Novosti
SUZBITI INFEKCIJE, PRAVEDNIJE DIJELITI ZAŠTITNI MATERIJAL

Poruka iz WHO-a: Reforme ne bi trebalo odgađati, budite spremni za sljedeću pandemiju
Objavljeno 22. svibnja, 2023.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da provedu potrebne reforme kako bi bile spremne za sljedeću pandemiju te da ispune prethodno preuzetu obvezu većeg financiranja zdravstvene agencije UN-a.



Govoreći na godišnjoj zdravstvenoj skupštini WHO-a nekoliko tjedana nakon proglašenja kraja pandemije COVID-19, čelnik WHO-a rekao je da je vrijeme za napredovanje pregovora o sprječavanju sljedeće pandemije, koja će, kako je rekao, sigurno "doći na vrata". "Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, tko će? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo?" dodao je. Desetodnevna godišnja skupština WHO-a u Ženevi traje do 30. svibnja i bavi se globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije. Trenutno 194 države članice WHO-a pregovaraju o reformama pravila koja određuju njihove obveze u slučaju međunarodne prijetnje zdravlju, a izrađuju i nacrt šireg sporazuma o pandemiji, koji bi trebalo ratificirati iduće godine. Svrha je brže suzbiti infekcije i pravednije distribuirati zaštitni materijal, cjepiva i lijekove. Nejednako pružanje zdravstvene zaštite između bogatih i siromašnih zemalja u središtu je sastanka. "Ovako više ne smijemo. Predanost ove generacije sporazumu o pandemiji je važna jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan", kaže Tedros.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u videoporuci je rekao kako rat, klimatska kriza i COVID-19 ugrožavaju desetljeća napretka globalnog zdravstvenog sustava. On i drugi sudionici pozvali su na donošenje mjera koje bi osigurale pristupačnu osnovnu zdravstvenu skrb za sve ljude svijeta, kao i na pripreme za nošenje s budućim pandemijama. Tijekom prvog kruga takvih razgovora u tri godine (skupštine nije bilo zbog pandemije koronavirusa i izbijanja majmunskih boginja) raspravlja se o osnovnom pristupu zdravstvenoj skrbi za osam milijardi građana svijeta i proračunu za 2024.-2025. godinu. "WHO obilježava 75 godina od osnutka, tijekom kojih je globalni životni vijek dramatično porastao i postignut je velik napredak u borbi protiv smrtnosti djece i zaraznih bolesti", kaže Guterres.

Očekuje se povećanje obveznih doprinosa država članica jer se do sada WHO za mnoge pothvate oslanjao na dobrovoljne priloge.

Hina/I.B.
U prve dvije godine pandemije COVID-19 u svijetu je izgubljeno 336,8 milijuna godina života

Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića