Novosti
OSIJEK POJAČAVA BITKU PROTIV KOMARACA

Očekuje se dozvola i za tretiranje u Kopačkom ritu
Objavljeno 24. svibnja, 2023.
Prvi rezultati tretmana pokazuju učinkovitost u rasponu od 55 do 86 posto

Učinkovitost prvog dijela akcije uništavanja odraslih jedinki komaraca na području Osijeka metodom hladnog orošavanja iz zraka avionima uz istodobno zamagaljivanje s tla doseže i do 86 posto. No ključ borbe protiv tih napasnika i dalje je u suzbijanju larvi komaraca u poplavnim područjima sjeverno od Osijeka, te je zato gradska uprava odlučila da će u cijelosti snositi troškove tih tretmana iako ta područja administrativno pripadaju općinama Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut. Borba protiv komaraca mora se voditi tamo gdje oni nastaju, jer kada kao odrasle jedinke dolete do Osijeka, bitka je izgubljena.



Ponovio je to u utorak na konferenciji za novinare Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, koji je, osim što je najavio novu metodu borbe protiv komaraca, naglasio kako će se redovito, dva puta tjedno, izlaziti pred novinare s izvješćima o poduzetim tretmanima, kao i ostvarenim rezultatima.

Poplavna područja


Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, izvijestila je kako su Gradu Osijeku izdane 43 preporuke, od kojih 38 preporuka za adulticidno tretiranje i pet preporuka za larvicidno tretiranje.

"Ispoštovali smo sve ono što je struka preporučila na temelju monitoringa. Svi tretmani odrađeni su na vrijeme jer je za učinkovitu borbu protiv komaraca iznimno važan pravi trenutak djelovanja. Naime, mnogi misle da tretiranje komaraca treba biti u siječnju ili veljači, što jednostavno nije moguće i nema nikakvog temelja u struci. Položena jajašca aktiviraju se kada dođu u kontakt sa stajaćom odnosno poplavnom vodom, i tek tada se pojavljuju ličinke. Dodatno, izvođač radova, tvrtka iz Osijeka, prvi put od 2009. godine leti iznad urbanog područja Osijeka, s obzirom na to da posjeduje novi dvomotorni avion. Također, avionski tretman provodi se hladnim orošavanjem istim sredstvom kao što se nekad davno provodio zadimljavanjem. Međutim, ovaj je način učinkovitiji i jedini dopušten", rekao je Dragan Vulin.

Avioni su iznad Osijeka letjeli od petka i za vikend, a tretmani su nastavljeni u ponedjeljak i utorak. Cilj je, naime, cijeli grad u jednom tretmanu tretirati u roku od 24 sata. Prvi rezultati pokazuju učinkovitost u rasponu od 55 do 86 posto. No Drava i Dunav ponovno su se izlili, što znači da se može očekivati nova generacija. Stoga je važno borbu preseliti na poplavna područja tih rijeka, u Petrijevcima, Dardi, Bilju i Erdutu.

No u Gradu Osijeku navode kao su spremni otići i korak dalje, a Vulin je otkrio da se uskoro očekuje i dogovor s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja oko mogućnosti larvicidnog tretiranja južnog dijela Parka prirode Kopački rit tako da budu zaštićena prirodna staništa, ali prije svega zdravlje ljudi.

Dobri rezultati


"Sustavno rješavanje problema komaraca neće biti moguće ako se područje posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopačkog rita ne bude tretiralo biološkim larvicidnim sredstvima. Vjerujem kako ćemo uskoro dobiti dozvolu za takvu vrstu tretiranja, a u tu smo svrhu izradili stručni elaborat", istaknula ja Nataša Turić.

Pojasnila je kako je riječ o metodi larvicidnog treiranja sredstvom čija je aktivna tvar BTI, odnosno protein bakterije, koji ličinke jedu. Tada dolazi do naglog bubrenja stanica crijeva i puknuća, što u konačnici rezultira smrću ličinke. "Ovo sredstvo je selektivno i djeluje samo na ličinke komarca, ne utječe na ostale, neciljane vrste koje se nalaze u istom vodenom sustavu", izvijestila je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a. Također je naglasila kako su spomenute općine dobile preporuke za larvicidne tretmane i da kreću u njihovu realizaciju. "Larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju grad Osijek, uključujući i Park prirode Kopački rit, zasigurno će, prema riječima struke, dati dobre rezultate i smanjiti populaciju komaraca i za sljedeće godine", zaključio je Vulin.

Dario Kuštro
Dragan Vulin

zamjenik gradonačelnika Osijeka

Larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju grad Osijek, uključujući i Park prirode Kopački rit, zasigurno će dati dobre rezultate i smanjiti populaciju komaraca i za sljedeće godine.

NA MJESTU NASTANKA
"Dokazano je da čak 95 posto komaraca u naseljena područja Osijeka dolazi s poplavnih područja u Petrijevcima, Dardi, Bilju i Erdutu te struka kaže da je bolje i učinkovitije boriti se s komarcima na mjestima gdje oni nastaju. Kad jednom uđu u naseljena područja, to je izgubljena bitka. Stoga nam je cilj učinkovitije iskoristiti proračunska sredstva i u što većoj mjeri spriječiti dolazak komaraca s poplavnih područja u naseljene dijelove", rekao je Vulin.

Najčitanije iz rubrike