Osijek
OSCANS GRAFITI JAM

Urbani majstori osvježili grafitima stari tramvaj
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Grafiti koje ovi umjetnici oslikavaju nisu vandalizam, već prava urbana umjetost, spoj rada, truda, ali i kreativnosti

U subotu prijepodne građane su, uz zvuke hip-hop glazbe, na središnjem osječkom trgu dočekali stari autobus i tramvaji, koji su nešto kasnije dobili novu vanjštinu - prekrasne grafite. Dio je to festivala kulture grafita OsCans, neizostavnog urbanog elementa bilo kojeg grada.- Mi na ovaj način želimo informirati javnost i mlade da grafiti nisu vandalizam, nadam se da smo se odmaknuli od takvog gledanja. Grafiti su za nas jedna vrsta umjetnosti, jer je za konačan rezultat potrebno jako puno rada, truda i kreativnosti. Grafiti mogu biti i dobar mediji koji prenosi određenu poruku - rekla je Stefani Šešum, predsjednica udruge Osječka tvornica ideja, koja je uz udrugu Hip-hop Osijek organizirala ovo zanimljivo međunarodno natjecanje. Šešum dodaje da je u budućnosti cilj osvježiti grafitima i muralima gradske četvrti. Kvaliteta njihove izrade grafita može se vidjeti na šećeranskom zidu, ali i drugim zidovima na Jugu II.

Održana je i radionica za najmlađe. "Djeci smo pokazivali osnove crtanja grafita. Prvo su izabrali svoje umjetničko ime i učili su kako to ime prenijeti na papir, odnosno učili su izvlačiti skice, što je osnova za grafite", rekao je Dalibor Smiljanić, voditelj radionice za djecu. A profesionalci, njih 20 iz sedam država, svoje su znanje prenijeli na autobus i tramvaje. Tema je bila 50 godina od početka hip-hop kulture te kako za isto toliko godina ovi umjetnici vide razvoj života. Starim se prometalima tako udahnuo novi dašak života, pa će grafitima oslikani GPP-ov tramvaj postati dio svakodnevnog voznog parka.

U onom ozbiljnijem dijelu sudjelovalo je 20 talentiranih umjetnika, odnosno deset timova, iz ukupno sedam država. Sudjelovali su Rebus x Wasko (Hrvatska), Moler x Heir (Hrvatska), Tramsky x Rencho (Hrvatska), Coke x Suzie (Mađarska), Noks x Wunste, (Srbija), Snuz x Sec (Grčka, Hrvatska), Azram x Boriz (Slovenija), Rems x Doke (Slovačka), Junk x Hope (Srbija) te Ypsilon x Dr8ste (Italija). Zahvaljujući pokrovitelju, SugarFactoryju, svakom timu bilo je osigurano 20 sprejeva. Svi timovi imali su tako jednak broj sprejeva, jednake boje i jednaku temu koja je zadana sat vremena prije natjecanja, što je dodalo element iznenađenja i uzbuđenja događaju.

Milan Bugarić
BREAKDANCE I GRAFITI SU POVEZANI
Hip-hop, grafiti i breakdance idu ruku pod ruku. Upravo su i najbolji grafiteri u Osijeku došli s "kartona", odnosno prije negoli su uzeli sprejeve u ruke, plesali su breakdance u svim uvjetima. Ako nisu vrtjeli "heliće" na parketu, radili su to na betonu, dovoljan je samo komad tvrdog kartona i plesni podij se može seliti na bilo koji teren. Organizirana je na trgu i radionica plesa, a sudeći po odazivu djece na događaj u subotu, nema zime za budućnost urbanog plesa i grafita u Osijeku.

Možda ste propustili...

SJEDNICE VIJEĆA I SKUPŠTINE

O lokalnim proračunima

NAKON ZATVARANJA RASKRIŽJA KOD GISKO-A

Vozači, pratite prometne znakove

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Otvoren Tjedan karijera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

3

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene