Sport
NOGOMETAŠICE OSIJEKA PROSLAVILE 24. NASLOV PRVAKINJA

Nove gazdarice Gradskog vrta: Dobro došli u vaš novi dom
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Osječka ženska nogometna ekipa zaslužuje punu pozornost i podršku, svakog tko imalo “zarezuje” sport

Vezani članci

LORENA BALIĆ PROŠLOG TJEDNA IMALA JE DVIJE PROMOCIJE

Kad čujem i vidim djecu kako navijaju za mene, onda znam kojim putem želim nastaviti

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK PRVAKINJA

Ova ekipa zaslužuje da joj Gradski vrt bude dom

U danima kada će se često postavljati pitanje "kad si prvi put zakoračio na tribine Gradskog vrta" dogodilo nešto što, iskreno, nismo imali prilike gledati svih ovih godina. Još od 1958. godine.



U Gradskom vrtu se u nedjelju slavio naslov državnog prvaka. Zasluge za to imaju nogometašice Osijeka koje su proslavile već 24. naslov najbolje ekipe Hrvatske. Slavio se naslov zajedno s navijačima, zajedno s Kohortom, bile su tu i članice generacije koje su, tada na već sada kultnu Mačkamamu, donosile prve naslove prvakinje. Foka, Ćiro, Nada slavile su zajedno s Lori, Kizom, Bule, Barbi, zajedno s mladim nogometašicama koje će vjerujemo jednoga dana nastaviti donositi naslove nogometnih prvakinja Hrvatske u grad na Dravi.

Ljubojevićev prvi naslov


Svoj prvi naslov u Gradskom vrtu slavio je i Goran Ljubojević. Skupio je u dresu Osijeka gotovo 100 nastupa, ne računajući i sve utakmice koje je igrao još od pionira bijelo-plavih, a evo dočekao je da u svom rodnom gradu slavi naslov prvaka kao trener ŽNK Osijek. Prošlo ljeto preuzeo ulogu trenera nogometašica Osijeka koje nakon godina vladavine više nisu bile najbolje u državi. Bio je vjerujemo i sam još u dvojbama u kojem profesionalnom smjeru krenuti. U menadžerskom ili trenerskom. Jer Ljubojević je nakon karijere stekao diplomu iz sportskog menadžmenta na međunarodnom fakultetu u Danskoj, ali istovremeno stekao je i UEFA trenersku licencu. Ušao je Ljubojević u ženski nogomet, prethodno uz jedino trenersko iskustvo vođenja Mladosti iz Draža, tada člana Druge županijske lige. I nije mu bilo lako premda je odmah iskazao ambiciju "borbe za naslov prvakinja Hrvatske već ove sezone, ali i svake sljedeće". Malo-pomalo i on je sam učio, ili, kako je to opisala Mateja Bulut, standardna prvotimka, "prilagođavao se on nama, mi njemu, pomagao je on nama i mi njemu pa smo ‘kliknuli‘".


- Bila je tu hrpa zanimljivih situacija. Ženski nogomet od muškog se najviše razlikuje zbog tog nekog psihološkog aspekta. S djevojkama treba puno više razgovarati, ali one jako brzo upijaju kad im pokazuješ i kada se trudiš. Njihova želja za upijanjem znanja meni je neviđena u muškom nogometu. One obožavaju sport i sve što im pokazuješ njima je bilo fascinantno. Tako da sam doista uživao s njima - rekao je Ljubojević koračajući po Gradskom vrtu sa zlatnom medaljom oko vrata.

Nije svojim igračicama previše zamjerio što se na kraju od navijača nisu oprostile pobjedom.

- Vidjeli ste, bio sam miran na klupi. Nisam uopće vikao. Rekao sam im prije utakmice: ‘Ako se želite oprostiti s porazom, nema zamjerke.‘ One su svoje napravile. No znam ja njih. Ne vole one gubiti ni na treningu, premda mi je bilo jasno da su energetski potrošene i da su im glave već negdje u slavlju - pričao je trener nogometašica Osijeka koje su na utakmici imale i potporu Kohorte.


Na starom mjestu



Osječka navijačka skupina izvjesila je transparent na kojem je pisalo "Neka Vas prati sreća ovim tlom, dobro došli u Gradski vrt, vaš novi dom". Transparent je bio izvješen odmah ispred počasne lože u kojoj su sjedili ljudi koji ipak na kraju odlučuju o tome komu će, nakon što se nogometaši Osijeka presele na Pampas, predati "ključeve Gradskog vrta". Budu li nogometašice Osijeka ubuduće igrale na njemu svoje domaće utakmice, dogodit će se da se ipak generacije osječkih navijača neće zauvijek oprostiti od najdražih tribina. Koliko će biti gledatelja na tribinama ne ovisi samo o nogometašicama i njihovim partijama i klupskom vodstvu. Bit će važno i koliko će se u gradu prepoznati potencijal ženskog nogometa. Ne mislimo pri tome samo na lokalnu politiku. Hoće li i sadašnji vlasnici NK Osijek kroz ženski nogomet prepoznati mogućnost širenja prepoznatljivosti glavnog brenda kao što je to već slučaju u brojnim nogometnim klubovima u Europi.

Ženski nogomet je u ekspanziji. Nedavno su iz Arsenala objavili da je prvi put njihova ženska ekipa rasprodala Emirates. Na Camp Nouu ženski "El Clasico" gledalo je više od 90 tisuća gledatelja. Finale Lige prvakinja između Barcelone i Wolsburga, koje će se igrati 3. lipnja na stadionu PSV-a u Eindhovenu, gdje je ostvarena jedna od najvećih pobjeda u povijesti nogometaša Osijeka, rasprodano je. Osječku publiku sigurno bi privuklo bar djelomice doživjeti taj nogometni glamour. Premda, objektivno, ŽNK-u Osijeku još ne pripadaju ni mrvice s toga bogatog stola. Jer da bi uopće došle na trening ili otišle na gostujuću utakmicu, moraju raditi dvostruke smjene na svojim poslovima. Nekima od njih, sada kada je završilo prvenstvo, kreće pisanje državne mature ili ispiti na fakultetima. Proći će i to. Vratit će se na ljeto ponovno željne novih nogometnih znanja. Ljubojević im je najavio dugo radno ljeto. Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Ligu prvakinja je 30. lipnja. Početkom rujna, zbog nogometašica Osijeka, vrijedi ponovno doći na staro mjesto.

Krešimir Lacković
Goran Ljubojević

trener ŽNK Osijek

Sezona je bila izazovna i nimalo laka, iako se to po broju pobjeda ne bi reklo. Djevojke su bile maksimalno fokusirane na zadatke koje smo dogovorili svaku utakmicu, i to je bio odlučujući detalj koji nas je odveo do pobjede u prvenstvu. Želim istaknuti kako ovaj uspjeh nije maksimum moje ekipe. Kvalitetne ljetne pripreme, njihova predanost radu i glad za trofejima bit će presudni segmenti u našim budućim izazovima.

Izabela Lojna

kapetanica ŽNK Osijek

Fantastičan je osjećaj ponovno držati pehar u rukama i znati da se isplatio sav trud i rad koji je cijela ekipa uložila u ovoj sezonu. Izuzetno sam ponosna na svaku igračicu, stručni tim i vodstvo kluba, ovo je pobjeda svih nas. Svi zajedno smo vjerovali u titulu i sanjali ju, sada je tu, radujemo se, slavimo, slijedi predah, a onda snažno nastavljamo naprijed.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike