Autoglas
VOLKSWAGEN PREDSTAVLJENO OGRANIČENO IZDANJE MODELA

Polo GTI Edition 25 za rođendan male ikone
Objavljeno 23. svibnja, 2023.
Kako bi obilježio godišnjicu, VW nudi novi Polo GTI2 s opsežnim paketom serijske opreme i posebnim dizajnerskim značajkama

Kako bi obilježio godišnjicu modela Polo GTI, Volkswagen lansira posebno izdanje modela Polo GTI Edition 25. Sada već davne 1998. Polo je svom imenu prvi put dodao tri legendarna slova: GTI. Sada, četvrt stoljeća nakon lansiranja modela Polo III GTI, VW predstavlja ograničeno izdanje trenutačnog modela Polo GTI sa 152 kW (207 KS).



VW obilježava četvrt stoljeća modela Polo GTI posebnim obljetničkim modelom Polo GTI Edition 25, ograničenim na 2500 primjeraka. Snažni dvolitreni TSI motor sa 152 kW (207 KS) i okretnim momentom od 320 Nm model Polo GTI Edition 25 s pogonom na prednje kotače ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi. Model je serijski opremljen posebno podešenim sportskim ovjesom. Time je karoserija spuštena za 15 milimetara.

Sustavi potpore


Polo GTI Edition 25 uključuje niz dodatnih ekskluzivnih značajki opreme uključujući 18-inčne kotače od lakog metala Adelaide sjajne crne boje, crni krov i crna vanjska zrcala. U serijskoj je opremi interijer opremljen vrhunskim sportskim sjedalima. Vlasnike će logotip "One of 2500" na letvici praga podsjetiti da je njihov Polo jedno od vozila iz ograničene serije.


Značajke u serijskoj opremi uključuju IQ.LIGHT LED Matrix glavna svjetla s dinamičnom regulacijom duljine svjetlosnog snopa (Dynamic Light Assist) i LED svjetlima za dnevnu vožnju koja osiguravaju vrlo ujednačeno osvjetljenje ceste. Tu je i višenamjensko sportsko kolo upravljača presvučeno kožom s tipkama te niz sustava potpore vozaču iz viših klasa vozila. Opcijski sustav potpore Travel Assist dio je IQ.DRIVE paketa i omogućuje djelomično automatiziranu vožnju. Sustav potpore Travel Assist može preuzeti upravljanje, kočenje i ubrzanje novog modela Polo GTI pri brzinama od 0 km/h do maksimalne brzine od 210 km/h. Kako bi to učinio, sustav potpore Travel Assist oslanja se na poznate sustave uključujući automatsku regulaciju razmaka (Adaptive Cruise Control) za uzdužno navođenje i sustav za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) (dio serijske opreme) za bočno navođenje.

Sve generacije


Kada je lansirana 1979., GT varijanta prvog serijskog modela Polo pobudila je velik interes. No tek je 1998. njegova treća generacija smjela nositi legendarna tri slova. VW je ograničio proizvodnju prvog modela Polo GTI na 3000 primjeraka i nedugo nakon toga objavio je da je model rasprodan.


Sljedeća GTI verzija pojavila se tijekom 2006. Izdanje Cup Edition s motorom od 132 kW (180 KS) bilo je prava poslastica za obožavatelje jer se vizualno temeljilo na trkaćim automobilima korištenim u Polo Cupu. Zatim je 2010. stigla peta generacija: 1,4-litreni TSI motor s turbopunjačem pokazao se kao hit među GTI entuzijastima, a osvojio je i nove obožavatelje. Nasljednik iz 2014. prštao je moćnom snagom: potpuno novi TSI motor nudio je 141 kW (192 KS) i maksimalnu brzinu od 236 km/h. Polo se nastavio razvijati, a s njim se razvila i GTI tradicija: šesta generacija modela iz 2021. postavila je nove standarde za kompaktne automobile.

Milan Bugarić
IZ JUŽNE AFRIKE
Poseban model nastao je na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) koja je sinonim za tehnološki napredak u svim serijskim proizvodima uz visoku čvrstoću karoserije, izuzetno malu težinu vozila i izvrsna svojstva u slučaju sudara. Poput većine drugih modela Polo, Polo GTI Edition 25 proizvodi se u Kariegi u Južnoj Africi. “Naš tim u Južnoj Africi doista se ponosi ovim vozilom”, kaže Martina Biene, izvršna direktorica i predsjednica Volkswagen koncerna u Južnoj Africi (VWSA). “Polo ovdje ima dugu tradiciju – posebno Polo GTI.” Tvornica, otvorena 1951., nalazi se u blizini Port Elizabeth i najveća je tvornica automobila na afričkom kontinentu. VWSA proizvodi modele Polo Vivo5, Polo i – ekskluzivno – Polo GTI.

1998.

godine predstavljen je prvi VW Polo GTI

207

konjskih snaga ispod poklopca motora pogoni ovog “jubilarca”

S pogonom na prednje kotače ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi