Kultura
FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

Najbolja predstava ”Pljusak” Kazališta Županja i Retkovci
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Nagrada za inventivnost pripala je Satiričkom kazalištu mladih Slavonski Brod za predstavu “ANNA” u režiji Mateja Safundžića

Predstava "Pljusak", nastala u koprodukciji Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca i Gradskog amaterskog kazališta - GAK Županja, koja je predstavljala Vukovarsko-srijemsku županiju, proglašena je najboljom predstavom 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera održanog u Vodicama.



Devet kategorija


Jedinstveni je to festival koji više od šest desetljeća predstavlja dosege hrvatskog kazališnog amaterizma na temelju selekcije najboljih predstava diljem cijele Hrvatske. U Vodicama je odigrano 20 predstava različitih žanrova, poetika, tema i poruka, odabranih u konkurenciji od 130 prijavljenih, pa je već i sam ulazak na repertoar Festivala dokaz izvrsnosti i kvalitete svih kazališnih skupina.

Koprodukcija retkovačkog i županjskog kazališta, ostvarena nakon dugog niza godina, pokazala se pobjedničkom, a njihova vrhunska predstava "Pljusak" odmah je prepoznata i na državnoj razini. Riječ je o komediji iz davne 1918. godine koju potpisuje hrvatski književnik Petar Petrović Pecija, a smatra se jednom od važnijih hrvatskih komedija između dva svjetska rata. Na kazališne daske dolazi u tri čina, a režiju i adaptaciju potpisuje odlični Marko Sabljaković.

Članovima GAK-a, koji iz godine u godinu izvrsnim predstavama iznova potvrđuju kvalitetu svoga rada i raskoš talenata, već je i sam plasman na državno natjecanje mnogo značio, a ovo je kruna predanoga rada. A o njihovoj kvaliteti i prikazanim glumačkim ostvarenjima najbolje govori poruka izbornice, koja je pod dojmom viđenoga pri izboru predstave koje će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na 63. Festivalu poručila: "Županja se ima čime ponositi!" "Što reći, ponosni smo do neba, preponosni, jer smo pokazali da koprodukcija može biti najbolja, dva kazališta, jedno srce... Hvala svima koji su pomogli na bilo koji način da pokažemo što i koliko znamo i možemo", poručila je predsjednica GAK-a Snježana Puljić. Presretni su i preponosni i u retkovačkom kazalištu jer pobjedničku statuu za najbolju amatersku predstavu u cjelini - GRAND PRIX 63. FHKA donose u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Na Festivalu su dodijeljene nagrade u ukupno devet kategorija. "Pljusak" je osvojio čak šest nominacija i dvije nagrade. Osim za najbolju predstavu, nagrađen je i za najbolju žensku sporednu ulogu. Nagrada je pripala Josipi Jurković za ulogu Stane, Stojanove žene. Predstava je nominirana i za najbolju režiju - Marko Sabljaković, nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu - Zdravko Šinjori za ulogu Stojana Marića, tu je i nominacija za najbolju sporednu mušku ulogu - Dorian Petričević za ulogu Cige i nominacija za njegovanje kulturne baštine.

Najbolji glumci


Nagrada za inventivnost pripala je Satiričkom kazalištu mladih Slavonski Brod za predstavu "ANNA" nastalu prema motivima djela "Dnevnik Anne Frank" u režiji Mateja Safundžića. Posebna pohvala Povjerenstva dodijeljena je Sandri Svetec Zbodulja za kostimografiju u predstavi "Ljubavi pod krinkom" Glumačke družine "Komedijaši" Stažnjevec. Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Dramskim amaterima Murter za predstavu "Na rivi", a za najbolju mušku sporednu ulogu Ljudevitu Bošćaku za ulogu Pere Pisara u predstavi "Ministričin muž" u izvedbi KUU-a "Seljačka sloga" Nedelišće. Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Mate Juraga za ulogu Jure u predstavi "Na rivi" Dramskih amatera Murter. Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Manueli Šiljeg Malezija za ulogu Keke u predstavi "Da nije ljubavi" Metkovskog amaterskog kazališta, a za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu Amaterskom kazalištu POU-a Samobor PAX za kolektivni autorski tekst predstave "Stol 22".

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Mirko Đinđić za režiju predstave "Lumin" Teatra Kuntrata, Sv. Filip i Jakov.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike