Osijek
UČENICI KOJI SE ŠKOLUJU ZA POMOĆNA ZANIMANJA

Pozvani na rad u sezoni jer su bili izvrsni na praksi
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Marljivi učenici Obrtničke škole praksu obavili u Hotelu Lišanj u Novom Vindolskom

Učenici Obrtničke škole Osijek i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar u razdoblju od 15. do 19. svibnja, zahvaljujući, kako kažu, velikodušnosti gospodina Radakovića, boravili su u Hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom, gdje su odradili 40 sati stručne prakse u hotelskoj kuhinji, restoranu i slastičarnici.



"Ovo je bilo nezaboravno iskustvo za učenike jer su se prvi put susreli s praksom u tako velikom hotelu. Zajedno s mentorima nastavnicima Dominikom Kneževićem i Igorom Grgićem radili su sve što je predviđeno programom rada stručne prakse, kao i sve drugo po naputku šefa kuhinje. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da učenici koji se školuju za pomoćna zanimanja obavljaju stručnu praksu u ovom obliku u hotelu. Djelatnici i uprava hotela nisu krili zadovoljstvo znanjem i kompetencijama naših učenika te su im ponuđeni poslovi u sezoni", ponosna je socijalna pedagoginja Mirna Rosandić iz Obrtničke škole Osijek.

Učenici su bili smješteni u hotelskim sobama, a u slobodno su vrijeme šetali uz more, obilazili gradske znamenitosti u pratnji socijalnih pedagoginja Tatjane Bedeković i Mirne Rosandić te večeri provodili uz karaoke. Posjetili su i Akvarij u Crikvenici te upoznali ljepote grada. Pri povratku proveli su zabavno vrijeme u Kaubojskom selu u Fužinama te su se puni dojmova vratili svojim kućama nestrpljivo iščekujući daljnju suradnju s Hotelom Lišanj.

Obrtnička škola Osijek partner je Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar na projektu "Praksa i za nas" koji je financiran sredstvima Ministarstva turizma i sporta u svrhu promocije I jačanja kompetencija strukovnih zanimanja za turizam.

"Glavni je cilj projekta jačanje kompetencija učenika te podizanje njihove kvalitete znanja i kompetencija kroz međusektorski rad i povezivanje s poslodavcima u turizmu. Projekt je namijenjen učenicima koji se školuju za pomoćna zanimanja - pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni krojač i pomoćni konobar", kaže Mirna Rosandić koja je, uz Tatjana Bedeković iz TUPŠ-a Bjelovar, voditeljica projekta. Uz njih na projektu sudjeluju i Ljubica Kujek, Igor Grgić i Dominik Knežević. U projekt su uključeni i pridruženi partneri iz gospodarskog sektora: Hotel Lišanj iz Novog Vinodolskog, Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. iz Osijeka, Zepelin Craft Brewery iz Bjelovara te COO Ivan Štark i V. osnovna škola iz Bjelovara.

Ivana Rab Guljaš
BROJNE RADIONICE U OBJE ŠKOLE I MEĐUSOBNI POSJETI U OSIJEK I BJELOVAR
 
U sklopu projekta pomoćni kuhari i slastičari te pomoćni krojači održali su brojne radionice sa različitim temama u obje škole na kojima su učenike V. osnovne škole i COO Ivan Štark učili prigotavljati različita jednostavna jela, kao i šivati, glačati i krojiti. Učenici Obrtničke škole Osijek, zahvaljujući odobrenim sredstvima iz proračuna Osječko-baranjske županije, otputovali su u Bjelovar u stručni posjet Pivnici Zeppelin Craft Brewery, nakon čega su učenici TUPŠ- a iz Bjelovara doputovali u stručni posjet pivovari Prvo hrvatsko pivo 1664 d.o.o. u Osijeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike