Sport
DOBAR POSAO NA ŠUBIĆEVCU

Ramon Mierez - Bik je Osijeku spasio sezonu
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Argentinac je i Šibeniku zabio dva pogotka, što mu je treći double učinak ovog proljeća

Osijek je u Šibeniku odradio ono što se od njega očekivalo. Pobijedili su bijelo-plavi, i to vrlo uvjerljivo (4:1), iako utakmica nije bila tako lagana kako to sugerira konačni ishod.



Osijek je otopr domaćina slomio tek u posljednjih 15-ak minuta utakmce, a tek tada smo zapravo vidjeli koliko neiskorištenog potencijala ima momčad bijelo-plavih. Kada je nestalo olova na nogama, kada su otpuštene kočnice, Osijek je zaigrao lepršavo i efikasno, te je vrlo lako stvarao prilike za pogotke. Do trećeg pogotka Osijek je igrao pomalo u grču. To se posebno odnosi na ofenzivu, gdje se opet više igralo dugačkim loptama nego u kontinuiranom napadu. No nakon tako uvjerljive pobjede nema smisla previše secirati način na koji je Osijek došao do nje.

Sjajni Ramon


Recpet za uspjeh bio je isti kao i u puno navrata ove sezone. Visoki presing, rani pogodak za vodstvo i onda sigurno privođenje susreta kraju. Makar je Šibenik u jednom trenutku uznemirio duhove pogotkom iz kaznenog udaraca, Osijek se brzo oporavio od te nesreće i brzo riješio susret.

- Čestitam prije svega momčadi, dečki su odradili lavovski dio posla. Utakmicu smo pripremili jako dobro, kvalitetno smo i počeli jer smo znali kako Šibenik igra. Visoko smo ih pritisnuli, pogodak iz treće minute dao je još više samopouzdanja, pa smo u nastavku sve potvrdili. Šibenik je tražio posljednju slamku spasa, tri boda su mu bila jako važna, ali u ovakvim utakmicama, koje su praktično finale, u kojima se suparnik grčevito bori za ostanak, uvijek je najvažniji način na koji uđeš u utakmicu. Mi smo se nametnuli od prve minute i imali smo cijeli susret pod kontrolom - rekao je Stjepan Tomas, trener NK Osijek.

Osječanima se u Šibeniku dogodilo nekoliko dobrih stvari. Prije svih Ramon Mierez, koji je još jednom potvrdio kako je dimenzija više u odnosu prema ostatku momčadi. Argentinac ne prestaje zabijati, a, što je jednako važno, za pogotke troši minimalan broj prilika. Kada je u realizatorskoj formi Mierez suparničkim obranama izgleda zastrašujuće jer one ionako nikada ne žive mirno kada je El Toro u blizini. Uvijek je spreman pritiskom dobro izmaltretirati stopere. Sad nam već pomalo počinje nedostajati epiteta kojima bismo ukrasili priču o nogometu koji Ramon trenutačno igra. On je prava pokretačka snaga bijelo-plavih, i to u trenutcima kada se momčad još uvijek muči s formom. Srećom, nakon godinu i pol dana u kojima se i on mučio, Ramon je sada proradio i bez imalo ustručavanja možemo reći - Bik je spasio Osijekovu sezonu.

Probudio se Lovrić


Druga dobra stvar je buđenje Kristijana Lovrića. Nakon više od godinu dana on je odigrao utakmicu u skladu sa svojim ugledom i imenom, zbog kojih je u zimu 2022. i stigao u Gradski vrt. Lovrić je priredio dva pogotka, imao je prilično upetljane prste i kod još jednog (Osijekova drugog, nap. a.). Odigrao je vrlo dobru utakmicu, a samim time se vidjelo i koliko nedostaje njegov napadački obol. S tako raspoloženim Lovrićem Osijek je daleko opasniji za suparnička vrata. Uostalom, većina opasnih akcija upravo se valjala preko te Lovrićeve, lijeve, strane napada. I konačno treća dobra vijest, jasno, uz osvojene bodove, jest što su svi igrači kojima je prijetila opasnost od suspenzije zbog treće javne opomene preživjeli Šubićevac. Trener Stjepan Tomas i momčad očito su uspjeli pronaći balans u kojem će biti dovoljno agresivni, a opet ne prijeći granicu da se izlože opasnosti od kartoniranja. Tako će u susretu posljednjeg kola, s Rijekom u Gradskom vrtu, igrački kadar, bar što se tiče kartona, biti kompletan. Pobjeda u Šibeniku ostavila je otvorenom mogućnost osvajanja trećeg mjesta. Nakon svih uspona, padova i potresa koji su se događali kroz sezonu to bi bilo sasvim pristojno rezultatsko ostvarenje. Osim toga, taj posljednji okršaj s Rijekom bit će nabijen velikom količinom emocija jer će to biti posljednja službena utakmca koju će bijelo-plavi odigrati u Gradskom vrtu prije nego što se presele u svoj novi dom, u Opus arenu na Pampasu.

- Pozivam sve navijače Osijeka da ovaj, posljednji, put u Gradski vrt dođu u što većem broju. S naše strane napravit ćemo sve da ih razveselimo te da se na pobjednički način oprostimo od Gradskom vrtog i ove sezone - poručio je na kraju Stjepan Tomas, trener NK Osijek.

Na Šubićevcu su bijelo-plavi napravili dobar uvod za poseban kraj ove sezone, a nadamo se kako će i sjećanje na Gradski vrt ostati podvučeno pobjedičkim štihom...

Dalibor Keler
LOVRIĆ: ŽELIMO ZAVRŠITI TREĆI
Kristijan Lovrić nakon dužeg je vremena pružio pamtljivu predstavu u dresu bijelo-plavih. Istina, nije se upisao u strijelce, ali je bio asistent za dva od četiri pogotka bijelo-plavih na Šubićevcu.

- Došli smo sa željom osvojiti sva tri boda. Koliko god rezultat sugerira da je bilo lako, sigurno da nije baš tako. Šibenik se grčevito bori za opstanak, međutim, uz našu kvalitetu i htijenje koje smo iskazali na terenu ishod je na kraju ovakav. Čestitam suigračima, stručnom stožeru, svima u klubu i, naravno, našim navijačima, koji su nas podržavali cijelo ovo vrijeme, koje je bilo prilično turbulentno za sve nas. No skupili smo se, dali sve od sebe na ovoj utakmici i ostaje nam još to jedno kolo, u kojem trebamo dati još i više nego danas kako bismo osvojili to treće mjesto - rekao je Lovrić pa dodao:

- Koliko god su ljudi oko kluba i navijači razočarani, ja sam još i više jer sam posebno kritičan prema sebi. Iskreno sam razočaran što nisam na pravi način pomogao momčadi da budemo bolji. Jasno je da su svi očekivali više, pa i ja sam, ali, eto, nije se baš tako poklopilo. Danas sam prvi put nakon dužeg vremena odigrao dobru utakmicu. Žao mi je što je tako ispalo, ali se nadam da ću nastaviti ovako, kao ovaj put u Šibeniku. I da će moj doprinos za ovaj klub biti veći i vredniji.

RAMONOVIH TRIPUT PO DVA
U posljednjih mjesec dana Ramon Mierez igra u velikoj formi. Možda čak i boljoj od one koja ga je krasila u sezoni 2020./21., kada je bio prvi strijelac HNL-a. U 2023. godini Mierez je zabio devet od 16 Osijekovih pogodaka, a pri tome je u posljednjih sedam susreta triput bio dvostruki strijelac. Ramon se definitivno probudio u pravom trenutku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike