Ekonomija
GLOBALNI IZVOZNIK PLANIRA ŠIRENJE

Australija teži većoj zastupljenosti svoje robe na tržištu EU-a
Objavljeno 22. svibnja, 2023.
Petir: Ovo bi moglo znatno utjecati na naše poljoprivredne proizvođače i potrošače, pa je stoga važno postići balans

Zbog novih geopolitičkih kretanja, klimatskih promjena i izazova energetske sigurnosti važno je uspostaviti čvrste gospodarske odnose Europske unije (EU) i Australije. Australija teži osiguranju veće zastupljenosti svojih proizvoda na EU tržištu.



Izjavio je to nedavno veleposlanik Australije, Richard Rodgers, na sjednici Odbora za poljoprivredu održanoj u Hrvatskom saboru, na kojoj je predstavljen Prijedlog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Australije.



Sjednica je, kako su naveli u priopćenju poslanom iz ureda Marijane Petir, predsjednice Odbora za poljoprivredu, održana na inicijativu veleposlanika Australije s namjerom dobivanja više informacija o sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i Australije.



Tom je prigodom Rodgers istaknuo kako bi si, promatrajući udio koji, primjerice, goveđe meso, zauzima na unutarnjem europskom tržištu, svaki "europski građanin svakih 60 godina mogao priuštiti jedan goveđi odrezak proizveden u Australiji".



Govoreći o poljoprivrednim aspektima sporazuma, istaknuo je kako su potrebe za australskim proizvodima diljem Pacifičke regije velike, te kako je to tržište čija potražnja konstantno raste, no Australija teži osiguranju veće zastupljenosti i na tržištu Europske unije.



Postići balans


Uvodno je predsjednica Odbora, Marijana Petir, nakon predstavljanja nadležnosti Odbora za poljoprivredu, istaknula kako je Odbor posebno posvećen suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi i odnosima na tržištu u lancu opskrbe hranom te da Odbor ima konstantan dijalog sa sektorskim, nacionalnim i međunarodnim partnerima o tim pitanjima.

Podsjetila je kako su pregovori o navedenom sporazumu otvoreni 2018. godine, a o kompleksnosti i važnosti dijela sporazuma vezanog uz poljoprivredu dovoljno govori i činjenica da se o tom poglavlju još uvijek raspravlja. Naglasila je kako će donošenje ovog sporazuma itekako utjecati ne samo na poljoprivrednike dviju država već i na potrošače, pa je zbog toga važno postići balans kako bi od sporazuma svi imali koristi.

Istaknula je da je Australija 70 % samodostatna u poljoprivrednoj proizvodnji, prvi je svjetski izvoznik ovčjeg i kozjeg mesa, drugi izvoznik goveđeg mesa i peti svjetski izvoznik šećera od šećerne trske. Australija je također globalno važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda, a 70 % ukupne australske poljoprivredne proizvodnje se izvozi.

Rekla je kako EU ima dugogodišnji trgovinski suficit s Australijom i za poljoprivredne i prerađene poljoprivredne proizvode kada se promatraju zajedno.

"Ovaj sporazum će sigurno donijeti koristi nekim europskim poljoprivrednim sektorima, no, kako nam kažu europski proizvođači govedine, janjetine i šećera, oni su na ove pregovore osjetljivi jer su već pod pritiskom drugih trgovinskih pregovora", rekla je Petir i dodala kako je izuzetno važno uskladiti mjerila za priznavanje proizvoda s oznakama zaštićenog zemljopisnog podrijetla u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kao i ona vezana uz sanitarna i fitosanitarna pravila, što su još preostala otvorena pitanja.

Osjetljiva pitanja


"Uzimajući u obzir najave Valdisa Dombrovskisa, povjerenika Europske komisije za trgovinu, koji je izrazio nadu za zaključenje sporazuma do kraja ljeta ove godine, ali i izazove s kojima se europski poljoprivrednici susreću zbog ambicije europskog Zelenog plana, kao i krize u Ukrajini, nadamo se kako će potpisivanje ovog sporazuma osigurati fer i poštenu tržišnu utakmicu", zaključila je Petir.

Iako oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla u sektoru poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Australiji nemaju dugu tradiciju, naglasio je kako se zbog velike zajednice migranata u Australiji tradicionalno koriste mnoge oznake i nazivi za proizvode koji su u EU-u zaštićeni oznakama zemljopisnog podrijetla, kao što su to npr. neke vrste sireva. U tom smislu potreban je uravnotežen dogovor i zadovoljavanje interesa obiju strana te je dodao kako u odnosu prema hrvatskim proizvodima s oznakama zemljopisnog podrijetla Australija nema prigovora. Istaknuo je da je Australija ponosna na održive poljoprivredne prakse koje provodi, a koje su vezane i uz činjenicu da su više od 95 % poljoprivrednih gospodarstava u Australiji obiteljska gospodarstva koja vode brigu o zaštiti resursa.

Zdenka Rupčić
RJEŠAVA SE 46 EUROPSKIH ZAHTJEVA
Duckworth je odgovorio kako je Australiji, zbog nepostojanja štetnika, bolesti i drugih nametnika koji postoje u drugim dijelovima svijeta, važan tretman fitosanitarnih mjera, što je i razlog strožih kontrola koje provodi Australija. Uz otvorena izvozna pitanja, rekao je, trenutno se rješava 46 europskih zahtjeva, od kojih se 13 odnosi na svinjetinu, a dva na proizvode iz Hrvatske. Australija je od EU-a zatražila da te zahtjeve postavi prema prioritetima. Uz kontrolu proizvoda Australija će uspostaviti novi model nadzora ovih proizvoda, s čim se Europska komisija suglasila.

OPOREZIVANJE
Petir je podsjetila kako Hrvatska i Australija imaju otvorenih pitanja vezanih uz izvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa te je zatražila informaciju o statusu njihova rješavanja i postavila upit o rješavanju pitanja dvostrukog oporezivanja između dviju država.

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike