Novosti
DAN PODUZETNIKA - ŠTO JE BITNO POSLODAVCIMA

Prioriteti: Rasterećenje, radni odnosi, fondovi
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Poslodavce zanimaju tri prioriteta: rasterećenje gospodarstva, radni odnosi, odnosno kako zadržati i privući talente, te što bolja iskorištenost EU fondova, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan na HUP-ovu Danu poduzetnika. Podsjetio je kako HUP prije godinu i pol nije predložio smanjenje poreza na dobit ni poreza na dividendu, nego smanjenje poreza na rad. "Mislimo da će to donijeti veći raspoloživ dohodak zaposlenima, koji će imati veću mogućnost potrošnje i u konačnici će doći do veće ekonomske aktivnosti i većih prihoda države u budućnosti", kazao je.



Glavna direktorica HUP-a Irena Weber naglasila je važnost suradnje, zajedništva i konstruktivnog dijaloga socijalnih partnera. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović podsjetio je na mjere kojima je Vlada pomogla gospodarstvu i građanima te najavio daljnju potporu. Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je, govoreći o ekonomiji i poduzetništvu, rekao kako se moraju razbiti neke zablude. "Mi smo uslužna ekonomija, koja se odrekla klasične proizvodnje, s obzirom na to da je ima sve manje u Hrvatskoj. Međutim, mi smo i dalje na začelju u utrci za što većim profitom. Ako se nešto ne promijeni, ostat ćemo osuđeni na prosječnost i male profite", naglasio je.



Novinari su Weber i Furjana upitali što očekuju od porezne reforme. "Ono što smo nekoliko puta predlagali jest da je potrebno snažnije rasterećenje rada, između ostalog, povećanje osobnog odbitka, smanjenje niže porezne stope i primjena više porezne stope na višim razinama dohotka", rekla je Weber. Bitno je, kako je navela, povećati najniža te srednja i viša primanja, jer se na tim razinama plaće nalaze najobrazovaniji, najambiciozniji, najmotiviraniji zaposlenici. Furjan je kazao kako je najbolje rješenje za dugoročnu održivost mirovinskog sustava veće zapošljavanje. Smatramo da svi trebaju plaćati doprinose, rekao je. H
Možda ste propustili...