Osijek
OTVARANJE NA 16. MILANKOVIĆEVIM CIKLUSIMA

Zvjezdano nebo u Svemirskoj sobi
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
U rodnoj kući znanstvenika Milutina Milankovića u Dalju 28. svibnja održat će 16. Milankovićevi ciklusi. Đorđe Nešić, ravnatelj Kulturnog i znanstvenog centra "Milutin Milanković", najavljuje da će u 11.30 dočekati ugledne stručnjake i goste, a u 12 sati svečano otvoriti Zvjezdano nebo u Svemirskoj sobi koja obiluje svemirskim modelima i stalno se dopunjava novima pretvarajući KZC u mjesto za edukaciju od učenika osnovnih škola do srednjoškolaca i studenata koji se bave proučavanjem svemira, klimatologije i ostalih znanstvenih disciplina u kojima je golem doprinos dao Milutin Milanković.

Slijedi 3D prikaz dnevnog osunčavanja (prof. dr. Aleksandar Petrović), predstavljanje projekata KOZMOS i RaSTEMo, dodjela Nagrade "Milutin Milanković" akademiku Slobodanu B. Markoviću, predavanje "Novi pogled na Mars" Dalibora Mesarića te svečano otvaranje Modela planeta Mars.

U popratnom će se umjetničkom dijelu programa održati koncert Milankoviću u čast, na kojem će nastupiti sopranistica Tamara Šarlija i korepetitorica Vlatka Peko Fureš te mezzosopranistica Tanja Obrenović i korepetitorica Vera Milanković.

- Susrest ćemo se s mnogim Milankovićevim razmišljanjima poput onoga kada je kazao: ‘Mene čudnom snagom beskonačnost privlači i želim da dograbim cijeli svemir i da svjetlost njegovu rasprostrem te da osvijetli svaki kutak.’ Tako i mi želimo da znanost dođe do svakoga tko dolazi u KZC - poručuje ravnatelj Đorđe Nešić. D. Pejić
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike