Crna kronika
PROMETNA NESREĆA U GUNJI

U naletu vlaka na automobil poginuo 90-godišnji vozač
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Da nesreća bude veća, vremešni vozač je slalom vožnjom izbjegavao spuštene polubranike

Vozač u dobi od 90 godina smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak, oko 9.30 sati, na željezničkoj pruzi u Gunji. Upravljajući automobilom županjskih registracija, 90-godišnjak je prelazio pružni prijelaz, iako su polubranici bili spušteni te je na njegov automobil naletio teretni vlak kojim je upravljao 36-godišnjak iz Ivankova.



Djelatnici Hitne medicinske pomoći na mjestu događaja potvrdili su smrt vozača osobnog automobila. Za vrijeme policijskoj očevida županijska cesta Gunja - Drenovci bila je zatvorena za sav promet. Identična nesreća, u kojoj je vozač automobila prošao samo s lakšim ozljedama, dogodila se 14. ožujka u kolodvoru Čakovec. I ovdje se vozač autom provlačio između spuštenih polubranika. Od siline udara smrskani automobil završio je u obližnjem dvorištu. Pukom srećom nitko nije poginuo, a 33-godišnji vozač automobila lakše je ozlijeđen.

Kako su upozorili iz HŽ Infrastrukture, bio je to primjer koji je pouka i opomena svim sudionicima u cestovnom prometu da dodatno pripaze kada se približavaju prijelazima preko pruge.

- Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom, odnosno zato što nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali - nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi "STOP" i "Andrijin križ", obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak. Ovaj primjer pokazuje da ni prijelazi s najvišom razinom osiguranja nisu jamstvo da se nesreća neće dogoditi. U 2022. godini dogodila su se 442 loma polubranika, toliko su puta vozači nasilno pokušali prijeći preko pruge dok su polubranici bili spušteni. Zato možemo reći da je isto toliko spriječeno potencijalnih nesreća. I svjetski podaci pokazuju da je u 98 posto nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima uzrok nesmotrenost i nepoštivanje prometnih pravila i signalizacije od strane sudionika u cestovnom prometu. Zato je ključna edukacija građana koju već godinama provodimo i kroz akciju "Vlak je uvijek brži" - upozorili su iz HŽ Infrastrukture i još jednom apelirali na sudionike u cestovnom prometu da pripaze, zaustave se, pogledaju ulijevo i udesno te ne zaobilaze polubranike jer - vlak je uvijek brži.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši, pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza.

Sandra Lacić
OPREZ LJUDI, VLAK JE UVIJEK BRŽI
Zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije, i dalje se događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli. Vrlo je važno da djeca u školu krenu na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazila preko pruge. Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga, kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže. Opasno je za život kretati se uz prugu, ili preko pruge, sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, a mobitel vam odvraća pozornost od potencijalne opasnosti. Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima, neki su od savjeta iz HŽ Infrastrukture.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike