Novosti
INICIJATIVA SLAVONSKOG STRUČNJAKA

Agrometeorološki centar u Osijeku iznimno bi pomogao kvaliteti i urodu poljoprivrede
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
”Prethodno zanemarivanje dovodi do toga da postajemo Irci, a ne Šokci”, kaže Lazanin

U vrijeme kada javnost svjedoči potresnim prizorima iz poplavljenih krajeva, teško je zaboraviti slike plodnih stradalih polja krumpira ili jagoda pod vodom. Sve to nije lako gledati ni iz Slavonije i Baranje, regije u kojoj poljoprivrednici također imaju razna iskustva s nabujalim rijekama. U takvim je vremenima pravovremena informacija gdje se i koliko kiše očekuje, kao i vodostaj koje će od rijeka i kada zaprijetiti, od životne važnosti.



Sve to dobro zna i poznati osječki meteorolog Željko Lazanin, sada u mirovini, koji nas s tim u vezi podsjeća na svoje, nažalost, prije više godina neuspješno zagovaranje da se u Osijeku napravi Agrometeorološki prognostički centar, kao što se je u Splitu Pomorski meteorološki centar, i svi, kaže, smatraju da je to prirodno i normalno. Te se službe financiraju iz državnog proračuna i sasvim je svejedno sjedili oni u Osijeku ili Zagrebu, dodaje Lazanin.

Korisni gospodarstvu


"Moj je stav da nama ovdje kao poljoprivrednom kraju to nije svejedno - prvo, imali bi tu službu ovdje, četiri ili pet prognostičara koji bi tu onda bili na raspolaganju gospodarstvu. Drukčije je kada vi nam svom području imate takve stručnjake, a ne kada morate zvati u Zagreb i pitati nešto - ne znate hoće li vas netko ‘otkačiti‘ ili ne. Drugo, mediji bi imali ovdje na raspolaganju tu službu te mogli s njima bolje uspostaviti neke relacije, a i, što je još važnije, to bi mogli i mali i veliki poljoprivredni proizvođači. Puno toga ovisi o tome kako će se stvari predstaviti ljudima i hoće li to činiti ljudi kojima ta okolina vjeruje. Moje je iskustvo da se, kada je u pitanju prognoza vremena i primjena takvih uputa, najviše vjeruje ljudima koji, da tako kažemo, imaju i isti naglasak kao vi, dakle lokalni govor, kao bitan faktor u odluci hoće li se nešto slušati ili ne. Stoga sam smatrao da bi bilo jako korisno da ta služba bude u Osijeku, gdje je i jak poljoprivredni fakultet (sada Fakultet agrobiotehničkih znanosti, nap. a.). Hajde da našu sredinu, koju sam doživljavao kao neravnopravnu u tome, učinimo ravnopravnom. Ako oni u Zagrebu mogu reći, aha, Vakula tako, ovaj ovako, a onaj onako, oni u Splitu imaju svoje, zašto mi ovdje nemamo svoje službe. Za to doista postoje dobri razlozi i argumenti", pojašava svoju inicijativu Lazanin.

To bi, kaže, znači bila središnja agrometeorološka služba, kao dio Državnog hidroemeteorološkog zavoda, ali da u Osijeku bude Agrometeorološki centar. Sve je to, smatra, najviše vezano upravo uz ovaj kraj. Logično mu je da bude tako i ne razumije da to bilo kome nije jasno. Uostalom, dodaje da okviru DHMZ-a postoji i Pomorski meteorološki ured u Splitu, "pa dajte onda napravite Agrometeorološki centar u Osijeku", ističe. U Osijeku DHMZ ima Područnu službu za obranu od tuče (postoji i u Zagrebu). "Može u Zagrebu biti neka središnja služba koji bi se bavila razvojem tog agrometeorološkog sustava i najnovijim saznanjima, koje će onda prosljeđivati, ali da operativni dio bude ovdje, u Slavoniji. To je nešto što bi nam bilo jako korisno, i sa stajališta struke i korisnika. Uvijek govore da je poljoprivreda tvornica pod otvorenim nebom, pa neka se onda netko i brine o tom nebu - agrometeorolozi u Osijeku", ističe.

