Novosti
CJELODNEVNA ŠKOLA: MINISTARSTVO OBJAVILO POPIS ODABRANIH

U projekt ušlo dvadesetak škola iz Slavonije i Baranje
Objavljeno 24. svibnja, 2023.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je popis osnovnih škola odabranih za sudjelovanje u projektu cjelodnevne škole, koji počinje ove jeseni.



Podsjetimo da se na javni poziv otvoren u ožujku prijavilo 68 škola iz cijele Hrvatske, a za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja" odabrano ih je 64, što je više nego što je ministar Radovan Fuchs najavljivao, prvotno spominjući da će u njemu sudjelovati 50-ak škola. Plan je da od nove školske godine učenici odabranih škola provode više vremena u školi, uz pojačanu satnicu pojedinih predmeta, nove predmete, kao i dodatne aktivnosti, uključujući pisanje školske zadaće. Program će se provoditi eksperimentalno u sljedeće četiri godine.

Na popisu odabranih našlo se dvadesetak škola iz Slavonije i Baranje. Primjerice, tu su OŠ Sikirevci, OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Levanjske Varoši, OŠ Gorjani, OŠ Popovac, OŠ Mate Lovraka Vladislavci, škola u Ernestinovu, OŠ Budrovci Đakovo, potom tovarnička škola "Antun Gustav Matoš", OŠ "Vladimir Nazor" Komletinci itd. Iz Osijeka u programu će sudjelovati Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj te OŠ "August Šenoa" i "Mladost".

Ministar Fuchs nedavno je izjavio kako je iznenađen otporom na koji je naišao program cjelodnevne škole, i to upravo od onih koji ga trebaju provoditi, od nastavnika. "Negdje u cijeloj toj priči izgubila su se djeca i ono zbog čega sve to skupa radimo", rekao je Fuchs, dodavši kako se to ne radi zato da bi netko ostajao duže u školi nego zato da djeca postižu bolje rezultate.

Hrvatski eksperimentalni program provodit će se četiri godine i onda bi od 2027. ili 2028. sve škole trebale raditi u jednoj smjeni. Do tada će trebati sagraditi potrebne kapacitete za jednosmjenski rad škola, negdje će trebati graditi nove školske zgrade, a negdje dograđivati kako bi sve imale kuhinje, blagovaonice, sportske dvorane, najavio je ministar. Za to je predviđeno više od milijardu eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost, europskog fonda za oporavak od posljedica pandemije. D.Pavlović
Možda ste propustili...