Osijek
S OBA ZAPOSLENA RODITELJA

Osigurano je mjesto u vrtiću za još 147 djece
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
- Bitno nam je svako dijete, ali isto tako i svako radno mjesto roditelja - istaknuo je gradonačelnik Radić

Sva će djeca s oba zaposlena roditelja biti upisana u vrtić u sljedećoj pedagoškoj godini! Vijest koja će zasigurno razveseliti roditelje 147 djece koja su ranije ovog mjeseca ostala ispod crte, objavio je u ponedjeljak na izvanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Radić.



Naslijeđeni problem


Prostore za ukupno devet dodatnih skupina Dječji vrtić Osijek pronašao je u Pučkom otvorenom učilištu (pet skupina), Pastoralnom centru u Tenji (dvije) te po jednu skupinu u vrtićima Josipovac i Krijesnica, a s povećanjem broja djece bit će zaposlene i nove 33 odgajateljice na neodređeno vrijeme. Ispod crte i dalje je približno 60 djece s jednim ili oba nezaposlena roditelja, no i taj bi se problem trebao riješiti do ožujka 2025. godine, do kada će biti sagrađena tri nova i dograđena dva postojeća vrtića.

- Kada sam prije dvije godine preuzeo odgovornost za vođenje Grada Osijeka, dočekao me veliki problem nedostatka mjesta u osječkim dječjim vrtićima. Riječ je o problemu koji nije od jučer. Naime, kao što je poznato, od hrvatske samostalnosti do mog dolaska na mjesto gradonačelnika u Osijeku izgrađena su samo dva vrtića. Čim sam došao u Kuhačevu 9, zajedno sa suradnicima gledao sam kako riješiti taj problem. Već smo prve godine mandata krenuli u njegovo rješavanje te smo prošle godine dobrom i pametnom reorganizacijom i prenamjenom domarskih stanova uspjeli upisati 250 djece više te smo zaposlili 47 odgojiteljica više nego prethodne godine. Ove godine također smo krenuli u prenamjenu i adaptaciju triju vrtića: Ivančice, Tratinčice i Nevičice. Uspjeli smo zadržati prošlogodišnji broj jasličkih skupina, upisati svu djecu koja su navršila četiri godine, na što nas obvezuje novi zakon, i tako smo upisali 170 djece više nego godinu ranije. Jednostavnom računicom dolazimo do podatka kako smo od preuzimanja vlasti upisali u vrtiće 430 djece više. U Osijeku su, dakle, u 30 godina izgrađena dva vrtića, a mi smo u dvije godine osigurali prostore koji su jednaki četirima vrtićima - istaknuo je Radić te dodao:

- Pokazalo se, međutim, kako ni to nije dovoljno, jer je 147 djece s oba zaposlena roditelja i ove godine ostalo ispod crte, s čime se nismo mogli pomiriti te smo u posljednjih nekoliko mjeseci tražili načine kako i njih upisati, jer nam je bitno svako dijete, ali isto tako i svako radno mjesto roditelja - istaknuo je gradonačelnik te izrečeno potkrijepio brojkama.

- U pedagoškoj godini 2021./2022,. kada me dočekao već gotov upis u vrtiće, bilo je upisano 530 djece. U iduću smo pedagošku godinu upisali 780 djece, a ove ćemo godine upisati njih 1004, pri čemu je ključno istaknuti da će biti upisana sva djeca s oba zaposlena roditelja. Mi smo, dakle, u dvije godine, otkako smo u Kuhačevoj, podignuli broj novoupisane djece za 89 posto. Također, broj skupina u Dječjem vrtiću Osijek 2021. bio je 130, godinu kasnije 146, a ove godine 162, što znači da se u dvije godine broj skupina povećao za 24 posto, a povećao se i broj odgojiteljica kojih je 2021. bilo 246, i to velikom većinom zaposlenih na određeno vrijeme, prošle godine bilo ih je 293, a ove ćemo ih godine imati 326 na neodređeno vrijeme, što znači da smo u dvije godine zaposlili 32 posto više odgojiteljica u odnosu na trenutak kada smo došli u gradsku upravu. Nadalje, povećali smo i financijska sredstva, 2021. za Dječji vrtić Osijek izdvajalo se 5,5 milijuna eura, 2022. to smo podigli na 6,5, a ove ćemo godine izdvojiti 8,7 milijuna eura. Vrlo jednostavnom računicom dolazimo do zaključka kako smo u dvije godine iz proračuna izdvojili 56 posto više sredstava u odnosu na 2021. godinu - rekao je Radić.

Cijena nepromijenjena


Dodao je kako se unatoč rastu svih troškova nije mijenjala cijena vrtića.

- Prosječna cijena koju plaćaju roditelji u ovom trenutku iznosi 76 eura, dok je ekonomska cijena oko 260 eura, pa roditelji plaćaju manje od 30 posto ekonomske cijene vrtića. Sve ovo vrlo jasno pokazuje da brinemo o našim najmlađima, na nama je da im osiguramo uvjete, što i činimo, a na njima da bezbrižno rastu, druže se i, naravno, otkrivaju svijet - zaključio je Radić.

Podsjetimo, prilikom predstavljanja Plana upisa u osječke dječje vrtiće u novoj pedagoškoj godini početkom ovog mjeseca, gradonačelnik Radić rekao je kako se Grad Osijek prijavio na Nacionalni plan oporavka i otpornosti gdje mu je prošlo svih pet vrtića, točnije izgradnja tri nova (Tenja, Uske njive, Cvjetno) i dogradnja dva postojeća (Latica i Sjenčica), čija je procijenjena vrijednost 6,2 milijuna eura, od čega su 4,2 milijuna sredstva iz NPOO-a, a ostatak će biti od Grada. Svi će biti izgrađeni do ožujka 2025. godine, čime će se kapaciteti Dječjeg vrtića Osijek povećati za više od 400 djece.
Ivan Alilović
Ana Mihaljević

ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

RODITELJI ĆE BITI POZVANI NA INICIJALNI RAZGOVOR I UPISE

O hodogramu upisa djece koja su povećanjem kapaciteta ipak dobila svoje mjesto u vrtićima, govorila je ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević.

- Prije svega želim zahvaliti gradonačelniku Radiću, koji je kroz našu zajedničku suradnju pokazao da su mu vrtići na prvom mjestu, a to je onda i nama iznimno važno. Roditelji za čiju smo djecu zajedničkim snagama uspjeli pronaći mjesto, bit će kontaktirani kroz ovaj tjedan, svi će doći na inicijalni razgovor te proći dalje kroz postupak upisa. Zahvalila bih i našim roditeljima na razumijevanju, jer svjesni smo manjka prostornih mogućnosti i činjenice da, nažalost, neće svako dijete dobiti mjesto u željenom vrtiću, no ono što je najvažnije, svako će dijete s oba zaposlena roditelja pronaći svoje mjesto u nekom od njih. Moram reći da su svi roditelji iznimno zadovoljni jer održavamo jednaku kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa u svim našim podcentrima - rekla je Mihaljević.

RADIĆ: Od preuzimanja vlasti upisali smo u vrtiće 430 djece više i zaposlili 32 % odgojiteljica više

Najčitanije iz rubrike