Prepoznavanje


"Možda su naše političke snage shvatile da ukupno zanemarivanje dovodi do toga da mi postajemo Irci, a ne Šokci, pola u šali, pola u zbilji", poručuje Lazanin. No čini se kako je nacionalna politika posljednjih pet-šest godina, za razliku od ranija dva desetljeća, ipak sklonija ratom najviše pogođenoj Slavoniji - postoji i projekt Slavonija, pa to može biti prostor za ova razmišljanja. I Lazanin to potvrđuje. "Izgleda da je netko sada to prepoznao i poduzima mjere da se odavde ne odsele svi. Treba neke uvjete stvoriti za mladi svijet, hvala Bogu da su pokrenuli nešto u tom smjeru", kaže, dodajući kako imamo i sve više parametara važne prometne povezanosti. "Moramo više nuditi i upozoravati na sveučilište i mlade kvalitetne ljude, razvoj IT industrije, pa želimo i u ovoj domeni, gdje se ja smatram stručnim, pokrenuti stvari. Zagovarao sam to i ranije, no nisam uspio", zaključuje.

Mato Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako su poljoprivrednicima u Slavoniji i Baranji, posebice jer je njihova proizvodnja na otvorenom, informacije o vremenu itekako važne. S obzirom na vrijeme u kojemu živimo te sve češće i izraženije ekstremne vremenske uvjete, takvi bi ažurni podaci sigurno koristili poljoprivrednim proizvođačima, a i ostalima. “Ono što bi za nas poljoprivrednike bilo dobro je da neka državna služba vodi ovdje kod nas od toga kada i koliko očekivati kiše, čak i na dnevnoj bazi, koliko je za određenu lokaciju prihvatljivo prskanje zaštite usjeva danas, do praćenja vlažnosti i procjene opasnosti biljnih bolesti. Postoje neke aplikacije, no one nisu naše, pitanje je koliko su za nas vjerodostojne i točne”, ističe Mato Brlošić.

Igor Bošnjak
BRLOŠIĆ: SJEDIŠTE TREBA BITI U OSIJEKU
”Mislim kako bi bilo najbolje da je sjedište takve službe u Slavoniji, u Osijeku, gdje bi bio određeni tim stručnjaka. Donekle je čak i smiješno da jedan takav centar bude u Zagrebu. U emisiji Plodovi zemlje dobijemo izvješće agrometorologa koji kaže kakvo će vrijeme biti u sljedećih osam dana, nekad je to možda bilo prihvatljivo, ali nama danas treba prognoza na dnevnoj bazi, gotovo čak i u satima. Time bismo, dakle, dobili sumu informacija gdje bismo mogli vidjeti u koje će se vrijeme nešto dogoditi, koju mjeru poduzeti u pitanju sjetve, zaštite itd., što znači da bismo na neki način dobili i sigurniju proizvodnju naših poljoprivrednih proizvoda. Nama itekako znače podaci jesu li se stvorili uvjeti za nekakvu bolest, kada i s čime krenuti s tretiranjem, sutra ili za dan-dva - kada možemo planirati krenuti s radovima. Sigurno danas postoje instrumenti koji to mogu bolje predvidjeti i izračunati nego mi našim svakodnevnim obilaskom polja”, zaključuje Brlošić.

LAZANINOV MOTIV
Kada je riječ o Željku Lazaninu, Slavonci, a posebice oni u samom Osijeku i okolici, zasigurno jako dobro znaju da je riječ o čovjeku nemalog iskustva, s obzirom na to da je bio šef Zrakoplovne meteorološke službe, instruktor za zrakoplovnu meteorologiju, radio je 23 godinu na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku (na predmetu Agrometeoroogija) i uz to 30 godina bio stalni sudski vještak meteorološke struke. Isto tako, kaže, i gotovo je siguran - jedini ili jedan od vrlo rijetkih Osječana koji je pred i za vrijeme Zimske olimpijade u Sarajevu tri mjeseca službeno bio tamo, zajedno s dvojicom kolega iz Zagreba i Ljubljane, i to kao prognostičar. Sada je u mirovini, najesen će, kaže, biti deset godina, no profesionalnog poriva za strukom mu očito ni danas ne nedostaje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike