* 1841 Split (20.59) - Zagreb GK (5.59) - Sisak (7.09) - Vinkovci (10.33) - Vukovar (11.06)

* 1880 Osijek (19.45) - Bjelovar (23.39) - Zagreb GK (1.09) - Split (9.13)

* 1881 Split (22.18) - Zagreb GK (6.46) - Bjelovar (8.12) - Osijek (12.04)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije